Osobní bezpečnost a iCloud služby

Osobní bezpečnost a iCloud služby

Na stránkách Ars Techniky se objevil zajímavý článek, který se zabývá bezpečností dat na iCloudu. Z hlediska Apple je vše v nejlepším pořádku a všechna data, která jsou uložena na serverech iCloudu jsou šifrovaná při přenosu, jsou na šifrovaných discích a Apple se řídí všemi "best practices" (tedy nejlepšími pravidly), které se v tomto oboru používají.

Problém je však v tom, že při dodržení těchto pravidel, musí Apple také vyhovět zákonným normám v USA a při požadavku ze strany státu, umožnit přístup k datům uživatelům, o které si stát požádá. Úmyslně uvádím stát, protože ne vždy musí být za požadavkem soudní příkaz. Apple si tak uchovává generální klíč ke všem šifrovaným datům a na požádání jej může sdělit.

Není to nic, z čeho by měl mít běžný člověk přílišné obavy, nicméně určitá opatrnost by měla být na místě. iCloud se v bezpečnosti příliš neliší od jiných cloudových služeb a tudíž by si všichni měli uvědomit, že svěřují svá data do "černé skříňky", kde přestávají mít tyto data pod svou kontrolou a za určitých okolností k nim může mít přístup kdokoliv.

Bezpečnostní specialisté doporučují, že by Apple měl zavést asymetrické šifrování dat pro uživatele, ale těžko říci zda se k tomu Apple rozhodne, pokud chce být za dobře s vládními institucemi. V každém případě se doporučuje v případě opravdu důležité komunikace, například sdělování hesel, používat další zabezpečení například S/MIME v poště (Odesíláme a přijímáme šifrované emaily v iOS 5, Mail.app to umí od roku 2003).

Návod pro nastavení S/MIME pro Macovský Mail najdete na stránkách MůjMac. Článek je již trochu zastaralý, takže není třeba se pokoušet instalovat certifikát thawte (certifikát zdarma Thawte nenabízí již řadu let), ale použijte místo toho například www.startssl.com

Poslat Osobní bezpečnost a iCloud služby na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License