Velká recenze iPadu: 9. část

Velká recenze iPadu: 9. část

Stránky Apple Insider přinesly zajímavou recenzi iPadu. Vzhledem k rozsahu této recenze a zajímavým postřehům, je zde kompletní překlad. Obrázky jsou k dispozici přímo na Apple Insider (viz odkaz pod článkem). Vzhledem k rozsahu je recenze vydána v několika článcích, zde je k dispozici obsah:

Velká recenze iPadu

Věci, které se nelíbí

Co lze iPadu vytknout? Může to bý jeho velikost, je trochu těžší si ho s sebou někam vzít, pokud si nevezmete nějakou tašku. Není jako iPhone či iPod, který si prostě strčíte do kapsy.

Wifi verze ztratí hodně ze svých funkcí, pokud se dostanete z dosahu Wifi. Nejde jen o Mapy, Safari, YouTube či Netflix které přestanou fungovat. Některé hry nefungují též.

Můžeme začít specifickou aplikací pro iPad jako je Aurora Feint 3, která se bez sítě odmítá spustit a ztracené spojení v kterékoliv chvíli ukončuje hru. To je skutečně špatně napsaná hra pro iPad. Pokud hodně lidí zvolí levnějí Wifi verzi, aplikace by neměly předpokládat, že bude iPad vždy v dosahu internetového připojení (samozřejmě s vyjímkou aplikací, které streamují data z a na server).

Na druhou stranu je zde hodně bohatých produktivních aplikací (ať již vlastní aplikace Apple jako iWork či jiných výrobců), které jsou zcela funkční i bez síťového přípojení, čímž se iPad stává mnohem užitečnější než iPhone bez sítě.

Pokud doufáte, že iPad bude sloužit jako mobilní platforma pro flashové hry jako Farmville, zjistíte že Apple nejen odmítá použití Flashe, ale také utnul možnost portovat flashové aplikace do nativních aplikací pro iPhone.

Pokud půjdete na stránky jako Google Analytics, které vytvářejí Flash vizualizace, uvidíte množství mrtvých čtverů s modrým lego dílkem. Apple dělá vše pro to, aby Flash kodéry přesvědčil k HTML 5. Z dlouhodobé perspektivy to je dobré, ale bude to problém pro lidi, kteří potřebují přístup k flashové www stránce. Dobrým příkladem může být support od Oraclu, kde se bez Flashe nepřihlásíte.

Jestliže máte problémy s omezeným množstvím funkcí, nebudete mít iPad rádi. Veškeré složitější funkce z desktopu na iPadu nenajdete.  Zápatí a poznámky z Pages jsou pryč, sledované změny jsou všechny akceptovány a ztraceny, 3D grafy jsou redukovány na 2D, prezentační poznámky Keynotes a vložené audio soubory jsou zmenšené atd.

Je to podobné jako u Microsoft Pocket Office / Office Mobile, které podobným způsobem zjednodušili používání na mobilních zařízeních.

Pokud budete chtít využít všechny nové funkce z iPhone OS 4.0, včetně multitaskingu a univerzální poštovní schránky, uživatelé iPadu budou muset počkat až do podzimu. To vypadá jako dlouhá doba, ale pravděpodobněji to bude dříve než přijde Microsoft Windows Phone 7 a Courier či Google Chrome OS, které nenabízí obdobnou sadu funkcí.

iPadu také chybí některé funkce, jejichž nepřítomnost je nervy drásající. Nemůžete například přidat přílohu z emailu, pokud chcete poslat emailem fotografii, musíte to udělat z aplikace Photos nebo kopírovat a vložit. Proč zde není tlačítko vložit grafiku?

Pokud máte hodně fotografií v iPadu, probrání fotografií až k nejnovějším je velmi bolestivé. Neexistuje tu možnost hledat podle data, žádné poslední obrázky a nové obrázky nejsou automaticky odeslány do Alba či událostí, takže musíte projít obrázky ručně.

Není pochyb o tom, že tyto drobné nedokonalosti budou časem vyřešeny, ale celkově je zde hodně situací kde je jeden primární způsob práce a často se jej budeme muset naučit míst toho, aby všude bylo tlačítko které by jste si přáli. Stále je to však dost daleko od ostatních tabletů, kde nejen vám chybí tlačítko s funkcí kterou potřebujete, ale chybí i intuitivní cesta jak funkci provést.

A nejhorší věcí na iPodu je změna myšlení, která pak ovlivňuje práci s počítači. Autor recenze na Apple Insider se často dotýká textových polí na obrazovce MacBooku prstem, aby zde mohl začít psát. Když už si jednou zvyknete na dotykovou obrazovku, myš vypadá jako archaické zařízení.

Který iPad je pro Vás?

Apple začal s cenou iPadu na 499 dolarech za 16 GB WiFi model. Před tím, než utratíte peníze za úložný prostor, uvědomte si, kolik místa vlastně potřebujete přenášet s sebou.

Když už iPad jednou koupíte, není způsob jak mu zvýšit úložný prostor, přidáním 100 dolarů za dalších 16 GB nebo 200 dolarů za dalších 32 GB možná stojí za úvahu.

3G iPad je dalších 130 dolarů, čímž dostanete iPad, který je vždy online, minimálně tam kde je ve státech signál AT&T.

Nicméně možnost připojení ke 3G síti je opět něco, co nemůžete přidat později a je to možná dostatečně dobrá hodnota navíc, aby jste mohli iPad prodat později, i když neplánujete používat bezdrátové služby. Naštěstí nevyžaduje tento iPad smlouvu. Standardní cena v USA je 15 dolarů měsíčně za 250 MB s neomezenými daty 30 dolarů.

Pokud zvážíte všechny funkce, Apple se podařilo umístit iPad mezi Macy a iPhone a iPod Touch velmi chytře. Zbývá již jen sledovat jak se budou uživatelé chovat k novému produktu Apple, jestli budou i nadále pokračovat v nakupování iPadů v rekordním množství a zda se tyto prodeje projeví v poklesu prodejů MacBooků nebo iPad přitáhne více PC uživatelů do Apple Storů.

iPad rozhodně rozvířil vody na trhu s tablety; uživatelé o něm mluví nadšeně nebo se chovají zcela opačně k jeho tvarům, zaměření dělat omezený počet věcí velmi dobře, odmítání spouštět Flash, Silverlight a Javu, což nikoho příliš nezajímalo až do roku 2010.

V současnosti je iPad budoucnost a má velký potenciál zvýšit svou hodnotu až Apple doladí operační systém. Rychlost množství aplikací specifických pro iPad je neuvěřitelná a zahrnuje mnoho hodnotných titulů, které lze získat zdarma.

Pokračování: Velká recenze iPadu: 10. část

Poslat Velká recenze iPadu: 9. část na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License