iPhone versus Android na ihned

iPhone versus Android na ihned

Zaujal mne článek na ihned, s názvem "Souboj iPhone proti Androidu: Kdo s koho?". Titulek hned nabízel obsah článku, kdy se budou porovnávat jablka s hruškami, téměř doslova. Nechápu jak může někdo srovnávat hardwarové zařízení s operačním systémem. Ale podívejme se na jednotlivé body tohoto soupeření:

Operační systém a jeho používání

Na jedné straně se uvádí, že bez instalace přídavků je možné na obrazovce telefonu Android zobrazit daleko větší množství informací v poutavější podobě. Na druhou stranu poukazuje na roztříštěnost této platformy, kdy systém vypadá na každém zařízení jinak, výrobci záměrně blokují aktualizace operačního systému pro starší modely. Nevím, ale to je podle mne velké mínus, které nevyváží ani fakt, že android má miniaplikace, které ukazují obsah nových emailu nebo zpravodajství.

Větší počet bezplatných služeb přímo od výrobce systému? Předpokládám, že tím myslí Google - Ale tytéž aplikace jsou k dispozici i pod iOS.

Neznám Android natolik, abych mohl posoudit jestli je lepší iOS nebo Android, ale argumenty předložené Otakarem Schönem mi připadají velmi, řekněme neprofesionální. Ondřej se svým HTC není spokojen, ale chápu práce s OS je volbou osobního přístupu k tomuto systému.

Design a cena

Celkem správně se v článku uvádí, že iPhone je jen jeden, zatímco zařízení s Androidem je celá řada s různými technickými a cenovými parametry. Ačkoliv byla kategorie nazvána Design a cena, v článku se baví spíše o technických parametrech a které věci iPhone nemá, zatímco ostatní je mají.

Naráží také na to, že je iPhone 4 nejdražším telefonem na trhu. Jelikož však se bavíme o technických parametrech, je třeba vzít v úvahu, že iPhone má nejdokonalejší displej ze všech telefonů na trhu, stejně tak jako bylo v článku označeno, že také nejlepší fotoaparát u mobilních telefonů. Apple nikdy nechtěl prodávat levně průměrně zpracovaný výrobek, ale špičkový hardware a na ceně je to hold poznat.

S tím souvisí také rychlost. Zatímco ostatní telefony dohánějí rychlost iPhone hrubým výkonem, který se pak projevuje ve výdrži baterie a váze, iPhone to řeší optimalizací všeho možného, včetně software. Ačkoliv Android samotný má podobné optimalizační funkce jako iOS, vývojáři se dlouho nesnažili je využívat. Výsledkem jsou aplikace, které sice na Androidu fungují, ale rozhodně ne optimálně.

Osobně bych cenu jako parametr pro srovnání neuváděl, je to zavádějící a navíc ceny jsou u nás zcela někde jinde než v zahraničí - o důvod víc nepoužívat cenové argumenty.

Použití pro práci

Pokud měl autor namysli práci v korporátním prostředí, kde je bezpečnost na jednom z hlavních míst, a kde Android propadá je zcela zřejmé, že v tomto srovnání nemůže vyjít iPhone remízou.

Pokud vezme v úvahu práci obecně, s konkrétními aplikacemi, je autor také zcela mimo, vzhledem k množství aplikací které jsou k dispozici pro iOS a Android.

Argument že je Android ekonomičtější patří, když už  tak do předchozí části, stejně jako to zda lze koupit model s klávesnicí.

Zábava a multimédia

Zde je asi nejvíce patrné, jak je původní článek zcela mimo realitu. Do zábavy a multimédii počítá pouze hudbu, filmy a televizní seriály a fakt, že přes iTunes není možné legálně využívat nákup těchto věcí. Má pravdu, na druhou stranu je tady hromada nástrojů, které umí seriály, filmy a hudbu převést do iPhone bez větších problémů a nikdo neomezuje uživatele pouze na iTunes. Nehledě na to, že se nejedná o legální omezení, ale o omezení Apple či dalších subjektů, které lze relativně snadno obejít.

Článek doplňuje, že u Android telefonů můžete používat HDMI a další prvky, aby jste promítli film na televizi, ale upřímně, kolik lidí to použije? A k čemu budu mít poměrně drahou hračku, aby mi nahradila DVD přehrávač v ceně pár tisíc korun?

Ale hlavní argument je v tom, že autor zcela opomněl hry. Zatímco Sony a Nintendo se všemožně snaží, aby zvrátili současný stav, kdy jim odchází uživatelé od přenosných herních zařízení k iPhone, redaktor zcela opomíjí fakt, že se z iPhone stala jedna z největších herních platforem vůbec a hry na Androidu válčí s roztříštěností této platformy.

S vítězstvím v této kategorii rozhodně souhlasit nemohu.

Aplikace

V této kategorii už nezbývá než souhlasit s autorem. Aplikací pro Apple je více (nepočítáme aplikace typu Hello world) a jsou kvalitnější než ty pro Android, navíc u Applovského app storu nehrozí tak velké riziko stažení nepříjemné aplikace.

Závěr

  • Operační systém a jeho používání - neklasifikováno
  • Design a cena - neklasifikováno
  • Použití pro práci - dle mého jednoznačně iOS
  • Zábava a multimédia - jednoznačně iOS
  • Aplikace - jednoznačně iOS
Poslat iPhone versus Android na ihned na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License