Apple přinese do Mac OS X OpenJDK projekt s ním Javu SE 7

Apple přinese do Mac OS X OpenJDK projekt s ním Javu SE 7

Když minulý měsíc Apple oznamoval, že končí s podporou své verze Java runtimu, někteří se obávali o budoucnost Javy na Mac OS X. Tyto obavy se nyní ukazují jako liché: Apple totiž oznámil, že se spojil s Oraclem, který přinese Javu SE 7 na Mac OS X jako součást projektu OpenJDK.

V říjnu Aplpe oznamoval, že končí s podporou Java SE 6. To znamená, že Apple nebude ručit za to, že tato verze se dostane do budoucích verzí Mac OS X a nebude udržovaná na stejné úrovni jako tomu bylo v minulosti. I přes to, Apple v pátek prozradil, že Java SE 6 bude dostupná ve Snow Leopardovi (10.6) i Lvovi (10.7).

Apple přislíbil, že pro OpenJDK připraví většinu komponent, které jsou nutné pro správnou implementaci Java SE 7 na Mac OS X. To zahrnuje "32-bit a 64-bit HotSpot Java Virtual machine, knihovny tříd, síťovou vrstvu a základy pro nového grafického klienta."

Protože se jedná o open source projekt, příspěvky Apple budou dostupné open source komunitě a každému, kdo si přeje přispět ke kódu. Apple také poznamenal, že Oracle bude zodpovědný za distribuci Java SE 7, včetně verze dostupné pro Mac OS X (dříve si ponechal Apple tuto zodpovědnost pro sebe)

Apple se rozhodl přesunout zodpovědnost na Oracle, protože Apple si nepřeje obětovat další čas a zdroje údržbou své verze Javy, zejména pokud Oracle je napřed. Prohlášení staršího VP softwarového vývoje Bertranda Serleta k tomuto problému napovídá, že Apple zaujal stanovisko, že Javě pro Mac OS X bude lépe, pokud se dostane mimo ruce Apple: "Nejlepší cestou pro naše uživatele bude mít poslední a bezpečnou verzi Javy, kterou dostanou přímo od Oracle."

Poslat Apple přinese do Mac OS X OpenJDK projekt s ním Javu SE 7 na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License