Cesta k iCalu 3.0

Cesta k iCalu 3.0

iCal v Leopardovi zaznamenal spoustu změn, z nichž nejvýznamnější je integrace vlastního iCal serveru postaveného na WebDAV technologii. Níže je popis celé historie kalendářových aplikací a pohled na novinky v iCalu 3.0

Původ iCalu

Kromě přístupu ke kalendáři, aby se zjistilo, jaký je dnes den, myšlenka kalendářových a organizačních událostí se datuje až do roku 1973, kdy byl uveden na trh program PLATO Notes Univerzitou v Illionois. Původně byl zamýšlen pro sledování chyb v CERL, se systém vyvinul v distribuční síť poznámek zabezpečeních přístupovými seznamy, organizovaných podle data a eventuálně sdílen s dalšími systémy.

Vývojáři PLATO Notes, včetně Raye Oziiho, Tima Halvorsena a Lena Kawella později opustili univerzitní půdu a pokračovali ve vývoji ve svých vlastních společnostech. V Digitalu, vývojáři z CERLu přišli s produktem DECNotes, Ozzie šel pracovat do Lotus Development.

Organizér pro PC

Myšlenka pravidelných a organizačních události na stolním PC se datuje zpět k Lotus Agenda, DOS programu z roku 1987, který se sám označil jako personální informační manažer a byl často označován jako tabulkou pro myšlenky.

Lotus později uvolnil 1-2-3 tabulkový procesor. Společnost byla založena Mitchem Kaporem, který začal ve VisiCorp - společnosti vyvíjející VisiCalc, což byl první tabulkový procesor a aplikace, která začal trh s osobními počítač a Apple II v roce 1979.

Lotus Agenda začal razit cestu k organizaci dat pomocí flexibilní databáze. Uživatelé přiřazovaly data k různým kategoriím dle jejich nápadu. Pak mohli svázat myšlenky pomocí filtrů a reprezentovat položky v Zobrazeních. To z něj učinilo velmi silný nástroj, avšak náročný na uživatele.

V roce 1984 Ozzie odešel z Lotusu aby začal pracovat na Irisi, projekt sponzorovaný Lotusem na vytvoření systému podobného PLATO Notes pro osobní počítače. Úloha migrovat online diskuze, emaily, kontakty a adresáře s dokumenty na PC bylo příliš pro tehdejší stroje. Notes musely najít cestu jak by většinu práce mohly dělat specializované servery. To znamenalo mít také vlastní operační systém, protože DOS nenabízel tak sofistikované funkce.

Systém byl vypuštěn v roce 1989 jako Lotus Notes 1.0 a běhal na DOSu a IBM OS/2. Nový systém spustil myšlenku klient/server aplikací na PC (což byla alternativa k mainframům) a začal s konceptem groupware: síťové spolupráce, messagingu, plánování, centralizovaných kontaktů a organizovaných knihoven dokumentů. Notes pracoval jako systém stavící z bloků integrované korporátní aplikace.

Grafické kalendáře

V roce 1990 PeopleCube uvedl MeetingMaker kalendář pro Maca, který uvedl první grafické plánování schůzek. FirstClass (nyní vlastněný Open Text) přišel ve stejném období, přišel s distribuovaným messagingem a online spolupráci pro Macy, které vyrostly z původního grafického online builletin board systému. V polovině 90-tých let, FirstClassse vyvinul v plnohodnotný groupware systém s plánovačem.

V roce 1992 Lotus uvolnil Organizér pro Windows, grafického náhradníky Agendy, který prezentoval události v rozhraní plánovače. Uprostřed 90-tých let byl Personal Information Manager velmi vytíženým slovem. Zatímco Organizér na Windows si držel své vedení, na Macovi zde bylo několik kalendářových programů, které mezi sebou soutěžili.

  • Microsoft Schedule +
  • Now Up-To-Date a Contact
  • Datebook a TouchBase Pro
  • Claris Organizer

Claris Organiyzer obsahoval Kalendář, Kontakty, Poznámky a Úlohy v jednom společném rozhraní. Vývojáři Palm Pilot organizéru byly inspirováni tímto designem při vytváření jejich PDA a společnost používala Claris Organizer jako Palm deskop software na Macovi. Stejný koncept se později objevil v Microsoft Outlooku, který vyšel v roce 1997.

