Lišta Leoparda, Cover Flow, Quick Look a Spotlight

Lišta Leoparda, Cover Flow, Quick Look a Spotlight

Včera jsem sliboval pokračování článku o Finderu v Leopardovi, tak tady je.

Kromě tlačítek dopředu a zpět a nastavení zobrazení na Ikony, Seznam a Sloupce, nový Finder nabízí také Cover Flow. Poslední zmiňované zobrazení není vhodné pro každou příležitost, ale za určitých okolností je výborné. Je však užitečnější, než si pravděpodobně představujete, protože Leopard je schopen generovat dynamicky náhledy souborů, podobně jako Windows Vista. Před leopardem generování náhledu vyžadovalo pomocnou aplikaci a nebylo dynamické. V leopardu jsou ikony zobrazeny jako živé náhled aktuálního obsahu souboru.

Jestliže se díváte na složku s obrázky, Cover Flow dává větší smysl. Nicméně je také užitečný při prohlížení HTML souborů s nečitelnými jmény. Cover Flow velmi rychle vyrendruje každou stránku, takže si můžete velmi rychle najít to co potřebujete. Nezobrazuje jen malinkatý náhled, při zvětšení okna je schopné zobrazit až 75 % původní velikosti dokumentu. Lesklé černé pozadí dává tomuto zobrazení zajímavý nádech.

Pro zobrazení dokumentu nebo více stránek dokumentu stačí přejít myší a označit stránku. Filmy se přehrávají přímo v Cover Flow. Po stisknutí mezerníku objeví se Quick Look s oknem, ve kterém je dokument v celé velikosti.

Quick Look se objevuje v celém operačním systému, nejen ve Finderu. Vývojáři navíc mohou přidávat vlastní moduly do Quick Looku, takže uživateli dovolí prohlížet i jiné soubory, než dovoluje základní výbava operačního systému.

Tlačítko Quick Look je možné přidat do Lišty v okně Finderu, stejně tak jako klasické okno Get Info a tlačítko Cesta, které ukazuje celou cestku k dokumentu. Lišta Finderu funguje také jako polička por umístění jakýchkoliv dokumentů či složek, stejně jako v současné verzi Finderu.

Hledání ve Spotlightu

V současné době, po zadání dotazu ve Spotlightu a označení položky "Show All"/Ukázat vše se otevře speciální okno Spotlightu. V Leopardovi se po hledání otevře standardní okno Finderu, což dává mnohem větší smysl. Po zadání vyhledávacího dotazu je okno Finderu konzistentní se současným stavem.

V obou případech získáte výsledky v okně Finderu, které mohou být izolovány na specifickou složky, disk nebo server. Jednoduché hledání v nabídce dovoluje vybrat hledání mezi obsahem souboru a názvem souboru. Další vyhledávací kritéria mohou být přidána a celý dotaz uložen. V základním nastavení jsou uložená hledání přidána do lišty Finderu a také do uživatelské složky "~/Library/Saved Searches".

Vyhledávání přes Spotlight z nabídky se také přizpůsobilo komplexnímu hledání. Na stránkách Leopardu, Apple píše "Z Finderu nebo z nabídky, Spotlight v Leopardu dovoluje hledat podle specifičtějších parametrů. Můžete používat Boolean logiku pro hledání vložení "AND" "OR" či "NOT" do vyhledávacích požadavků. Můžete také hledat přesnou frázi (za pomoci uvozovek), data, rozsahy (pomocí značek větší, menší než), absolutní data a jednoduché výpočty.

A ještě jedna věc...

Co je zajímavé na Finderu v Leopardovi, kromě změny vzhledu a praktických nových funkcí, není zde mnoho věcí, které se doopravdy změnily. Nejsou zde piles o kterých se spekulovalo, nebo mnoho nových předvoleb, vyskakovací lišty s přístupem přímo do terminálu nebo nové tlačítka, které bychom se měli naučit. Přestože se je to "zcela nový" Finder, je to čisté vylepšení toho, co známe z Tygra.

Je zde však mnoho, méně výrazných změn a nových technologií. Například je možné nastavovat uživatelská práva na soubory pomocí tzv. přístupových seznamů (Access Control Lists - ACL). Ačkoliv tato funkce byla již k dispozici v Tygrovi, nebyla možnost ji použít přímo z Finderu. ACL dovoluje nastavit přístup jakémukoliv uživateli a ne jen běžný unixový styl uživatel/skupina/všichni, což značně zjednodušuje práci s přístupy.

Je zde také série pomocných aplikací, které jsou tak dobře integrovány do Finderu nebo Desktopu, takže vypadají jako součást Finderu. Například Archive Utility je nástroj pro vytváření a rozbalování archívních souborů jako jsou například soubory .ZIP. Vypalování CD a DVD, připojování DMG souborů jsou všechno práce pomocných aplikací, nikoliv samotného Finderu.

Nejvíce zarážející na celém Leopardu je ikona Finderu, která zde zůstala od dob Amelia - dvoubarevný smějící se obličej. Apple odstranil mnoho ikon a nahradil je novými - včetně Systémových Předvoleb, které jsou nyní stejné jako u iPhone. Přesto ponechal starý obličej Mac OS na konci Docku. Steve Jobs zcela jistě nemá tuto ikonu rád, nicméně to vypadá, že zde zůstala trčet.

Odkazy z novinek:

Poslat Lišta Leoparda, Cover Flow, Quick Look a Spotlight na facebook
Publikováno 30.11.2006
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License