FireWire není sám

FireWire není sám

Apple má ve své historii mnoho příběhů, kdy uvedl technologie ve svých počítačích první nebo mezi prvními. Vše začalo v roce 1977 kde Apple II přišel s první barevnou grafikou a pokračuje GUI, FireWire, Wi-FI, Bluetoothem, podsvícenými klávesami či beztlačítkovými touchpady. Apple je však známý tím, že zastaralé technologie (nebo o kterých si myslím že jsou zastaralé) je schopen také zabít, když hrozí že míří ke konci.

Nepřítomnost FireWire v nových MacBoocích vzbudilo moho nevole mezi uživateli. Pouze velmi malé procent uživatelů je nadšeno z vymizením FireWire portu a předpokládám, že to budou jen ti, co neznají všechny důsledky (Nejzávažnější je zmizení target disk módu z MacBooků postrádajících FireWire). Ale zpět k tématu článku. Které technologie Apple již pohřbil?

Disketová mechanika

Mezi nejslavnější věcí u Apple byl radikálně nový průmyslový design a originální iMac, který nahradil svět béžových PC. A druhá slavná věc: Neměl disketovou mechaniku, což v té době vypadalo jako nevýhoda. (Jobs se pokoušel o zabití disketové mechaniky již dříve u pracovních stanic NeXT, kde disketové mechaniky nahradil 100 dolarovými magneto-optickými disky, nicméně pozdější stanice už měly opět disketovou mechaniku). Britský počítačový časopis PC Pro byl jen částí pochybovačů:

Chybějící disketová mechanika je více než starost. Mnoho lidí používá diskety jako levný způsob přepravy a ukládání souborů. Apple argumentuje tím, že vestavěný modem a Ethernet adaptér dělá diskety nadbytečnými. Jestliže chcete přenést soubor ze systému na systém, můžete tot udělat pomocí emailu nebo přes síť. Což je pravda, nicméně někteří stále považují diskety za spolehlivější. Jestliže selže síť nebo spadne modemové spojení, bývá to jediná možnost jak dostat soubor z jednoho systému do druhého jako by disketová mechanika byla drahým doplňkem.

Tentokráte Jobs nevyhověl lidem, kteří požadovaly disketovou mechaniku, Apple dokonce zrušil disketovou mechaniku ze všech Maců. Výrobci PC byli mnohem pomalejší v odstraňování disketové mechaniky, ale v roce 2003 Dell také oznamuje, že přestává vkládat disketové mechaniky do svých nových strojů jako standardní výbavu. V době mnohem kvalitnějších USB klíčenek (co se týče bezpečnosti dat, kapacity i rychlosti) se tento krok jeví jako velice dobrým.

SCSI

Bylo, nebylo Macy měli SCSI rozhraní a všechno od skenerů až po tiskárny bylo připojeno pomocí nich. Originální iMac však žádný takový port neměl a to způsobovalo mnoho problémů. Domnívám se že větších než chybějící disketová mechanika. Náhradní řešení v podobě USB-SCSI adaptérů sice s některými zařízeními fungovalo, nicméně nijak spolehlivě.

SCSI bylo vždy poněkud exotická záležitost u osobních PC, ačkoliv se používalo pro připojení skenerů v době před USB, nicméně stále přetrvává ve formě iSCSI v datových centrech, kde se používají přo připojení pevných disků do sítí.

Sériový Port

Apple také pohřbil RS-422 sériový port (Na PC byly sériové porty používané pro připojení klávesnic a myší; Na Macovi to byl hlavní způsob připojení tiskárny) Chybějící sériový port však ve skutečnosti způsobil problémy jen uživatelům, kteří chtěli používat svá starší zařízení. Uživatelé kteří si koupili USB periferie tento problém neměli, snad až na to, že v té době jich zase nebylo tolik...

Na PC, RS-232 sériové port a jeho souputnik paralelní port byly dávno znamé jako "legacy" - což je kódové označení pro "zastaralé, ale lidé by křičeli, pokud by zcela zmizely". Dnes je sériový port prakticky mrtvý, až na stolní počítače HP, které jej pořád ještě mají.

Apple Desktop Bus (ADB)

ADB bylo rozhraní, které Macy používaly pro připojení klávesnice a myši, jeho zmizení ze PowerBooku 150 způsobilo rozpaky, nicméně skutečné rozloučení přišlo až po uvedení originálního iMaca v roce 1998, na konci roku 1999 zmizel ze všech Maců. Pokud se podíváte na Wikipedii, dočtete se, že ADB bylo vyvinutou Stevem Wozniakem uprostřed roku 1980. Z Maců tak zmizela poslední věc, kterou tento spoluzakladatel Apple navrhl.

Až do roku 2005 PowerBooky a iBooky používají ADB pro interní připojení klávesnic a myší, což byly poslední počítače Apple s přímým přispěním Woze.

Modem

V roce 2005 Apple zrušil modemy z Maců. Nevytvořilo to žádnou bouři uživatelů, nicméně někteří byli méně šťastní než jiní.

Za 59 dolarů si uživatelé, kteří jej potřebují mohou koupit externí, nicméně v době kdy je mnohem pohodlnější použít Bluetooth spojení s telefonem nebo rychlejší spojení pomocí mobilních sítí se brzy i tento produkt přestane dodávat.

FireWire pro iPody

V roce 2005 Apple vypustil první plnohodnotný iPody bez podpory FireWire. FireWire byl hlavním bodem marketingu u původního iPodu v roce 2001, jelikož většina audio přehrávačů používala pomalé USB 1.1.

I přes vypuštění FireWire se iPod stal velmi populárním, ačkoliv i v nových iPodech zbyly pozůstatky FireWire. Šlo je dobíjet pomocí starého FireWire synchronizačního kabelu. Obvody byly používané také u iPod/iPhone doků. Ale iPhone 3G eliminovaly i tuto možnost a způsobilo mnoho bolestí hlavy všem výrobcům příslušenství, které bylo rázem zastaralé.

Těžko říci, zda se nějaká další technologie chystá do počítačového důchodu. Zlí jazykové tvrdí, že zruší DVD mechaniky, protože jsou k dispozici filmy ve vysokém rozlišení na internetu (např. díky iTunes).

Poslat FireWire není sám na facebook
Publikováno 30.11.2007
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License