LinkScanner - bezpečnostní aplikace pro Maca zdarma

LinkScanner - bezpečnostní aplikace pro Maca zdarma

Jak jste si jistě všimli, všechny internetové prohlížeče mají bezpečnostní chyby. Poslední bezpečnostní chyby byly oznamované a řešené v Safari 5 či Safari 4.1. Bohužel takovým chybám je jen těžké předcházet jinak než aktualizací software. Na druhou stranu AVG nabízí jedno možné řešení - AVG LinkScanner. Podívejme se co vlastně dělá.

Nejdříve bychom si však měli říci, jaké ohrožení čekají na váš počítač na internetu

  • Exploit - tedy kód, který využívá známou (nebo i veřejně neznámou) chybu v operačním systému, internetovém prohlížeči či dalších programech a knihovnách
  • Techniky sociálního inženýrství, např. Phishing - tedy techniky, které přesvědčí uživatele že je na správné stránce a přinutí jej sdělit údaje, které by za jiných okolností nesdělil. Ať je to již přístup k bankovnímu účtu, číslo bankovní karty atd. Do stejné kategorie se pak řadí také Scam - tedy podvodné nabídky zaměstnání atd.
  • Hoax - email obsahující nebezpečnou, alarmující či jen obávanou informaci, která je často využívána k implementaci výše zmíněných technik.
  • Zlovolné web stránky - tedy stránky na kterých je úmyslně nainstalován software pro počítač, který zneužívá chyby v software a škodí. Nemusí to však být jen stránky založené pouze za tímto účelem, mohou to být také oficiální stránky, které byly napadeny hackerem.

Právě tyto problémy by měl alespoň do jisté míry řešit program společnosti AVG - AVG LinkScanner. Vlastní program má tři části:

Search shield - tedy část, která prohledá všechny nalezené odkazy ve vyhledávači a zjistí jestli se na nich nenachází nějaký zlovolný kód. Software vám pak označí které stránky jsou bezpečné a na které je lepší nechodit. Tolik alespoň teorie. Podle testů z net-security.org fungovala tato část dobře na googlu, s yahoo měl však software problémy. Samotný software však řeší vhodnost/nevhodnost dané adresy pouze pomocí blacklistu, takže tady moc zajímavého nastavení nenajdete.

Surf shield - narozdíl od předchozí komponenty se chová aktivněji. Před načtení stránky v prohlížeči si ji načte právě Surf shield, provede analýzu kódu a snaží se zjistit, zda je stránka bezpečná. Stejně tak kontroluje původ web stránky. Pokud nalezne něco podezřelého, kontaktujte uživatele dialogovým oknem. Uživateli pak zobrazí část stránky, která byla bezpečná až do části kde objevil nežádoucí kód. Jediným způsobem jako zobrazit celou stránku (včetně kódu) je pak buď vypnutí software AVG LinkScanner nebo použití jiného prohlížeče (který AVG LinkScanner nepodporuje) či některých z terminálových příkazů jako curl, wget a jiné.

Update manager - pochopitelně jako všechny bezpečnostní aplikace, také tato aplikace vyžaduje pravidelné aktualizace tak, jak se mění a vytváří škodící kód. Tato část pak řeší aktualizace databází programu.

Pokud budete chtít použít tento program, vyžaduje Mac OS X 10.5.6 nebo novější a Safari 3.2 nebo Firefox 3.0 a novější. Software je k dispozici zdarma a neměl by zpomalovat počítač (je aktivní pouze pro prohlížeče stránek). Za zkoušku v tomto případě dáte snad jen trochu času. Stojí možná ještě za upozornění, že pokud se software budete chtít v budoucnu zbavit, prohlédněte si dokumentaci. Je tam sada příkazů (pro terminál), kterými to můžete provést.

Poslat LinkScanner - bezpečnostní aplikace pro Maca zdarma na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License