Kde udělali soudruzi v Cupertinu chybu?

Kde udělali soudruzi v Cupertinu chybu?

Apple teď zažívá velmi těžké chvilky díky hacknutému iCloud účtu. Mat Honan pracuje jako novinář pro sever Gizmodo a jako zapálený Applista, využívá také služeb iCloud, jednoduše proto, aby měl synchronizovaná data, zálohu atp. Bohužel, jak to tak bývá, icloud a obecně cloudové služby mají jeden zásadní nedostatek. Nemáte svá data pod svou kontrolou a může se stát tak téměř cokoliv. Na vlastní kůži to poznal u Mat Honan, který zjistil, že se od jisté doby nedostane do icloud účtu, někdo mu změnil heslo na googlu, nedostane se do Twitteru, jeho iPhone byl dálkové vymazán a jeho počítač je právě v procesu mazání dat.

Nebudu Vás napínat. Hlavní problém nebyl v Matovi, ale u Apple. Hackeři použili sociální inženýrství, aby obešli bezpečnostní otázky u podpory Apple a podařilo se jim přesvědčit zaměstnance technické podpory, že jsou někým jiným. V tomto případě Matem Honanem a změnili mu nastavení hesla.

Výsledkem bylo, že Mat Honan začal řešit problém s technickou podporou, později jej odkázali na Genius bar v Apple Storu a momentálně je celá kauza eskalovaná na nejvyšší místa. Email od Mata Honana dostal i Tim Cook. Ať již to bylo způsobeno "lidským faktorem" a nebo se jedná o problém interního řádu u Apple, ej to problém, který si Apple bude muset velice rychle vyřešit.

Ačkoliv není dosud jasné, zda se Apple podaří obnovit Matovi disk, vše ostatní se mu zatím dařilo vyřešit. Pro ostatní je to varování, že použití cloudových služeb (včetně icloudu) má svá bezpečnostní rizika a neměli by jste se na cloudové služby slepě spoléhat. Je to také důvod, proč si pravidelně zálohovat data.

Poslat Kde udělali soudruzi v Cupertinu chybu? na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License