iPad dlouho nevydržel, již byl vydán jailbreak

iPad dlouho nevydržel, již byl vydán jailbreak

Tento víkend byl hackery vydán nový jailbreak pro iPad a iPhone 3GS, ten dovoluje uživatelům spouštět i neschválený software s funkcemi, které nejsou autorizovány Apple, včetně multitaskingu.

Pod klíčovým názvem "Spirit" je software uvolněn pro Windows a Mac OS X a dovoluje se dostat do iPhone OS zařízení, včetně firmware 3.1.2, 3.1.3 a exkluzivního systému pro iPad 3.2. Spuštěním tohoto software pak umožní uživatelům spouštět kód, který není autorizovaný Apple. Hack byl vypuštěn člověkem s přezdívkou "comex", členem Dev Teamu. Ti jsou s George "Geohot" Hotzem, nejznámějšími hackery iPhone OS.

Spirit jailbreak byl poprvé demonstrován na iPadu začátkem dubna. Vypuštění se ale opozdilo, dokud se nezačal prodávat iPad 3G minulý pátek, aby zajistili fungování s novým hardware.

Jailbreak instaluje Cydia, neautorizovanou obdobu App Storu. Ta zahrnuje neautorizovaný software jako "Backgrounder", který dovoluje uživatelům spouštět najednou více aplikací. První zprávy indikují, že Backgrounder funguje na iPadu, ačkoliv většina dalšího software na Cydii musí být aktualizováno aby fungovalo na 9,7" obrazovce.

Předtím, většina iPhone 3GS uživatelů mohli používat pouze "tethered" jailbreak, vypuštění Hotzem. Tato meotoda umožňuje hardwarový reset iPodu touch a iPhone 3GS vypuštěných v říjnu 2009 a později, pouze připojením přes USB kabel k počítači. Spirit jailbreak není "tethered".

Minulý rok, Apple aktualizoval BootROM pro iPhone 3GS na iBoot-359.32 v říjnu - poprvé co výrobce modifikoval hardware uprostřed produkční řady, bez nového modelu. Tato aktualizace zpomalila hackery v jejich hře s Apple na kočku a na myš.

Jailbreaking se propíralo z různých důvodů. Jedním z obav Apple je pirátství, protože tato metoda může dovolit krást software z App Storu, spouštět neautorizované aplikace, které pak přinášejí kromě možných výkonnostních problémů také bezpečnostní rizika.

Poslat iPad dlouho nevydržel, již byl vydán jailbreak na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License