Rozhořel se boj mezi Texas A&M Transportation Instute a Siri

Rozhořel se boj mezi Texas A&M Transportation Instute a Siri

Texas A&M Transportation Institute provedl studii, ve které poznamenal, že řidiči kteří drží iPhone v jedné ruce, zatímco mluví se Siri (či Vlingo u Androidu), trvá dvakrát tak dlouho než odpoví na externí testovací událost. Abychom se podívali blíže na podmínky testu. Na přístrojové desce auta byla zelená dioda, která se rozsvítila. Řidič měl za úkol zmáčknout tlačítko pokaždé, když ji viděl svítit. Časy odpovědí na podnět pak měřili úroveň pozornosti.

Způsob testování se však nelíbí například spolutvůrci Siri - Adamovi Cheyerovi. Protože to není způsob, jakým se má Siri používat v autě. Po připojení Bluetooth nebo reproduktoru se režim přepne do Voice-only (pouze hlas) a předpokládá se, že uživatel nemůže sledovat displej. Proto je nesmysl testovat reakce řidičů, když drží iPhone v ruce. Správě by měli testovat jak to vypadá, když je iPhone v držáku v handsfree režimu.

Oproti tomu tvůrce studie Christine Yager tvrdí, že studie je zaměřena na způsob, jakým většina řidičů používá voice aplikace. Navíc nikde není zmínka o Voice-only režimu na obalu, pouze reference "Zvažte použití kompatibilního handsfree zařízení s iPhone. Používání handsfree zařízení může být v některých oblastech povinné."

Osobně si myslím, že studie Christine Yager není špatná, chybí ji však doplnění o to, jak by se telefon se Siri nebo Vlingo opravdu měl používat společně se srovnávacími čísly. Studie byla prováděna na opuštěné letecké základně, kdy 43 řidičů navigovali 3,8 mil rychlostí 30 mph nejdříve bez odesílání zpráv, pak s klasickým odesíláním zpráv a pak s použitím Siri na iPhone 4S na Vlingo na Android telefonu. Osobně by mi ve studii chybělo testování, jak to vypadá, když se řidič baví se spolujezdcem, pro srovnání vlivu komunikace s přístrojem a s člověkem.

Ale zpět ke studii, k výsledkům v podstatě není moc co dodat, doba odezvy byla opravdu zpomalená, pokud uživatel posílal textové zprávy. Studie dokonce potvrdila, že pokud si máte spustit sms aplikaci, nadiktovat zprávu, vizuálně ji zkontrolovat a pak odeslat dalším tlačítkem, bude míra pozornosti 1,92 x menší než u běžného smskování. Pokud k tomu využili Siri (tedy zavolali si na pomoc Siri, aby jim otevřela sms aplikaci), časy se příliš nezlepšily.

To je však místo, které se nelíbí Cheyerovi, to totiž není způsob jakým má Siri fungovat. To má být totiž přepnuto do Voice only režimu (připojením sluchátek s mikrofonem nebo bluetooth). V tomto režimu se na obrazovce nic neobjevuje a Siri při potvrzování přečte sms sama, místo aby ji jen zobrazovala na displeji.

Poslat Rozhořel se boj mezi Texas A&M Transportation Instute a Siri na facebook
Publikováno 30.11.2012
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License