Výsledky výkonů systémů u her: Windows 7 jsou rychlejší než Mac OS X

Výsledky výkonů systémů u her: Windows 7 jsou rychlejší než Mac OS X

Server Phoronix testoval s jakou rychlostí mohou fungovat hry pod Mac OS X, Windows 7 a Ubuntu (vše ve 64-bit verzi). Jako hardware používal dva Macy mini - Mac mini z léta 2007, a Mac mini ze začátku roku 2009. Nenechte se zmýlit některými technickými parametry uváděnými u článku Phoronix. Nejsou správně.

Testovaly se hry OpenArena, Urban Terror, Nexuiz, Warshow a X-Plane. Každá hra byla zkoušena v plném rozlišení při 800 x 600, 1024 x 768, 1280 x 1024, 1400 x 1050, 1680 x 1050 a 1920 x 1080 bodů. A jako vždy jak to u těchto testů bývá, zkoumalo se, kolik obrazovek byl počítač schopen překreslit za vteřinu. Systémy byly ponechány v základním nastavení bez úprav.

Je zajímavé že u staršího Maca mini se redaktorům serveru Phoronix nepodařilo nainstalovat Windows 7 kvůli problémům s EFI (zobrazovala se chyba "Select CD-ROM Boot Type").

Osobně se domnívám, že tyto testy jsou dobré leda pro skalní příznivce testovaných her. V Mac OS X jsou technologie umožňující upravit výkon, které zcela jistě nejsou zahrnuty v portech her pro Maca. Lze také namítnout, že se testovaly open source hry (Všechny hry kromě X-Plane, jsou open source), které ruku na srdce, vývojáři vyvíjí převážně kvůli Windows a své oblíbené verzi Linuxu. Je také dobré vyzdvihnout velmi slušné výsledky Ubuntu u všech testovaných her, protože i Ubuntu bylo ve většině případů rychlejší než Mac OS X.

Aniž to server Phoronix zmínil, X-Plane používá ve Windows verzi DirectX u ostatních systémů musí používat OpenGL. To velmi citelně degraduje hodnotu testu, protože se testují také dvě různé technologie.

Poslat Výsledky výkonů systémů u her: Windows 7 jsou rychlejší než Mac OS X na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License