Apple tlačí Intel do vývoje Light Peak kabeláže

Apple tlačí Intel do vývoje Light Peak kabeláže

Krátce po demonstraci nového optického datového portu nazvaného Light Peak společností Intel, nové zprávy tvrdí, že s tímto konceptem přišel za Intelem Apple a nový standard bude hrát "velmi důležitou roli" v nadcházejících produktech Apple.

Engadget přišel s touto zprávou jak první, podle "velmi důvěryhodného zdroje". Stránky tvrdí, že ověřili důkazy že Apple začal s Intelem hovořit v roce 2007 o vývoji nového kabelového standardu s kapacitou, která umožňuje "přenosy masivního množství dat" a nahradit tak současné porty, včetně USB, FireWire a DisplayPortu.

V článku se hovoří o rozhovoru, který spolu o Light Peak standardu vedli Steve Jobs a CEO Intelu Paul Otellini. Apple vyjádřil potřebu jednoho portu a optické signály dávají největší smysl.

Od Apple se očekává, že zahrne Light Peak a nahradí jím zastaralé porty, stejně jako to udělal s USB na originálním iMaců, i když v menším měřítku. Engadget tvrdí, že na základě to co viděl očekává, že Apple vypustí nové porty ve svých strojích koncem příštího roku a nahradí současné porty pro síť, monitor a ostatní periferní zařízení.

Během jednoho roku očekává, že Apple uvolní první nízkoenergetickou verzi vhodnou pro mobilní zařízení jako iPhone,iPod Touch a verzi pro tablet, který má podle spekulací uvolnit Apple začátkem příštího roku.

Light Peak používá optické signály místo elektrických, aby získal základní přenosovou rychlost 10Gbps (Můžete tak přenést celý Blue-Ray film během 30 sekund - i když je otázkou na co, takové množství dat najednou je obtížné uložit.:-)). To je tedy podobné high-end optickému Fibre Channelu nebo HDMI a desetkrát rychlejší než Gigabitový Ethernet, více než dvacetkrát rychlejší než USB 2.0 a třikrát rychlejší než eSATA/SATA 300. Během deseti let, Intel očekává zvýšení rychlosti na 100Gbps.

Na rozdíl od běžných měděných kabelů (jako HDMI), Light Peak používá optická vlákna, která jsou o velikosti lidského vlasu. A na rozdíl od běžných portů zaměřených na řešení specifického problému, jako USB pro periférie, DisplayPort pro video a SATA pro disky, Light Peak může zvládat více protokolů pomocí jednoho kabelu.

Nahrazení téměř všech externích portů na současných noteboocích nebo mobilních zařízení pomocí Light Peak může dovoli novou generaci průmyslového designu bez obětování funkcí, jako je tomu u MacBooku Air. Také znamená možnost pro uživatele mít jeden kabel pro externí monitor pro poskytnutí videa, audia a rozšiřujících periferií, včetně úžasného výkonu síť a rychlého přístupu k disku.

Uvedení tohoto standardu Intel vysvětluje na svých web stránkách," současná technologie elektrických kabelů v počítačových zařízení se blíží praktickému limitu rychlosti a délky díky elektromagnetické interferenci (EMI) a dalších problémů. Nicméně optická technologie používané intenzivně v datových centrech a telekomunikačních zařízeních nemá tyto omezení, protože přenáší data rychlostí světla. Light Peak přináší optickou technologii mezi běžné počítače a elektroniku za příznivou cenu."

Light Peak se skládá z ovládacího čipu a optického modulu, který bude součástí platformy podporující tuto technologii. Optický modul provádí konverzi elektrického signálu na optický a obráceně, pomocí miniaturních laserů a fotodetektorů. Intel plánuje dodávat ovládací čip a pracuje s komponenty dalších výrobců na zajištění zbylých komponent Light Peak. Všechny komponenty mají být dostupné někdy v roce 2010. Časem by optické komponenty navržené tk aby se daly snadno vyrobit by se měly blížit cenám obvyklým za podobné komponenty v současných zařízeních.

Intel nabízí na svých stránkách i pár perliček o této technologii:

  • Optické moduly běžně používané v telekomunikacích jsou fyzicky větší než optické moduly Light Peak. Light Peak optický modul je velký 12 mm x 12 mm a obsahuje dva optické porty. 120 Light Peak optickým modulů by se vešlo do plochy tradičního optického modulu z telekomunikačního zařízení.
  • Light Peak optický modul je navržen tak aby byl levnější než ostatní optické moduly díky chytrému návrhu a možnosti výroby. Ostatní moduly mohou stát až 30x více než Light Peak
  • Light Peak může přijímat a vysílat data rychlost 10 miliard bitů za sekundu. To je 1 a deset null za tím. Pokud by jste měli 10 miliard dolarů v jednodolarových bankovkách postavených do sloupečku, sloupeček by byl 700 mil vysoký.
  • Optické vláknu použité v Light Peaku má rozměr 125 mikronů, což je šířka lidského vlasu. Tato tloušťka umožňuje optickému vláknu přenášet data velmi tenkými a flexibilními kabely.
  • Elektrické kabely generují elektrické pole při průchodu proudu. Toto elektrické pole snižuje rychlost signálu, který může být posílán kabely a snižuje možnou délku kabelu. Fotony nemají tento problém a tak tenký flexibilní kabel může být až 100 metrů dlouhý.
  • Kongresová knihovna obsahuje více než 10 terabytů informací (1 a 13 nul). Za použití Light Peak technologie můžeže přenést celou kongresovou knihovnu za 17 minut. (Pozn. překl. Těm 10 terabytům moc nevěřím, počítám spíše s petabyty informací, pravda ne všechny mohou být v datové podobě)
  • Laser používaný v Light Peak se jmenuje VCSEL (Vertical Cavity, Surface, Emitting Laser) a má rozměr 250 x 250 mikronů. Je široký jako dva lidské vlasy.
  • Light Peak má možnost pracovat najednou ve více protokolech pomocí jednoho kabelu. Umožňuje tak technologii připojení zařízení pomocí dokovací stanice, displejů, disků a další. Jednoduchá analogie je jako vložit hodně aut to superrychlého vlaku.
  • První laser byl vyvinut v roce 1960 Dr. Maimanem. Někteří z jeho současníků objev komentovali tvrzením, že to je řešení, které hledá problém. Dnes jsou lasery všude, včetně ordinací doktorů, internetových datových centrech a továrnách používané pro krájení tenkých vrstev oceli. S Light Peka budou lasery v běžném PC.
  • Intel spolupracuje s výrobci optických zařízení aby Light Peak byl připraven v roce 2010, 50 let od vynálezu prvního laseru.
  • Na internetu je více než 2100 dokumentů popisujících standard. Intel plánuje pracovat s ostatními hráči na trhu aby zajistil Light Peaku nejlepší cestu pro standardizaci a přijmutí tohoto protokolu mezi všechny možná zařízení.
Poslat Apple tlačí Intel do vývoje Light Peak kabeláže na facebook
Publikováno 30.11.2008
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License