Jak to tedy vypadá s mapami v iOS 6?

Jak to tedy vypadá s mapami v iOS 6?

Jak již všichni víme, nový iOS 6 obsahuje také nový mapový software, protože se Apple rozhodl přestat používat mapy od Googlu. Poslední zprávy naznačují, že Apple zahodil zbývající rok kontraktu, na základě kterého mohl používat mapy od Googlu, aby rychle uvedl své vlastní mapy. Google tak byl načapán v nedbalkách a podle slov CEO Googlu, se aplikace pro iOS sice chystá, ale asi nebude k dispozici dříve než koncem tohoto roku.

Přestože mapy od Googlu možná vypadaly trochu lépe, Applovské řešení stojí na trochu lepších základech a navíc některé klíčové funkce Google Map, jako navigace, nebyly pod iOS k dispozici. Na světě však situace není zcela totožná, stejně jako Google Mapy i Applovské mapy se liší podle toho, na který region se zaměříte. V Číně si naopak nové mapy velmi pochvalují.

Důvod obliby v Číně je prostý. Apple si totiž pořídil podkladová data od společnosti AutoNavi Holdings, které jsou velmi často používané. Mapy v Číně nejsou integrované s TomTomem, který má použitelná data pouze mimo Čínu. Čínští uživatelé tak nemohou používat navigaci či 3D pohled. Mohou používat pouze psaný směr a satelitní zobrazení jiných zemí je začerněno. Problém pramení z faktu, že pouze 11 společností v Číně má licenci na mapování země a polovina z nich pracuje pro vládu a nenabízí komerční produkty. Podl zpráv jsou Google mapy použitelné pouze v turistických centreh Číny, jakmile opustíte velké metropole, jste nahraní. iOS 6 Mapy tak mohou poskytovat mnohem podrobnější mapy a body zájmu, než konkurenční Google.

Ale podívejme se, jak závažné problémy jsou skutečně v mapách iOS 6:

Aplikace

Nových mapách chybí dvě základní funkce z Google Map: Street View a veřejná doprava. Flyover částečně nahrazuje StreetView, ale není ani zdaleka k dispozici v tolika oblastech. Jelikož Street View používá flash, není ani šance, že by se v nějaké podobě objevila v iOS 6. Uživatelé jsou tedy odkázáni například na Google Earth, který má větší pokrytí i když mnohem menší rozlišení.

Google nyní požaduje platby za využívání Mapovacích služeb, včetně Street View. Apple by musel získat licenci (ta současná mu vyprší během příštího roku) a podmínky pro takovou licenci by asi nebyly příliš příjemné. Je zajímavé, že po uvedení map pro iOS Google dramaticky snížil poplatky za používání map. Apple tak není jediný, kdo může za odstranění Street View z Mapy (teoreticky mohl vytvořit pomocnou aplikaci, která by toto řešila, nebýt licence).

Na vyřešení problémů s veřejnou dopravou a směrovými službami jsou hned 3 možnosti. Můžete využít webovou verzi Google Maps: maps.google.com. Práce s webovou verzí není tak příjemná jako s aplikací, ale možné to je.

Další možností je využít aplikace třetích stran - např. TomTom. Třetí možnost, je ta, kterou preferuje Apple: počkat si na aplikaci třetí strany, která zahrnuje integraci s iOS 6 routing aplikačním rozhraním, de aplikace přidává nové funkce k Mapám jednoduše tím, že dává iOS vědět o svyých schopnostech a geografické poloze, kterou pokrývá.


Cloud

Kromě již zmíněných problémů výše, jsou také problémy, které jsou u Applovských serverů v cloudu, než v samotných iOS 6 Mapách. To zahrnuje špatné nebo nepřesné umístění visaček, nepřesně umístěných špendlíků, včetně neschopnosti nalézt příslušné místo podle adresy či jména.

Některé z těchto chyb jsou významné, další jsou jednoduše překlepy či problémy vzniklé z oficiálních změn jména. V případě překlepů, Apple nabízí možnost oznámit problémy, ale skrývá to podl záložku "Ohlásit problém". Bohužel reakce na tyto problémy není příliš velká. Viz článek Jak Apple pracuje se špendlíky.

