Apple odstranil Javu ze všech prohlížečů OS X

Apple odstranil Javu ze všech prohlížečů OS X

Apple se ještě více distancoval od Javy s aktualizací, kterou včera vypustil. Aktualizace odstraňuje Javovský plugin ze všech prohlížečů na Macovi.

Uživatelé, kteří nainstalovali aktualizaci po příchodu na stránky, které vyžadují Javu, uvidí stránku, která informuje o chybějícím modulu. Pokud si přejete Javu používat, musíte si nainstalovat oficiální Oracle Java runtime. Znamená to, že pak budou uživatelé používat jak Applovský, tak Oraclovský engine javy.

Středeční aktualizace je poslední ukázkou toho, jak se Apple distancuje od javy. Apple přestal Javu dodávat na předinstalovaných verzích OS X (Java SE 7 Update 4 je již zcela v kompenteci Oracle) a místo toho nabízí uživatelům možnost instalovat framework. Ještě později, Apple vypouští aktualizaci, která vypíná Javu v prohlížečích, pokud ji uživatelé nepoužívají.

Po tomto kroku následuje rada z mnoha zdrojů, že uživatelé kteří nepoužívají pravidelně javu by si ji měli ze systému odstranit. To značně sníží možný útok hackerů, kteří si zaměřují na zranitelnosti software, které jim dovolují instalovat keyloggery a další škodlivý software. To pochopitelně začíná být značně kontroverzí krok, protože řada vývojářů spoléhá na dostupnost Javovské platformy.

Během posledních několika let se Java stala nejvíce zneužívaným softwarovým balíkem. Je to způsobeno jejím širokým polem působnosti na systémech Windows, OS X a Linux a také jednoduchostí s jakou se hackerům daří nacházet zneužitelné chyby. Hlasy které navrhují odinstalování Javy rostly zejména v srpnu, kdy se objevila kritická chyba. Během 24 hodin od jejího objevu byl k dispozici kód, který ji využíval. Oracle trvalo týden než chybu opravil a i po té se objevily zásadní chyby.

Odkazy z novinek:

Poslat Apple odstranil Javu ze všech prohlížečů OS X na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License