iOS je prý bezpečnější než Android

iOS je prý bezpečnější než Android

Alespoň podle bezpečnostního experta Symantecu, který v nově publikované zprávě tvrdí, že mobilní operační systém iOS určený pro iPhone a iPad nabízí větší ochranu než jeho protějšek - Google Android.

23 stránkový dokument s názvem "Window Into Mobile Device Security" (Okno do bezpečnosti mobilních zařízení) popisuje podrobnosti bezpečnostních opatření Apple a Google. Nabízí také podrobnější pohled na minulé a možné budoucí bezpečnostní díry v iOS a Android platformách.

V podrobném zkoumání, Symantec upozornil, že iOS od Apple je bezpečnější než Google Android. iOS označil, že má "plnou ochranu" oproti útokům malware, zatímco Android nabízí jen "nízkou ochranu". iOS má také lepší ochranu proti zneužívání zdrojů, útoků na služby, ztrátu dat a integrity. Applovská platforma má také lepší bezpečnostní opatření v oblastech kontroly přístupu, původu aplikací a šifrování.

Ve skutečnosti, Google Android předběhl iOS pouze v jedné kategorii: izolaci. Zde získal Android nejvyšší ocenění, zatímco iOS nabízí "střední ochranu".

Zejména v diskuzi o iOS, zpráva Symantecu uvádí, že přístup Apple ohledně App Storu funguje jako silná bezpečnostní bariéra, kdy každá vypuštěná aplikace musí projít schvalovacím řízením. To, podle dokumentu, "prokázalo tuto strategii jako funkční proti útokům malware, útokům na ztrátu dat, útokům na integritu dat a útoky proti odmítnutí služby."

Zpráva označuje iOS jako "velmi dobře navržený a zatím velmi rezistentní vůči útokům."

Pochopitelně, jako každý jiný operační systém, také iOS není zcela bez bezpečnostních chyb, Symantec jich napočítal 200 od roku 2007. Ačkoliv je však jakákoliv bezpečnostní díra problém, nalezené chyby byly však nízké závažnosti, která dovolovala kontrolu jednoho procesu, ale nedovolovala získat administrátorský přístup.

Google bylo prakticky vyčteno, že na svém App storu má jen minimální kontrolu toho, co se tam objevuje a navíc umožňuje instalaci software velmi jednoduchým systémem, klepněte na odkaz na webové stránce. Několik bezpečnostních expertů doporučovalo tuto funkci úplně zrušit. Dalším problémem Androidu je, že nechává uživatelům příliš velkou volnost v nastavení systému, takže netechnický uživatel může z neznalosti vytvořit velmi nezabezpečenou platformu.

Poslat iOS je prý bezpečnější než Android na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License