Historické milníky Apple 1985 - 1990

30.11.1988: Xerox žaluje Apple

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

Společnost Xerox Corporation žaluje Apple Computer Inc. a obviňuje jej, že neoprávněně využil intelektuálního vlastnictví Xeroxu při výrobě počítačů Macintosh a Lisa.

Podrobněji o události: Xerox žaluje Apple

 

30.11.1988: Apple a Microsoft zveřejňují smlouvu o TrueType

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

Sculley vždy věřil, že podíl na trhu je důležitý nejen pro získání většího množství zákazníků, ale také pro vztahy s vývojáři. Gassée s tím souhlasil. Byl si zcela jistý, že uživatelé a vývojáři se nikdy neodkloní od Macintoshe, protože na trhu není nic s podobnou kvalitou. Výsledkem tohoto myšlení bylo, že když šéfová výroby Debi Coleman navrhla vyrábět Maca pro sekretářky, Gassée ji ihned usadil.

Podrobněji o události: Apple a Microsoft zveřejňují smlouvu o TrueType

 

30.11.1988: Uveden na trh systém NeXTstep

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

Začal se prodávat systém NeXTStep, který bude později zakoupen Apple a použit v nové generaci Operačního Systému - Rhapsody. Nextstep byl kombinací různých části - Unixového operačního systému na bázi Mac kernelu, PostScript zobrazování, Objective-C jazyka a runtime, Objektově orientované aplikační vrstvy a vývojářských nástrojů pro OO vrstvy.

Podrobněji o události: Uveden na trh systém NeXTstep

 

30.11.1988: Soudce odmítá kauzu Apple versus Microsoft ve prospěch Microsoftu

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

Soudce W.Schwarzer rozhodl, že 179 ze 189 zobrazení Maca byly pokryty existující licencí a zbytek nebyl porušením copyrightu Apple, díky merger doktríně (myšlenky nelze chránit copyrightem). Celá kauza byla nakonec rozhodnuta ve prospěch Microsoftu 24. srpna 1993.

Podrobněji o události: Soudce odmítá kauzu Apple versus Microsoft ve prospěch Microsoftu

 

30.11.1987: Byl vypuštěn počítač NeXT Computer

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

Objevil se na trhu počítač NeXT Computer v ceně 6500 dolarů. Obsahoval 25 MHz procesor Motorola 68030, 8 MB RAM, 250 MB optický disk, matematický koprocesor, faxmodem, digitální procesor pro reálný zvuk a 17" monitor. Nejnovější počítač od Apple měl poloviční rychlost, žádné periferie a byl o 1000 dolarů dražší (V té době se rok prodával Macintosh SE, Macintosh IIx, měsíc se prodával Apple IIc Plus).

Podrobněji o události: Byl vypuštěn počítač NeXT Computer

 
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License