Finder v Leopardovi

Finder v Leopardovi

Finder v Mac OS X je aplikací, která v historii celého systému bývá nejčastěji měněna a evidentně obsahuje nejvíce chyb. Apple v Leopardovi Finder velmi výrazně aktualizoval a zavedl tak některé starší věci (z klasického Finderu), některé nové věci a některé věci si vypůjčil.

Finder je prakticky tak starý jako Macintosh. V raných verzích systémového software, Finder byl jednoduchým správcem souborů, který se spouštěl jako základní aplikace po startu systému. Dovolil uživateli organizovat a přejmenovávat dokumenty a mazat je přesunem do koše.

Aby bylo možné snížit cenu původního Maca a dostat se tak pod cenu Lisy, Apple snížil množství paměti v počítači a Mac tak ztratil podporu multitaskingu. Protože systémový software Maca mohl spustit pouze jedinou aplikaci, Finder byl vypnutý po té co byla spuštěna nová aplikace a restartoval se, když se aplikace ukončila.

Aby bylo možné spustit více aplikací najednou a rychle mezi nimi přepínat, Andy Hertzfeld z Apple přišel s aplikací Switcher, která uměla přepínat rychle mezi aplikacemi tím, že aplikace nahrála do paměti.

Koncem 80-tých let, Finder 6.0 přišel s MultiFinderem, který se dodával s Mac Systémem 5 a Systémem 6. Po aktivaci MultiFinderu, systém mohl provádět úlohy Switcheru na obrazovce a dovolil uživatelům mít spuštěných více aplikací najednou a pod nimi stále ještě spuštěný Finder.

System 7 měl již tyto funkce v základní výbavě a přidával služby, které byly postaveny na myšlence mít otevřeno více oken najednou, včetně podpory drag & drop mezi aplikacemi. Koncem 90-tých let, Apple přejmenoval poslední verzi Systému 7 na Mac OS 7.6 a vypustil úspěšné pokračovaní systému se jmény Mac OS 8 a Mac OS 9. Ačkoliv se objevily nové funkce a optimalizace, Finder se od 80-tých let moc nezměnil.

S příchodem Mac OS X se zcela změnila koncepce Finderu a ten byl postaven na zcela jiném základě. Místo aplikace, která sdílela obrazovku a procesor s ostatními aplikacemi v kooperaci, nový Finder byl již plně preemptivně multitaskingovou aplikací běžící nad Unixovými základy.

To znamená, že žádná aplikace nemohla spadnout tak, že by shodila celý systém (teoreticky.:-)) a Finder samotný tak je možné restartovat bez přerušení nebo destabilizace operačního prostředí. První verze Mac OS verze dovolovaly vynutit konec aplikace, to však ve většině případu končilo zamrznutím celého systému. Windows 95/98/ME v té době slibovaly preemptivní multitasking, ale nestabilita základů systému znamenal pád aplikací, které sebou vzaly také celé Windows, které pak zobrazovaly chybu "illegal operation".

Pro Mac OS X, Apple udržoval hlavní odkaz Finderu a přestavěl jeho funkce rozhraní jako část nového Aqua uživatelského rozhraní. Místo jednoduché, monolitické aplikace, která zvládne vše, nový Mac OS X začal obsahovat sérií aplikací, které společně spolupracovali na vytvoření Finderu a práci s ním.

  • Nový Finder dostal na starosti pracovní plochu a okna
  • Nová aplikace Dock začala fungovat jako program pro spouštění aplikací a zásuvka pro soubory a otevřená okna
  • Nabídku a ikonky v nabídce dostala na starosti aplikace SystemUIServer
  • Mnoho systémových aplikací je asociováno s Finderem, přestože nemají vlastní uživatelský interface.

Finder převzal v systému 10 až 10.2 reagovat na průhledný plastik iMaců a obsahoval lištu s nástroji, která byla půjčena z NeXSTEPu

Při srovnání s původním Finderem, Finder v Mac OS X byl pomalý a nešikovný, postrádal některé funkce z Mac OS 9. Apple přepsal Finder s použitím Carbon knihoven kvůli kompatibilitě s aplikacemi vývojářů. Předpokládalo se, že přepsání Finderu do Cocoa frameworku by vyřešilo mnoho problémů.

Další si stěžovali, že nový Finder porušil konvenci s jedním zobrazením složky. Považovali za příliš matoucí fakt, že jeden uživatel mohl otevřít více oken s toutéž složkou pomocí různých nastavení zobrazení.

Kromě stížností na výkon a předvolby, Finder jednoduše selhal při demonstracích novinek, které Apple uvedl. Hromada lidí publikovalo hromadu materiálu, jak by se měl Finder vylepšit, namátkou jen uvedu pár jako John Siracusa z Ars Technicy, John Gruber z Daring Fireball a další.

Minulý rok, Apple uvedl nový design Finder v Leopardovi. Některé z funkcí, které byly asociovány nebo hluboko integrovány do Finderu, jsou nyní zvláštními aplikacemi či službami, včetně Docku, Spotlightu, Spaces, Time Machine a Quick Looku. Některé z těchto funkcí by si zasloužily zvláštní článek.

Nový Finder 10.5 upouští od předchozího vzhledu broušeného kovu oken uvedených ve Finderu a zavádí nový, unifikovaný "hliníkový" vzhled, který je stejný ve všech aplikacích Leoparda. Vypůjčuje si elementy z iTunes, včetně boční lišty. Library, Shared, Playlists se stávají ve Finderu Devices, Shared, Places a Search folders.

Devices (Zařízení) - vylistují seznam všech interně, lokálně, opticky či síťově připojených disků a lokální zrcadlo .Mac iDisku, pokud je nastaveno.

Shared (Sdílené) - obsahuje seznam Bonjour prohlížených souborů na lokální síti a další připojené servery. Nezapomíná ani na službu Back to My Mac, což je novinka umožňující registrovat domácí systém s .Mac a přistupovat k jeho sdíleným složkám, tiskárnám a dalším zařízením přístupným přes internet.

Bonjour prohlížení je mnohem jednodušší sdílení souborů pro netechnické lidi. Vlastně se konečně objevil v systému starý nástroj Chooser (Připojení), který byl Bonjour prohlížením nahrazen. Seznam ve sdílených položkách funguje úplně stejně jako prohlížení v iTunes nebo iPhoto.

Klepnutím na přítomný sdílený systém se zobrazí sdílené položky, které systém nabízí a dovolí vám připojit se a pak připojit server jako disk. Připojené sdílené položky obsahují tlačítko vysunout, dovolující jejich odpojení přímo z lišty.

Search Folders (Vyhledávání) - umožňuje vytvářet požadavky na hledání v oknech Finderu úplně stejně, jako v iTunes Smart Playlistech. V základním nastavení jsou k dispozici tři hledání, která umožňují nalézt soubor vytvořené nebo změněné dnes, včera a minulý týden. Tři další ukázky poskytují cestu a navádějí k nastavení vlastního hledání. Všechny filmy, všechny obrázky, všechny dokumenty. Z nabídky Edit je možné vybrat volbu New Smart Folder a tuto složku pak přesunout do položky Finderu.

Pokračování článku: Leopard Toolbar: Cover Flow a QuickLook ... bude až zítra.:-)

Poslat Finder v Leopardovi na facebook
Publikováno 30.11.2006
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License