Angry Birds se omlouvá uživatelům Androidu

Angry Birds se omlouvá uživatelům Androidu

Vývojář hry "Angry Birds", jedné z nejlépe prodávaných her pro iPhone oznámil, že bude portovat hru také pro telefony Android. Kupodivu se však setkal s problémy, které nečekal, díky fragmentaci operačního systému.

Podle zprávy CNET, Rovio Mobile se omlouval za nízký výkon na několik zařízeních Android a vysvětloval, že "i přes velkou snahu, nebyli schopni zaručit optimální výkon." Společnost pak ještě dodala: "Nyní jsme se vzdali snahy vytvořit více verzí Angry Birds pro platformu Android. Podle zpětné vazby, kterou jsme obdrželi, bude lepší poskytnout odlehčenou verzi, která uspokojí větší část našich fanoušků. V současné době pracujeme na odlehčené verzi Angry Brids na levných Android zařízeních."

Otevřeně fragmentované

Tato situace ukazuje na problém fragmentace platformy, která se objevuje zejména u velkých softwarových titulů určených pro všechny typy hardware. Šef Apple jej popisuje jako "skličující výzvu" pro vývojáře: "Google rád charakterizuje Android jako otevřený a iPhone jako uzavřený. My si myslíme že je to nepřesný a zastírající rozdíl." Místo aby se Jobs zaměřil na různý hardware prodávaný s Androidem, Jobs poukázal na paralelní problém: softwarově orientovanou fragmentaci na různých zařízeních.

"Na rozdíl od Windows, kde mají PC stejné rozhraní, Android je velmi fragmentovaný," říká Jobs a dále pokračuje: "HTC a Motorola instaluje vlastní proprietární uživatelské rozhraní, aby se odlišili. Nechávají na uživateli, aby na to přišel. Všechny iPhone telefony však fungují stejně."

Na obranu různorodosti

Jobs citoval populární Twitter klient pro Android, který se musel "poprat se 100 různými verzím software na 244 různých zařízeních. Je to skličující výzva. Mnoho aplikací Androidu pracuje pouze na vybraných strojích, na vybraných verzí Androida. A to jsou zařízení, které byly prodávány před 12 měsíci. Srovnejte to s iPhone, mezi dnešní a první verzí."

Stejný vývojář později komentoval Jobsův projev, že jeho komentáře byly přehnané, že to vůbec nebyla noční můra a že aplikaci dali dohromady dva lidé, takže s tou fragmentací to není tak špatné.

Obhájci Androidu tvrdí, že fragmentace Androidu, je spíše přínosem pro uživatele, protože jim umožňuje si vybrat. Stejný styl obhajoby hájí také Microsoft Windows Na PC, PlaysForSure zařízení proti iPodům a Windows Mobile telefony proti iPhone a Tablet PC a Slate PC zařízení před iPadem.

Výkon versus uživatelský dojem

Krátce před návratem do Apple, Steve Jobs prohlásil v rozhovoru, že "Válka PC je za námi. Je konec. Microsoft vyhrál již před velmi dlouhou dobou."  Podle Steva Jobse se nemá již smysl zabývat rivalitou mezi Microsoftem a Apple a prostě přijmout vítězství Microsoftu jako fakt. O deset let později, Jobs dokázal pozvednout Macovskou platformu a růst Apple je v současnosti vyšší než je průměrný růst jiných společností v IT průmyslu.

S iPody, iPhone a iPadem, Apple kompletně obrátil svou pozici outsidera a úspěšně vešel na trh velmi soutěživého prostředí chytrých telefonů a okamžitě převzal pozici leadera. S iPody a iPady Apple kompletně dominuje trhu s mediálními přehrávači a tablety. Podařilo se mu tak uspět tam, kde se Microsoftu nepovedlo uspět s PlaysForSure, Zune a Slate PC.

Klíčovým prvkem v úspěchu Apple je mobilní zařízení, které pochází ze silné platfomy umožňující snadný vstup pro vývojáře a které zaručuje konzistentní a spolehlivý ovládání pro uživatele. Google Android, stejně jako PlaysForSure se pokouší vytvořit flexibilní softwarovou platformu, kterou může vytvořit více výrobců pro své produkty, které pracují podobně.

Více vrstev fragmentace pro Android

Nicméně jedním z problémů všech výrobců je, že nechtějí svěřit ovládání společné platformě. Jak si Jobs správně všiml, každý výrobce Android zařízení hledá způsob, jak se odlišit od konkurence a tak přichází s vlastním vzhledem, který je unikátní pro jeho produkt.

