Srovnání Snow Leoparda a Windows 7 v PCworldu

Srovnání Snow Leoparda a Windows 7 v PCworldu

Nové generace operačních systémů od Apple a Microsoftu zaujaly redaktory v PCworldu. Nemyslím si, že srovnání jsou úplně fér, nicméně přesto stojí za upozornění.

Windows 7 byly testovány čistou instalací Windows 7 Ultimate Edition RTM na notebooku Dell Inspiron E1505 s 1GB RAM a 1,83 GHz Intel Core Duo procesorem. Snow Leopard byl otestován upgradem z Mac OS X Leopardem na MacBooku Air s 1,86GHz Intel Core 2 Duo procesorem a 2GB RAM.

Redaktoři zdůraznili rozdílný přístup obou společností v nových verzích operačního systému. Zatímco Apple pracovat spíše pod kapotou operačního systému ( OpenCL, Grand Central Dispatch), Microsoft pracoval spíše na karosérii (taskbar a další).

Název operačního systému

Upřímně zde moc redaktory nechápu, protože porovnávat názvy znamená porovnávat marketing operačních systémů. To nemá s operačním systémem nic společného.

Vítězem je: pochopitelně Snow Leopard.

Cena

Pokud kupujete nový počítač, je cena více méně irelevantní, protože hardware přichází s přeinstalovaným systémem. Pro uživatele starších počítačů to je však nezanedbatelný náklad. U Maca, pokud používáte ještě Tygra, si budete muset koupit Mac Box Set s iLife a iWork 09 za 169. Ti co aktualizují z Leoparda to dělá 29 dolarů. Windows 7 Ultimate přijdou uživatele na 220 dolarů, Windows 7 professional na 200 a Windows 7 Home Premium na 120 dolarů. Uživatelé Windows musí ještě čelit problému, kterou verzi si vybrat.

Vítězem je: pochopitelně Snow Leopard

Instalace

U Snow Leoparda je jednoduchá. Vložte instalační disk, projděte jednoduchou rutinu nastavování. Nemusíte vybírat mezi čistou instalací a upgradem. Není třeba psát dlouhý registrační kód. Jinak obě instalace proběhly téměř shodně.

Vítězem je: o vlásek Snow Leopard díky problémům Windows s rozpoznáním hardware

Spouštění aplikací

Oba systémy mají podobnou filosofii, Microsoft podle redaktora udělal lepší práci tím, že v taskbaru dokáže zobrazit všechny záložky v prohlížeči, včetně náhledů stránek.

Vítězem se tedy stal Windows 7

Konfigurace systému

I přes to, že Snow Leopard má přehlednější předvolby, redaktorům se líbilo více možností nastavování Windows 7.

Vítězem se tedy stal Windows 7 s tím, že Windows 7 nabízí více možností jak si přizpůsobit operační systém.

Kompatibilita Software

Snow Leopard má problém s kompatibilitou řady softwarových titulů, počínaje Xmarks až po NeoOffice, Adobe Creative Suite 3 a dalších. Microsoft se na druhou stranu poučil u Vist a aplikace psané pro Visty budou fungovat pro Windows 7. (Tady si myslím, že redaktor velmi ulétl. Vzhledem k minimum zákazníků, kteří opravdu přešli na Visty, budou mít zákazníci stejný problém přejít na Windows 7, jako měli na Windows Vista) Existuje možnost aplikace spouštět v XP módu, nicméně ten funguje na určitém hardware a pouze v určitých verzích )

Vítězem je Windows 7, i když i redaktoři usuzují že pouze dočasně

Kompatibilita Hardware

Redaktor netestoval zařízení s různými periferiemi, takže testoval jen samotný systém. Podle mne se také hezky seknul, protože testovat kompatibilitu software s hardware, ale velmi podivným způsobem. Srovnával totiž fakt, že Snow Leopard neběží na PowerPC strojích více než tři roky starém, zatímco Windows 7 běží na všem, na čem běhají Visty (zcela opominul fakt, že to znamená prakticky totéž). Navíc míchá opět jabka s hruškami, protože zatímco jedny Windows 7 umí běhat buď na 32 bitovém hardware nebo na 64 bitovým hardwaru. Snow Leopardu je to jedno.

Vítězem je podle redakce tedy Windows 7, kvůli tomu že Windows 7 běhají na širším spektru hardware.(pochopitelně, vždyť Snow Leopard má běhat pouze na Macích)

Jednoduchost použití a elegance

Tady to asi nemá smysl moc rozebírat, ačkoliv Windows 7 učinili od svých počátků značný krok kupředu, Snow Leopard je stále na špičce co se týká jednoduchostí použití. Alespoň to redaktor uznal, přestože si vlastně odporuje s bodemSpouštění aplikací.

Připravenost pro Enterprise prostředí

Windows je standardem pro velké korporace, na tom nic nezmění ani vydání Snow Leoparda. Většina počítačů běhá s Windows až na pár výjimek. Společnosti se standardizovaly také okolo ostatních Microsoft produktů, včetně Office, SharePoint, Exchange a specifických aplikací postavených pro Windows.

Microsoft také připravil pro IT a nástroje pro správu pro údržbu a aktualizaci Windows hardware a software. Windows 7 přidává některé nové, včetně nástrojů pro skriptování a automatizaci.

Snow Leopard udělal pár kroků směrem k enterprise trhu s podporou Microsoft Exchange Serveru 2007, nicméně to stále nestačí. Snow Leopard je stále spíše systémem pro koncové uživatele a nemá dostatek nástrojů pro administraci ve velkém prostředí korporace se stovkami strojů.

Výhrává tedy Windows 7.

Doplňky

Snow Leopard není jen operační systém – přichází s plnou řadou aplikací, zejména iLife s iMovie pro tvorbu filmů, GarageBand pro nahráváhí a úpravu hduby, iWeb pro tvorbu webových stránek a další. (Dávat dohromady Snow Leopard a iLife jako doplněk není úplně fér vůči Windows 7, nicméně s novým strojem iLife dostáváte u Windows 7 nic takového není zdarma)

Je zde také výborné zálohování Time Machine, QuickTime X a PDF čtečka Preview. Na druhou stranu, Microsoft se rozhodl vypustit z Windows 7 mnoho aplikací. Například Windows Movie Maker a Windows Mail – oba velice dobré programy – dodávané s Windows Vista nejsou součástí Windows 7. Windows 7 má zálohování – ale nedosahuje standardů Time Machine.

Vítězem je Snow Leopard na plné čáře.

Závěr

Windows 7 i Snow Leopard zvítězili každý v pěti kategoriích. Redaktor uznává, že váha jednotlivých testů není stejná. Windows 7 trochu srovnali mezeru mezi sebou a každý z nich je vhodnější pro něco jiného.

Poslat Srovnání Snow Leoparda a Windows 7 v PCworldu na facebook
Publikováno 30.11.2008
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License