Velká recenze iPadu: 5. část

Velká recenze iPadu: 5. část

Stránky Apple Insider přinesly zajímavou recenzi iPadu. Vzhledem k rozsahu této recenze a zajímavým postřehům, je zde kompletní překlad. Obrázky jsou k dispozici přímo na Apple Insider (viz odkaz pod článkem). Vzhledem k rozsahu je recenze vydána v několika článcích, zde je k dispozici obsah:

Velká recenze iPadu

iPad software: iPhone OS 3.x funkce a změny

Apple vypustil iPad s iPhone OS 3.2 s rozšířením současných systémů 3.1.3 používaných v iPhonech a iPodech Touch.

V nové verzi operačního systému proběhly změny v těchto čtyřech kategoriích

1) Zcela nová sada Human Interface Guidelines pro iPad

Nové HIG (sada instrukcí, jak se aplikace mají chovat) označuje iPat jako větší platformu pro aplikace. Tyto instrukce upřesňuje jak se současné iPhone aplikace (jako Mail, Calendar, Mobile Safari) zvětší jako iPad aplikace a jak se Mac OS X desktop aplikace (jako iTunes či iWork) monou stát nativními aplikacemi pouze pro iPad.

2) Některá vylepšení rozhraní a nové funkce

Některé tyto vylepšení se pravděpodobně dostanou do iPhonů a iPodů Touch přes již ohlášenou aktualizaci iPhone OS. Například iPad má rozšířené možnosti práce s textem, nabídka kopírovat/vložit nabízí také korektor, definice slovník a další funkce specifické pro aplikaci a samozřejmě podpora Bluetooth klávesnice.

3) Chybí zde některé aplikace

Například, ačkoliv iPad má vestavěný mikrofon a podporuje sluchátka s mikrofonem, chybí zde aplikace pro hlasové poznánky (Jsou však k dispozici aplikace třetích stran). Podobně Apple vynechal podporu pro ovládání hlasem (možná, protože má hodnotu pouze pro volání kontaktu, ačkoliv ji můžete použít pro navigaci při přehrávání písniček v iPod aplikaci.

Chybí aplikace Compass (ačkoliv zde je digitální kompas a pracuje v Maps). Chybí podpora pro Nike+, která však stejně u tohoto zařízení postrádá smysl. A nakonec chybí zde widget aplikace z iPhone jako Calculator, Clock, Weather a Stocks.

4) Chybí zde některé funkce

Některé z nich budou vyřešeny v iPhone OS 4.0, který Apple představil minulý týden. Tyto funkce zahrnují věci jako aplikace třetích stran na pozadí, organizace aplikací do složek, vylepšení Mailu, vylepšení podpory Exchange či Game Center. Následující části se podívají na tyto prvky ve vazbě na současné iPhony a iPody Touch.

iPad software: Human Interface Guidelines a aplikační design

Když Apple plánoval přechod od 3,5" iPhone a iPodu Touch na větší iPad, mohl provést několik věcí. Mohl například jednoduše dovolit iPadu spouštěť více iPhone aplikací na obrazovce najednou, každé jako samostatné okno jako tomu bylo u Windows v roce 1990. Naštěstí to neudělal.

Místo toho, iPad dovolí uživatelů spouštět velké množství iPhone aplikací a Apple připravil nové rozšíření iPhone Human Interface Guidelines. To vyústilo v nový druh iPad software, který upřednostňován pro běh na iPadu, zatímco současné verze aplikací u iPhone běhají na menších obrazovkách. Když už jednou ochutnát iPad aplikaci, nebudete chtít používat iPhone verzi na jeho velké obrazovce.

Zatímco mnoho iPhone her jsou stále hratelné a vypadjí docela dobře i po převzorkování pro běh na celé obrazovce, uživatelé budou chtít software pro iPad, aby jej maximálně využili. A na výběr je toho opravdu hodně.

HIG pro iPad se nesnaží vytvořit větší aplikaci. Ve skutečnosti celkový návrh aplikace se výrazně změnil, takže iPad aplikace je spíše aplikace pro stolní počítač než pro PDA.

Jedním z příkladů je nástrojová lišta. Mail na iPhone má jednoduchý seznam účtů, mailboxů a emailů. jednotlivé emaily jsou prezentovány na obrazovce s nástrojovou lištou dole. Na iPadu, nejen že je dost místa pro rozdělení obrazovky na seznam vašich zpráv a obsahem emailů, ale HIG také vyžaduje, že nástrojová lišta má být nahoře.

Podobě aplikace jako Safari nejenže zobrazují nástrojovou lištu v horní části obrazovky, ale také zobrazují zde také svou nabídku funkcí jako záložky, stejně jako je to u Safari u stolní verze. Na druhou stranu Safari používá zobrazení více oken jako u iPhone, protože běžné zobrazení více oken ze stolní verze přeci jen zabírá více místa.

iPad software: Human Interface Guidelines a dokumenty

iWork aplikace ilustruje principy HIG pro práci s dokumenty. Na iPadu dokuemnty jsou částí aplikace, nikoliv něco co je třeba hledat na souborovém systému v počítači. Místo aby jste manuálně ukládali dokument, aplikace vám práci ukládá sama a udržuje si záznamy o všem, co jste provedli, takže máte kdykoliv možnost se vrátit zpět.

Soubory můžete dostat do iPadu a z iPadu různými cestami. Jednou z nich je email. Zde můžete použít QuickView a pak dokument otevřít pomocí jiné aplikace přímo z Mailu. Můžete dokumentu iWorku exportovat na službu iwork.com, ačkoliv dosud nepracuje úplně bezchybně.

A pak tady máme "Sdílení souborů", funkci v iTunes (skrytou u synchronizace iPadu v záložence Apps), kde dokumenty můžete kopírovat od a pro specifickou aplikaci.

Způsob, jakým Apple navrhl práci s dokumenty iPadu vrhá světlo na způsob, jakým podle očekávání Apple budou uživatelé pracovat s iPadem. Není to samostatný počítače navržený pro nahradu notebooku. Je to velmi mobilní nástroj pro práci na cestě vyžadující možnost přesouvat obsah tam a zpět.

Možnost odeslat dokument emailem z iPadu je příjemné, ale stále neexistuje způsobe jak sdílet více souborů najednou z iPadu bez nutnosti jej zabalit do emailu. Nicméně, pokud se dáte do rozhovoru s lidmi v kanceláři, to je přesně to co nyní dělají. Mnoho lidí prostě nezná sdílení souborů a bezdrátové sítě ale pochopí myšlenku odeslat dokument jako přílohu emailem. A to je to co iPad umí.

Kromě aplikací jako iWork, které vytváří dokumenty, jsou zde také aplikace které pracují s mediálními soubory, například fotografie. Tyto aplikace soubory prohlíží pomocí foto knihovny v mediálním prohlížeči, místo aby jste prohledávali obrázky jako seznam souborů.

Pokračování: Velká recenze iPadu: 6. část

Poslat Velká recenze iPadu: 5. část na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License