Individuální výrobci Androidu také mají vlastní názor, jak se stát konkurenceschopnými. HTC snižuje náklady použitím levnějších 16-bit barevných displejů horší kvality s méně přesnou obrazovkou, zatímco Motorola používá vyšší řadu barevných displejů, podobně jako Apple. Samsung používá vlastní řadu AMOLED displejů.

Telefon Android tak řeší problém s podporou všech těchto zařízení, což vyústí v situace kdy například prohlížeč fotografií Google ukazuje grafiku pouze pro nižší řadu HTC displejů a ponechává skvělý displej Motoroly nevyužit. Neposkytuje také optimalizovaný výkon pro AMOLED, protože operační systém nebyl pro něj navržen.

Navíc Google nemá zájem o zabránění tomu, aby operátoři ještě více rozlišovaly Android produkty, což pak má za následek, že Verizon Wireless vytvořila pro Android exkluzivní tituly jako například Skype, který pracuje pouze na jejích telefonech a ne na telefonech ostatních poskytovatelů. Operátoři také konkurují Google provozem vlastních aplikačních obchodů.

Různí výrobci hardware a poskytovatelé služeb se také rozhodují pro podporu různých verzí Androidu na svých zařízeních a pak vypustí aktualizaci pozdě nebo vůbec. To pak má za následek, že vývojáři nemohou spoléhat na poslední dostupné funkce. Velké rozdíly ve výkonu mezi zařízeními tak má za následek, že některé tituly (zejména hry) neběží obstojně, což je právě problém Angry Birds.

Zatímco každá nová generace iPhone je rychlejší a získává unikátní funkce jako Retina displej či gyroskop, Apple má jednodušší práci s odstranění odlišností pro vývojáře, protože vyrábí hardware i software a musí převádět uživatelské rozhraní jen na několik modelů. Zákazníci si jsou vědomi toho, co mohou očekávat mezi iPhone modely a navíc jsou v prodeji maximálně 2 poslední generace.

S Androidem uživatelé nemají prakticky šanci si představit, co daný telefon umí, protože je zde příliš mnoho proměnných které je nutné zvážit. Mnoho z nich ani nedává možnost uživateli je porovnat, například rozdíly mezi procesory či množství dostupné RAM. Na rozdíl od PC, kde cena může dát orientační bod ohledně výkonu, mobilní zařízení jsou často dotovány a tak maskují aktuální cenu hardware.

Microsoft Windows versus Google Android

Microsoftu se povedlo převést ovládání na široké pole PC hardware tím, že zakázal výrobcům PC roztříštění jeho nabídky. Microsoft zakazuje svým partnerům vytvářet změny na desktopu Windows a uživatelského rozhraní a standardizuje hardwarové funkce pro uživatele. I přes jeho snahy se stále nemůže rovnat úzké integraci, kterou Apple nabízí u Maců. Apple to také úspěšně používá jako svou výhodu při marketingu na své desktopové a notebookové systémy.

Na rozdíl od Apple a Microsoftu, Google strávil hromadu času při přijímání rozdílů v hardware u Android licencí. Vybral si, že nebude mít žádnou kontrolou nad vzhledem systému a dovolil různým společnostem, aby vydávaly telefony které vypadají a pracují tak rozdílně, že mohou být snadno zaměněny za telefony bez Androidu. Není standardizována ani úroveň výkonu Android telefonů, problém, který komplikuje vývoj komplexních aplikací, jako např. her.

Problém se objevuje také v enterprise segmentu. Například na všech telefonech není hardwarové kódování. To znemožňuje podporu platformy Exchange Serverem (pokud se nesníží bezpečnostní pravidla).

Apple byl schopen přidat hardwarové kódování již do telefonu iPhone 3GS, což způsobilo že velká většina instalované základny iPhone podporuje tuto funkci několik let před Androidem. Android stále nemá minimální podporu bezpečnostních standardů.

Apple podobným způsobem vypustil nové funkce iPhone 4: gyroskop, Retina displej, či FaceTime. Vývojáři jich mohou použít v širokém spektru instalované základny. Vývojáři Androidu sice mohou přijít s novou hardwarovou funkcí, ale vývojáři nemohou spoléhat, že se dostane k dostatečnému množství lidí a je pro ně riskantní investovat do podpory takové technologie.

Google se také vyhnul zodpovědnosti za App Store a dovoluje vývojářům publikovat tuny neautorizovaných kopií titulů, které se tváří jako spříznění s legitimním. Hledáním Angry Birds v Android Marketu ukáže hromady aplikací, které používají jméno a grafiku hry pro propagaci vlastního produktu a v některých případech i k provedení útoků.

Odkazy z novinek:

Poslat Angry Birds se omlouvá uživatelům Androidu na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License