Výhody Microsoftu v Kalendářích na desktopech.

S první verzi Window 95, Microsoft ve svých licenčních podmínkách přinutil dodavatele aby dodávali Office 95 a Schedule + s každým nově prodaným počítačem - to prakticky zrušilo Lotus Organizér z desktopových systémů Windows.

Když IBM zakoupila Lotus Development v roce 1995, soud uznal, že IBM byla chováním Microsoftu poškozena. Microsoft dlouho říkal svým DOS partnerům aby portovali aplikace na OS/2, což mu pomohlo zajistit, že pouze jeho vlastní Office bude jediným dostupným kancelářským balíkem v době uvedení Windows 95. Výsledkem bylo, že se Microsoft rychle přeměnil z Macovského vývojáře na vývojáře který vedl celý PC průmysl během několika málo let.

Když Microsoft zrušil vývoj Office na Maca v roce 1994, platforma Apple se začala rozpadat. V roce 1996 se celý PC průmysl přeorientoval na Windows a Microsoft, opustil tak Maca se zastaralými produktivními aplikacemi. V roce 1997 Microsoft nahrazuje samostatný kalendář Schedule + kombinovanou PIM aplikací, která spojuje emaily, kalendáře, poznámky, úlohy a kontakty do jediné aplikace: Outlooku. Na rozdíl od Claris Organizeru umožňoval také prohlížení obsahu disku.

Spojení NeXTu, Apple, Clarisu a Microsoftu

Aby Steve Jobs zachránil Apple od smrtelné spirály, když se vrátil v roce 1997 zrušil všechny projekty, které jej rušili od obnovení zdraví společnosti. Mezi oběťmi byly také stárnoucí aplikace společnosti Claris.

Claris Organizer byl prodán Palmu v roce 1988 a vznikl Palm Desktop 2.0 který vylepšil podporu Maců pro své organizéry Palm.

Apple také zrušil populární Claris Emailer. Jud Spencer, vedoucí vývoje přešel k Microsoftu na Mac Business Unit a začal zde pracovat na Outlook Expressu a později na Entourage, který se dostal k Macovi jako verze Outlooku po té, co Microsoft zrušil Outlook pro Maca v roce 2001.

Těsně před zavřením Clarisu, Jobs se dohodl s Microsoftem, že začne vyvíjet Office pro Maca, který se objevil v roce 1998. Není veřejně známo, jestli Microsoft požadoval zrušení těchto aplikací, nebo aplikace nemělo cenu udržovat. Je zajímavé, že to byl zase Jobs, který přesvědčil Microsoft aby začal vyvíjet pro Maca. Poprvé to totiž udělal v roce 1982.

Microsoft zabalil populárním Macovské aplikace a zmigroval je na PC s Windows 1991 (Maca kompletně opustil v roce 1994), Jobs přivedl Microsoft zpět na Maca a získal Office 98, Internet Explorer, Outlook Express a později Entourage. Během let 1998 - 2002, Apple se zasekl při vývoji operačního systému a přestavbě Macovské platformy a byl přinucen doručit vlastní sadu aplikací.

Příchod iCalu Jean-Marie Hullota

Když Apple vydal Mac OS X 10.2 Jaguára, jako první velké vydání operačního systému v roce 2002, začal pracovat na vlastní sérii produktivních aplikací. První z nich byl iCal 1.0, který byl nabídnout zdarma pro uživatele Jaguára koncem stejného roku.

Nový iCal byl unikátní tím, že nebyl vyvinut v Campusu Apple v Cupertinu, ale skupinou zaměstnanců Apple v Paříži. Francouzský vývojářský tým byl veden Jean-Marie Hullotem, který o několik let dříve přišel k Apple s myšlenkou objektově orientovaného vývojářské prostředí.

