Finanční výsledky hospodaření Apple za 1. čtvrtletí 2012

Finanční výsledky hospodaření Apple za 1. čtvrtletí 2012

Apple oznámil výsledky svého hospodaření za 1. čtvrtletí fiskálního roku 2012, které končilo 31. prosince 2011. Společnost měla měla obrat 46,33 miliardy a rekordní hrubý zisk 13,06 miliard (13,87 dolarů na akcii). V tomtéž období minulého roku měl Apple obrat 26,74 miliard a zisk 6 miliard (6,43 dolarů na akcii). Hrubá marže byla 44,7 procenta (oproti 38,5 procent). Mezinárodní prodeje se podíleli na celkovém zisku společnosti 58 %.

Apple prodal 37,04 mil. iPhonů, což je 128% nárůst oproti předchozímu obodbí. Apple prodal 15,43 mil. iPadů během čtvrtletí, což je 111% nárůst oproti minulému roku. Maců bylo prodáno 5,2 miliónů což je o 26 procent více než minulý rok. Prodej iPodů klesá, oproti minulému roku se prodalo o 21 % kusů méně, Apple prodal 15,4 mil. iPodů.

Tim Cook k tomu oznamoval, "Jsme potěšeni neuvěřitelnými výsledky a rekordními prodeji iPhonů, iPadů a Maců. Apple má velmi silnou setrvačnost a jsme rádi, že máme ještě další nové produkty v záloze."

"Jsme velmi rádi, že se nám povedlo vygenerovat více než 17,5 miliardy v cash flow z operací během prosincového kvartálu." oznamoval Peter Oppenheimer, CFO Apple. "Předpokládáme, že v následujícím čtvrtletí budeme mít obrat 32,5 miliardy dolarů a očekávám zisk na akcii okolo 8,50 dolarů."

Podle Wired, tyto výsledky zcela zaskočily očekávání analytiků. Apple také předpokládá, že celkový úspěch iPhone 4S má na svědomí Siri. Nezanedbatelný bude také třetí velký operátor Sprint v USA, který začal prodávat iPhone (i když podle některých zpráv není tento operátor v prodeji iPhonů příliš úspěšný).

Je zřejmé, že velký úspěch iPhonů se musel projevi t na prodeji přehrávačů iPod. iPhone může zcela jistě poskytnout stejnou službu jako iPod touch (a s několika funkcemi navíc).

Na druhé straně barikády u Androidu nepanuje tak dobrá nálada. Motorola Mobility v posledním čtvrtletí spíše stagnuje a HTC - dřívě označováno jako hvězdný výrobce Android zařízení oznamovalo propad prodejů poprvé po dvou letech. Ani Amazon Kindle Fire příliš nesnížil chuť zákazníků po iPadu.

Tabletům s Androidem se vysloveně nedařilo. Motorola přišla s prvním konkurenčním tabletem Xoom a podařilo se jí distribuovat - nikoliv nezbytně prodat - 440 000 kusů. Motorola dosud neoznámila čísla prodejů.

Tim Cook celou situaci shrnul slovy: "Minulý rok měl být rok tabletů. Ale myslím si, že většina lidí bude souhlasit s tvrzením, že - to byl rok iPadů.". Navíc to podle všeho vypadá, že se Apple vůbec Kindle Fire nebál. Ten sice kraloval v segmentu low-cost řešení, ale o tento segment Apple nikdy nejevil zájem. Zákazníci to jen potvrdili a stále kupovali spíše iPady.

Poslat Finanční výsledky hospodaření Apple za 1. čtvrtletí 2012 na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License