Apple vyhrál na Samsungem

Apple vyhrál na Samsungem

Soud sedmi mužů a dvou žen nakonec rozhodl, že Korejský výrobce elektroniky skutečně poškodil Apple tím, že porušoval patenty Apple a všechny kromě jednoho ze čtyřech designových patentů a dostal za úkol zaplatit více než miliardu dolarů společnosti Apple.

Apple tak drží prvenství v nejvyšší pokutě, která kdy byla udělena za porušování patentových práv. Přestože se Samsung může ještě odvolat, Apple získává velmi silnou pozici při vyjednávání s dalšími výrobci Android telefonů. Steve Jobs pokládal Android za kopii produktů Apple a deklaroval "termonukleární válku" všem konkurenčním OS.

Během závěrečné řeči, Apple vylíčil Samsung jako nadšeného kopírovače, který využil zkratky k zisku a tak mohl během 3 měsíců kopírování přijít k práci, které Apple trvaly léta. Samsung zatím odmítl tyto obvinění a tvrdí, že Apple musel jít k soudu, protože odmítl přímou konkurenci.

Není bez zajímavosti, že výsledný verdikt soudu nebyl bez chyby a celková částka byla v původním rozsudku uvedena špatně. Soud musel vydat opravný rozsudek s finální částkou 1 049 343 540 dolarů. Na tak velký spor s obrovským dopadem se porotci radili pouhých 21 hodin. Podle nich se však poctivě zabývali všemi body obžaloby. Samsung prý ztratil porotce tím, když se pokoušel využít UMTS bezdrátové patenty proti Apple (využívá je jeden čip v iPhone a iPadu). Apple tento bod odmítl s tím, že licenční smlouva s Intelem, výrobcem zmiňovaného čipu, zakazuje žalobu společnosti které Intel prodá tuto součástku (tzv. vyčerpání patentu - patent je vyčerpán první prodejem produktu). Když se pak porota shodla, že Samsung skutečně porušil patenty, bylo pak prý již jednoduché posoudit, které telefony patent porušují, protože jsou všechny téměř shodné.

Osobně nemám patentové spory rád a domnívám se, že i když je vítězem tohoto sporu Apple a Samsung zcela jistě nemá čisté svědomí, nejsou patentové spory řešením. Domnívám se, že ani patenty jako takové jsou v počítačovém světě spíše na obtíž, než ku prospěchu. Zejména proto, že se jedná o patentování věcí na které stačí každému se trochu jen zamyslet. Pokud by se něco takového dělo v přírodě, velmi by mne zajímalo, jak by dopadl patentový spor žraloka s delfínem.

Poslat Apple vyhrál na Samsungem na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License