Ačkoliv grafické prostředí Maca bylo jednoduché, nebylo jednoduché pro něj programovat. Hullot navrhl systém nazvaný Interface Builder pro vytváření palet uživatelského rozhraní, které mohly být graficky upraveny, pak k nim přidělávat funkce. Jean Luis Gassée pozval Hullota do Kalifornie, ale on se rozhodl, že pro Apple nebude pracovat. Místo toho se snažil prodat myšlenku jinde - to skončilo demonstrací Interface Builderu v NeXTU, kde ho Jobs okamžitě přijal.

Interface Builder pomohl vytvořit tzv. rapid development na platformě NeXTSTEPu a pomohl s vývojem aplikací. Hullot pracoval také na frameworcích Application Kitu v NeXTSTEPu. Po té ce se Jobs vrátil do Apple, pozval Hullota k práci nad budoucím iCalem s použitím moderní verze Interface Builderu a frameworku, které dříve vyvinul.

Vypuštění iCalu 1.0 demonstrovalo, jak se může snadno a rychle vyvíjet komplexní aplikace s využitím inovativních uživatelských prvků s novým operačním systém. Poprvé se objevil koncept zobrazování událostí z více kalendářů v jednom zobrazení. Snadno se publikovaly kalendářová data jiným uživatelům nebo se přihlašoval ke sdíleným kalendářům na Internetu. Také obsahoval podporu AppleScriptu a mohl snadno importovat data z jiných aplikací.

Apple podporoval iCalendar formát pro sdílení kalendářových dat mezi systémy, což byl formát vyvinutý společností OpenText, Lotusem a Microsoftem na podporu komunikace volného času, správy pozvánek, plánování schůzek a spravování úkolů.

Krátce na to, Apple uvolnil iSync pro synchronizaci kalendářů a kontaktních údajů s mobilními telefony a Palmy. V roce 2004 Palm opustil vývoj Palm Desktopu a zaměřil se na synchronizaci Outlooku pod Windows. Apple učinil vlastní synchronizační řešení, které nejen že udrželo Macy na palubě s Palmem, ale také proklestilo cestu k vývoji iPhone.

Kalendáře pro skupiny

S příchodem iCalu a iSync se vyplnilo prázdné místo Macovské platformy pro spotřebitele. Bohužel iCal neposkytoval žádnou podporu pro synchronizaci skupin kalendářů s centrálním serverem. Trh pro groupware se rozdělil na dvě hlavní skupiny IBM Domino server s Lotus Notes jako high end enterprise trh a Microsoft Exchnage Server a Outlook klient na low endu. S Exchangí soupeří řada produktů, včetně FirstClassu, Meeting Makeru (ten používá, nebo alespoň používal Apple), včetně několika dalších jako Stalker CommuniGate, Kerio MailServeru, Open-Xchange.

Pro Leoparda, Apple přenesl vývoj iCalu domů a spojit iCal klienta s novým kalendářovým serverem. Místo pokusů o vytvoření velkého monolitického systému, který integruje vše do emailového serveru a adresářových služeb, Apple postavil samostatný kalendářový server na CalDAV specifikaci. Také oznámil plány uvolnit kalendářový server jako open source projekt podle stejného vzoru jako Apache web server.

Tato strategie dovolí Apple zaměřit požadavky na kalendářový server místo doručit jeden produkt se širokým záběrem, který dělo trochu od všeho. Také nabízí open source komunitě alternativu k emulaci Exchange Serveru. Nabídkou standardům vyhovujícího CalDAV serveru pod Apache licencí, Apple může využít nejlepší emailový server zatímco sdílí kalendářový server s komunitou a Linuxovými administrátory, které povzbuzuje k přijetí CalDAV.

iCal 3.0 v Leopardovi

I domácí uživatelé, kteří nepotřebují kooperovat s ostatními budou moc využívat serverová vylepšení iCalu. Důvodem je to, že Apple nevytvořil iCal Server jen proto, aby si zatrhl novou funkci na seznamu. Apple totiž v celé své společnosti přestal požívat Meeting Maker a přešel na iCal. To znamená, že zaměstnanci nejen že používají iCal klienta, ale také to posunulo výkon iCalu velmi daleko.

