Snow Leopard

Snow Leopard

Tento článek je trochu netypický, nabízí totiž jen souhrn článků, které vyšly na téma Snow Leoparda na těchto stránkách.

Uvnitř Snow Leoparda: 64 bitů

Ačkoliv se mnozí snaží popsat Snow Leoaprd jako "Service Pack", nový operační systém Apple rozšiřuje rozsah Macovské platformu v mnoha důležitých a nepříliš známých směřech. Tady máme druhý článek v sérii článků přibližujících málo známé funkce Snow Leopardu. Více viz odkazy na konci článku.

Uvnitř Snow Leoparda: GPU Optimalizace

Podpora OpenGL a uvedení OpenCL jako nového standardu pro GPGPU pracují společně na oslabení snah Microsoftu o prosazení properietárního DirectX/D3D jako primárního API podporovaného hardwarovými výrobci jako AMD/ATI a NVIDIA. Více viz odkazy na konci článku.

Uvnitř Snow Leoparda: Podpora Exchange

Nadšenci Windows rádi ukazují na podporu Exchange v iPhonu a Snow Leopardu jako uznání Microsoftu ve vedení na serverovém trhu. Z druhého úhlu pohledu, Apple omezuje závislost na klientském software Microsoftu, oslabuje schopnost Microsoftu poukazovat na nabídku Maců na účet Apple. Více viz odkazy na konci článku.

Uvnitř Snow Leoparda: Ochrana proti Malware

Apple vylepšil u Snow Leoparda varování, které dostává uživatel pokud přímo stáhne nebo otevře diskový obraz obsahující škodlivé soubory. Tento článek je dalším v sérii bližšího pohledu na některé funkce Snow Leoparda, které jsou možná známé, ale často špatně interpretovány nebo nepochopeny. Více viz odkazy na konci článku.

Uvnitř Snow Leoparda: Jak Apple docílil zrychlení startu aplikací

Tentokráte se podíváme trochu hlouběji do Mac OS X 10.6, a bude to i z jiného zdroje než AppleInsider. Na stránkách Hamster Emporium se totiž objevil zajímavý článek, který popisuje změny, které Apple provedl v dyld. Více viz odkazy na konci článku.

Uvnitř Snow Leoparda: Co bylo zrušeno

Když byl Snow Leopard oznámen a bylo prozraceno, že nová verze systému nebude mít nové funkce, nebyla zde téměř žádná negativní odezva. Obecný pocit byl, že Mac OS X si zaslouží údržbové vydání. Lidé si však často neuvědomí, že upgrade výkonu příchází za cenu opuštění od méně důležitých nebo málo používaných funkcí. Více viz odkaz pod článkem.

Uvnitř Snow Leoparda: Zahozené kódy tvůrce souborů

Pokud poklikáte na dokument ve Finder, jak systém rozhodne kterou aplikací jej má otevřít? Vazba mezi dokumentem a jeho aplikací je nazývaná "preferred application binding" (volně přeloženo preferovaná vazba na aplikaci). Od prvního dne uvedení Mac OS X zde byl nepříjemný rozdíl mezi DOSovskou vazbou k dokumentům a původní Macovskou cestou, zděděnou od prvních dob Mac OS. Nyní ve Snow Leopardovi si uživatelé a vývojáři stěžují, že DOSovský způsob je upřednostňován před Macovským. Více viz odkaz pod článkem.

Snow Leopard Server: Strategie Apple

Léta před tím, než byl vypuštěn Mac OS X 10.0 v roce 2001, Apple vypustil Mac OS X Server, kde se zaměřil na nově získané Unixové technologie pro školy a spolupráci ve skupinách. Apple se do té doby nepodařilo prosadit serverovou strategii, která by opravdu fungovala. Více viz odkazy na konci článku.

Zkušenosti s upgradem na Snow Leoparda

Snow Leoparda jsem měl zatím jen na svém externím disku, abych mohl vyzkoušet, jak bude fungovat s aplikacemi, které potřebuji pro práci. Vše fungovalo více méně bez problémů, takže jsem přistoupil k upgradu Leoparda. Bohužel neobešlo se to bez komplikací. Více viz odkazy na konci článku.

Kompatibilní aplikace se Snow Leopardem

Ačkoliv Apple se podle mne snažil odvést velmi dobrý kus práce, některé změny v operačním systému se projevily nestabilitou aplikací. Proto ne každá aplikace, kterou jste mohli spouštět pod Mac OS X vám pod Snow Leopardem bude fungovat.

Apple uvedl seznam software oficiálně nekompatibilní s Mac OS X 10.6

Podle oficiálních stránek, mac SO X 10.6 Snow Leopard je navržen tak aby chránil počítač před určitým nekompatibilním softwarem, který může být neočekávaně ukončen nebo způsobovat problémy v Mac OS X 10.6 Snow Leopard.

 

Poslat Snow Leopard na facebook
Publikováno 30.11.2008
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License