Za patentovou válkou Apple stojí Creative Technology

Za patentovou válkou Apple stojí Creative Technology

Je všeobecně známo, že se Apple v současnosti soudí kvůli patentům téměř s každým významnějším hráčem na poli s chytrými telefony. New York Times přišel se zajímavým článkem, proč Apple podal 200 žádostí o patent na věci související s iPhonem. Podle New York Times za vším stojí vyplacení 100 miliónů dolarů bývalému konkurentovi Apple na poli s přehrávači - společnosti Creative Technology. To inspirovalo Steva Jobse k "patentování" všeho ohledně iPhone.

Na počátku MP3 přehrávačů, koncem 90tých let, Creative Technology byla jedním z nějvěších výrobců. Když v roce 2001 Apple vydal iPod, Rob Malda, zakladatel Slashdotu jej zrecenzoval jako "Žádný bezdrát. Méně místa než nomád. Blbost."

Ale koncem tohoto roku, Creative zažádala o patent na uživatelské rozhraní pro svůj přehrávač Zen, který měl velmi podobné uživatelské rozhraní jako iPod (využíval stejných hiearchických seznamů). Když v roce 2006 dostal Creative na tuto věc patent, rychle zažaloval Apple. Apple tehdy rychle vyrostl podíl na trhu s přenosnými přehrávači na 80 %.

O pár měsíců později Apple problém urovnává 100 milióny dolary. "Creative měl velké štěstí, že se mu podařilo získat tento patent," Steve Jobs řekl v tiskovém prohlášení.

Pochopitelně 100 miliónů dolarů neudělalo žádnou velkou díru do rozpočtu Apple, ale byl to budíček pro Steva Jobse. Podle jednoho z bývalých členů správní rady Apple, Jobs svolal starší manažery a řekl jim, že pro iPhone - v roce 2006 to byl stále tajný projekt - Apple bude patentovat vše.

"Jeho přístup byl, že pokud o nečem někdo z Apple snil, měli by to patentovat, i když to nikdy nepostaví, je to obranný nástroj.", bývalý právní poradce Nancy Heinen řekla NYT. "I když věděli, že to nebude schváleno, podali přesto žádost. Když pro nic jiného tak pro to, aby zabránili ostatním patentovat tuto myšlenku."

Jobs při uvedení iPhone v lednu 2007 tvrdil, že Apple podal více než 200 žádostí o patent na iPhone design a technologii. Apple několikrát varovat, že "nebude stát s rukama v klíně, zatímco bude jeho intelektuální vlastnictví kopírováno," před tím, než začal právní spor proti HTC a Androidu.

Právní spory okolo chytrých telefonů nyní zahrnují Samsung, SONY, RIM, LG, Motorolu a Google, kromě dalších a zabírají čas soudům po celém světě. Podle Davida Laweeho z Googlu je poslední verdikt, kdy byla Apple přiklepnuta 1 miliard dolarů za patenty, je budíčkem pro Google, který nemohl uvěřit, že kulaté okraje lze patentovat. Jobs zažil pravděpodobně stejný moment, když u jeho dveří zaklepali lidé z Creative Technologies kvůli patentu na Zen.

Není zcela bez zajímavosti, že Google a Apple utratili minulý rok více peněz za právníky a patentové spory než za vývoj nových produktů. Osobně se domnívám, že to ukazuje na to, že patentový systém nefunguje jak má. Proč se společnostem vyplatí trávit čas u soudu, místo aby vyvíjely, vyráběly a prodávaly své produkty?

Poslat Za patentovou válkou Apple stojí Creative Technology na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License