Stejně jako další aplikace Leoparda, nový iCal opouští původní kovový interface a obsahuje nyní čistý profesionální vzhled. A je neuvěřitelně rychlý. Zmizely pauzy, které znemožňovaly použití předchozích verzí. Spouští se ihned a nové schůzky lze vytvořit a upravit stejně rychle.

Nový iCal také zahodit vysunovací lištu z předchozí verze ve které se upravovaly podrobnosti událostí. Místo toho se zobrazí informační bublina ve které se upravují údaje.

Jak již ví ti, kteří si přečetli článek o Mailu, uživatelé z něj mohou vytvářet události v iCalu pomocí Data Detektorů. Díky tomu se můžete z události vrátit přímo k příslušnému emailu. Události také fungují jako emailové zprávy. Přesunutím dokumentů, grafiky či dokonce filmů na událost mu přiřadí tyto soubory jako přílohu.

Pokud pozvete někoho na událost, vaše dokumenty mu jsou odeslány. Při přidávání účastníků události, stačí klepnout na příslušný odkaz a začít psát jméno. iCal automaticky prohledá Address Book a nabídne vám je. Uživatel uvidí klikací soubor, kde mohou přijmout nebo odmítnou pozvání, iCal sleduje jejich odpovědi. Funguje jako Exchange Server bez nutnosti udržovat nákladnou infrastrukturu a platit za licence. (U Exchange serverů se platí licence podle množství uživatelů, kteří se k němu připojují)

iCal Server

Skupinové nastavení má iCal ještě sofistikovanější. Můžete se podívat na dostupnost příslušného uživatele, zablokovat si konferenční místnost, rezervovat si zařízení jako například dataprojektor či delegovat kalendář asistentce.

Protože nový iCal Server je otevřený, může pracovat s velkým množstvím klientů na jiných platformách. Široké spektrum společností se připojilo k podpoře CalDAV formátu, včetně společností Google, IBM, Oracle, PeopleCube, Sun, Kerio, Mozilla, Yahoo, Zimbra, Symbian a OSAF.

Mozilla Sunbird kalendář a dokonce i Microsoft Outlook - s instalací pluginu třetí strany - může být použit s iCal Serverem. Boeing již vytvořil CalDAV konektor pro Exchange Server. Microsoft samotný je potichu ohledně podpory CalDAV formátu. Může to vyjadřovat obavu z otevřeného trhu v kalendářích, což by nepomohlo udržet jeho monopol nad trhem s Windows.

Open Agenda

V zajímavém běhu událostí, Kapor - zakladatel Lotusu, který přišel s první osobním informačním manažerem, před dvaceti lety v Lotus Agenda a který zakládal vývoj Lotus Notes - se znovu objevil ve vývoji kalendářové aplikace. Od roku 1990 je Kapor známý jako sociálně aktivní filantrop, zakladatel Electronic Frontier Foundation, zakladatel Open Source Application Foundation a předsedající Mozilla Foundation.

Jedním z projektů OSAF je Chandler, nový PIM inspirovaný starým Lotus Agenda. Open source projekt je určen k tomu, aby pomohl uživatelů spravovat události, zprávy a projekty z centrálního místa, plánovat a koordinovat schůzky a události s více kalendáři a spolupracovat s dalšími uživateli. Chandler je podobně jako iCal postaven na CalDAV a umožňuje serveru i klientovi pracovat s iCalem a iCal Serverem v Leopardovi.

Lotus Notes Symphony v Leopardovi

IBM mezitím portuje Lotus Notes 8 na Maca. Ty by se měly objevit začátkem příštího roku. IBM také dokončuje vlastní distribuce OpenOffice integrované s Notes pod názvem Lotus Symphony. Ta byla vypuštěna v beta verzi a plná verze bude příští rok. IBM slibuje také slibuje Mac verzi i korporátní klientelu (s placenou podporou). Celá sada má být zdarma a je nabízena jako nástroj proti Microsoft Exchange Server a Office.

Pokud chcete vidět i obrázky, podívejte se na původní článek na AppleInsider viz odkaz níže.

Poslat Cesta k iCalu 3.0 na facebook
Publikováno 30.11.2006
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License