Uvnitř iPadu od Apple: VGA video výstup

Uvnitř iPadu od Apple: VGA video výstup

Nový iPad přišel s VGA video výstupem, prvním video výstup, který se kdy objevil u mobilních zařízení této společnosti.

Stejně jakou současný iPhone nebo iPod touch, iPad může vypustit video pomocí stejných kompozitních nebo komponentních video kabelů pro prezentaci standardního analogového videa s rozlišením 480 řádků.

Nový VGA konektor iPadu tak umožňuje generovat video pro PC v nativním rozlišení 1024x768. Současné iPhone a iPod touch modely nepracují s novým VGA kabelem. Nejsou navrženy aby podporovaly vyšší rozlišení než to, které zobrazují na svém displeji.

iPad získal nový VGA výstup hlavně kvůli podpoře video projektorů, které dovolí manažerům prezentovat Keynote přímo ze zařízení.



Starobylý VGA standard

Oznámení iPadu způsobilo dohady o tom, proč společnost začala podporovat tak zastaralý video výstup místo novějších protokolů jako HDMI či DisplayPortu.

Konec konců VGA video konektor zde byl již v době kdy IBM vypustil tento standard v roce 1980 jako součást počítačů PS/2. Ačkoliv tyto stroje nebyly příliš úspěšné, popularizovaly PS/2 myši a klávesnice, společně s VGA konektorem mezi klony PC.

Apple již dávno vymyslel svou vlastní klávesnici a myš (nazvanou Apple Desktop Bus), která byla sofistikovanější než PS/2 porty, ale nakonec adoptovala VGA porty v Macích aby mohla využít levných VGA monitorů, které byly k dispozici ve velkém pro generická PC.

VGA standard byl původně spjat s rozlišením 640x480 bodů, ale později s vyšším rozlišením 1024x768 přišel standard XGA, který však stále používal VGA konektor.

O deset let později, Apple migroval Macy z VGA na DVI výstup, které podporovaly ještě vyšší rozlišení a lepší přesnost. To se stalo zhruba v době, kdy se migroval z ADB na USB u klávesnic a myší.

Nedávno pak Apple migroval znovu, od DVI k DisplayPortu, nového standardu, které podporuje ještě vyšší rozlišení a další funkce jako zjednodušené interní video sběrnice a video výstup (funkce, která se objevila ve 27" iMacích)

Proč VGA u iPadu?

Takže proč se Apple vrátil zpět pro podporu VGA výstupu u iPadu? Pro začátek, většina video projektorů podporuje XGA rozlišení 1024x768 pomocí VGA konektorů, zatímco jen pár jich podporuje HDTV rozlišení jako 720p (1280x720) pomocí HDMI nebo DVI portu.

Dále je levnější a jednoduší implementovat VGA signály, těch pár funkcí které má DVI nebo DisplayPort navíc by mělo jen velmi omezené výhody pro uživatel iPadu. VGA je více než dostatečné, aby zvládlo nativně rozlišení iPadu 1024x768. Další levné mobilní zařízení používají také VGA pro video výstup, včetně většiny netbooků a dokonce ještě hodně běžných laptopů.

iPad samotný ani netouží po HDTV videu, protože prezentuje stránku ve formátu, které je vhodný jako pracovní plochy než širokoúhlý displej preferovaný filmy. Uživatelé, kteří chtějí HD obsah na své televizi by si měli spíše koupit zařízení jako Apple TV, které umožňuje 720p video pomocí HDMI konektoru místo aby k tomu využívali iPad.

Praktičtější věcí je použití iPadu ve spojení s HDTV, něco jako aplikace Remote App pro iPhone, která nabízí ovládání připojeného Apple TV přes Wifi. Společnost také může přinést rozšířeného verzi Remote app, která přináší sofistikovanější multitouch ovládání pro interakci a navigaci pomocí iTunes LP a iTunes Extras.

Poslat Uvnitř iPadu od Apple: VGA video výstup na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License