Steve Jobs: PCčkáři, utíká vám svět

Steve Jobs: PCčkáři, utíká vám svět

Ryan Tate byl se nechal inspirovat reklamou na iPad, no inspirovat. Slovo revoluce v této reklamě (téměř na konci spotu) na něj zapůsobilo jako červený hadr na býka. Na veřejně známou adresu Steva Jobse pak poslal dopis ve kterém stálo "Kdyby (Bobu) Dylanovi bylo 20, co by  si pomyslel o vaší společnosti? Opravdu by si myslel, že iPad má s "revolucí" alespoň minimálně něco společného?. Revoluce jsou o svobodě.". S velkým překvapení zjistil, že si o víkendu ve 2 hodiny ráno zuřivě emailuje se Stevem Jobsem. A co mu psal? Tak se na to podívejme.

Steve Jobs odpovídal: "Ano, svoboda programů krást vaše soukromá data. Svoboda programů, které ničí vaše baterie. Svoboda před pornem. Ano, svoboda. Časy se mění a někteří tradiční uživatelé PC začínají mít dojem, že jim utíká svět. A on opravdu utíká."

Ryan Tate mu na to odpovídal ne příliš korektně, jako že mu baterie u MacBooku drží dobře i s flashem, že totéž se děje i u iPadu a že by raději měl aplikaci z Wired magazínu, která zvládá interaktivní rozhraní než úžasné PDF. A proč to Apple nechce dovolit jen kvůli tomu, že je Adobe v 90-tých letech naštvalo, že to není otázka mezi Cocoa a Flash. Že je to otázka špatného obsahu ve schváleném prostředí oproti interaktivnímu, které je náhodou kompilované od Adobe. A že nechce být osvobozen od porna, že porno je v pořádku a že jeho žena by s tím také souhlasila.

Steve Jobs mu na to odpovídal: "Wired vytváří nativní Cocoa aplikaci. Jako téměř každé nakladatelství. A o prono by jse se staral více, když by jste měl děti...". Proč Steve Jobs preferuje vlastní vývojářské nástroje před nástroji třetích společností jsme se mohli přesvědčit v tomto článku.

Ryan Tate je opět mimo mísu a tvrdí, že Wired tvoří nativní Coca aplikaci, protože musí. Tvrdí, že aplikace vytvářené pro iPhone a iPad nejsou tak kvalitní, jak by si Apple představoval, přestože pochází z jím posvěcených nástrojů. V čemž se náhodou nemýlí, nicméně důvod těchto problémů je trochu někde jinde. Dále Jobsovi tvrdí, že podporoval svého zaměstnavatele, aby začal vyvíjet aplikace pro iPhone/iPad, ale že prý již to nedělá, protože program schvalování, který Apple nasadil, Apple také kompletně podělal. A tak raději začal vyvíjet pro Web.

Steve Jobs na to odpověděl: "Moment - samozřejmě, že nemusí (publikovat aplikace pro iPhone/iPad), pokud nechtějí. Nikdo je k tomu nenutí. Ale evidentně to chtějí dělat.

V App Storu je téměř 200 000 aplikací, takže něco správně dělat musíme. Aplikace časopisů jsou nakonec mnohem lepší, protože jsou psány nativně. Tenhle film jsme již viděli.

Hrome, proč jste tak zahořklý kvůli technickým problémů jako je tento? To není o svobodě, to je o Apple, který se snaží udělat správnou věc pro své uživatele. Uživatelé, vývojáři a nakladatelé mohou dělat, cokoliv se jim zlíbí - nemusí nic nakupovat, vyvíjet či publikovat na iPad, pokud nechtějí. To vypadá jako váš problém, nikoliv jejich."

Ryan Tate nyní do konverzace zatáhl Microsoft s tím, že to byl jen technický problém, když Microsoft nutil všechny psát aplikace ve Win32 API. Jestli byli spokojení s tím, že Adobe mu vyhovělo. A že měl Apple možnost nastavit pravidla pro nový telefon a tabletovou platformu, ale výsledek jej zcela zklamal.

Steve Jobs na to odpovídal: "Jste špatně informován. Nikdo nikomu nevtrhnul do domácnosti. Věříte příliš chybným zprávám blogerů. Microsoft měl (má) plné právo vynutit si pro svou platformu, cokoliv si přeje. Pokud se to lidem nelíbí, mohou psát pro jinou platformu, což někteří dělají. Mohou si také koupit jinou platformu, což někteří udělali.

Co se týče nás, stále děláme co můžeme, abychom vyzkoušeli, vytvořili (a zachovali) uživatelský dojem, který jsme si vysnili. Můžete s námi nesouhlasit, ale naše motivy jsou čisté.

Mimochodem, co vy jste udělal tak skvělého? Vytvořil jste něco nebo jen kritizujete cizí práci a shazujete jejich motivaci?"

Podtrženo sečteno, Ryan Tate nebyl příliš zasažen polem narušení reality, i když některých pasáží ve svých emailech lituje, protože si zpětně uvědomuje, že nebyly fér ať již vůči Stevovi Jobsovi, tak vůči lidem o kterých se zmiňoval. Někteří tvrdí, že emaily nevypadají jako emaily od Steva Jobse - jsou moc dlouhé.:-) - nicméně i když možná nepoužívají jeho styl, myslím si, že dobře reprezentují jeho veřejně známé názory.

Poslat Steve Jobs: PCčkáři, utíká vám svět na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License