Flyover

Většina chyb identifikovaných v iOS 6 mapách se však vztahuje díky zábavné hodnotě k chybám Flyover renderování. Ty se týkají propadajících se mostů či napůl spadlých domů. Faktem je, že tyto obrazové informace jen těžko způsobí nějaké problémy lidem, kteří hledají místo či směr v mapě. Ve své podstatě se jedná jen o drobné chyby a v žádném případě to nemůže být důvod pro návrat k iOS 5, protože ten tuto službu nenabízel. Uživatelé pak mají stále možnost vrátit se zpět k 2D zobrazení.

Apple nekopíruje Google

Dalším častým problémem, který se objevuje je, že Applovské mapy neobsahují tolik detailů, jako mapy Googlu. Pokud se však podíváte pozorněji, zjistíte že to nemusí být vždy pravda. Applovské mapy na rozdíl od těch od Googlu zobrazuje při pohledu na velkou plochu jen část informací, kvůli přehlednosti. Pokud si pohled zvětšíte, zvýší se i množství podrobností v mapě. Pokud se díváte na celou republiku, uvidíte jen kde je Praha, Brno a Ostrava plus základní dálniční síť. Pokud se zaměříte na Prahu, a přiblížíte si ji, uvidíte také města jako Beroun, Kladno, Mladou Boleslav. Po dalším přiblížení uvidíte popisky také k menším městům jako Hostivice, Loděnice atp. Další zobrazí i větší ulice v Praze, jako Plzeňskou, Bělohorskou. V největším rozlišení jste pak schopni "vidět" i půdorysy jednotlivých budov a zařízení, které se do dat od Apple nějakým způsobem dostaly. To dělá Applovské mapy mnohem přehlednější než ty od Googlu, protože vás nezatíží nadměrnými detaily.

Google mnohem lépe vyhledává

Je pravdou, že Apple má ještě co dohánět ohledně vyhledávání konkrétních poloh. Nicméně vše také záleží na kvalitě dat, ze kterých vychází, na schopnosti řešit nahlášené chyby (Pražský hrad je pořád na Spartě, když jsem se dnes koukal). Nejedná se však o žádnou apokalypsu, díky otevřenosti map, se otevírá pole působnosti pro aplikaci, které bude zajímavým způsobem schopna využívat infrastrukturu, kterou jí Apple nabízí.

GPS není všemocná ani mimo Apple

Jako každá navigace, která využívá GPS, ani Apple se nevyhne problémům. Řada lidí si stěžuje, že je Applovská navigace navedla na špatně. Jsou však také místa, kde Applovská navigace navádí dobře, přestože ostatní, jako např. BMW iDrive či Google Maps navádí špatně. Takovým příkladem může být křživoatka v San Franciscu mezi Market Street a Central Freeway. Křižovatka je poměrně nebezpečná, protože v pravo je stezka pro cyklisty a je tam zákaz vjezdu automobilům. Applovská navigace, tedy sice nabídne trasu, která pro neznalého vypadá jako nesmysl, ale respektuje značení a je tedy správná, zatímco ostatní navigace volí prostou nejkratší cestu, ale bohužel nerespektující značení.

A co do budocna?

Fotografování celého světa technologií Street View je poměrně časově náročné, náročné na zdroje, ale také na počasí. Flyover oproti tomu umožňuje postavit model celých měst během několika týdnů, bez nutnosti fyzicky navštívit dané místo a jednou takto zmapované místo lze pak velice jednoduše aktualizovat.

Pokud však porovnáte původní města, u kterých začal fungovat Flyover a jak rychle přišla podpora dalších měst během vývojářského cyklu, vypadá to, že by Apple mohl rychle dokončit práci na všech velkých městech a rychle rozšiřovat tuto funkci, pokud se bude chtít touto funkcí zabývat prioritně.

Apple také potřebuje zjednodušit hlášení problémů s mapami a měl by lépe komunikovat ohledně změn a vylepšování celkového pokrytí, alespoň na úrovni na které oznamuje podporu iTunes Store a Siri.

V každém případě by bylo chybou považovat iOS 6 Mapy za outsidera. Tyto mapy sedí na technologicky lepším základu s mnohem dlouhodobějším cílem než u konkurence a díky možnosti připojit aplikace třetích stran se z ní stává mnohem flexibilnější nástroj, než současné Google Mapy či jiné podobné projekty.

Poslat Jak to tedy vypadá s mapami v iOS 6? na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License