Historické milníky Apple 1990 - 1995

30.11.1993: Power Computing získává první licenci na počítač Macintosh

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

PowerComputing byla společnost založená Stevem Kahngem a podporovaná Elsireno Piolem, z Olivetti, který nakonec pomohl společnost zafinancovat.

Podrobněji o události: Power Computing získává první licenci na počítač Macintosh

 

30.11.1993: Apple prohrává spor s Microsoftem

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

Nejvyšší soud rozhodl spor ve prospěch Microsoftu, protože Apple neuvedl dostatečně silné argumenty, které by soud přesvědčili o tom, že Microsoft pochybil. Podle dohody, které spolu sepsali Apple a Microsoft, byl Microsoft zcela v právu, když vytvářel grafické prostředí Windows. Díky tomu, že Apple licencoval právo kopírovat téměř každou část grafického prostředí, nelze využití tohoto práva klasifikovat jako porušení licence.

Podrobněji o události: Apple prohrává spor s Microsoftem

 

30.11.1993: Apple představuje první laptop s trackpadem

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

Počítače série PowerBook 500 byly zajímavé z několika důvodů. Měly neobvykle vysokou cenu (od 2 270 dolarů do 4840 dolarů), ale měly hned několik prvenství. Byly to první notebooku se stereo reproduktory. První notebooky s PCMICA kartami a první notebooky s NiMH bateriemi.

Podrobněji o události: Apple představuje první laptop s trackpadem

 

30.11.1993: Autoři Grafické kalkulačky se dostali na stránky New York Times

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

Před tím, než společnost Pacific Tech začala vyvíjet Graphing Calculator, byl tento kus nádherného software součástí oficiální distribuce prvních PowerPC strojů. Vývoj této kalkulačky má však zajímavý příběh. V podstatě začal tím, že se z jednoho kontraktora Apple stal bývalý kontraktor Apple a Apple mu zapomněl deaktivovat vstupní kartu.

Podrobněji o události: Autoři Grafické kalkulačky se dostali na stránky New York Times

 

Listopad 1993: QuickTime 2

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

QuickTime 2.0 se dostal do Systému 7 v únoru 1994 a jako jediná verze QuickTime nebyl vypuštěn zdarma. Přibila mu podpora pro hudební stopy, který obsahoval ekvivalent MIDI dat a kterým mohl využívat zvukový syntetizér vestavěný přímo do QuickTimu (pomocí omezené sady zvuků nástrojů licensovaných od společnosti Roland) a nebo externího MIDI kompatibilního zařízení a tak produkoval hdubu pomocí malého množství dat z filmu.

Podrobněji o události: QuickTime 2

 
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License