Apple nabízí platbu předem, aby si zajistit dodání komponent, také tím blokuje konkurenci

Apple nabízí platbu předem, aby si zajistit dodání komponent, také tím blokuje konkurenci

Apple začal být mnohem agresivnější při zajišťování komponent od svých zámořských dodavatelů. Nabízí platbu předem aby zajistil jak komponenty, tak zablokoval konkurenci.

Analytik Brian White z Ticonderoga Secuirities ve své zprávě pro investory ve čtvrtek napsal, že Apple začal "agresivně útočit" na situaci s komponenty v Japonsku, které po zemětřesení a tsunami zasáhlo celou zemi. Apple okamžitě poslal ke svým dodavatelům své manažery, aby zajistili adekvátní dodávky komponent a začali také nabízet platbu předem.

Podle Whitových kontaktů v Taiwanu, Apple si zajišťuje dostatečnou kapacitu tím, tříbodovou zárukou - kapacita, akcie a cena. Tento krok Apple může potencionálně zablokovat konkurenci a zabránit jim v plynulých dodávkách komponent.

Již dříve se objevila zpráva, že problémy Research in Motion (RIM - Blackberry) opozdí o měsíc vypuštění svého tabletu, právě jako přímý důsledek toho, že si Apple zajistil dodávky většiny dostupných dotykových panelů na trhu, někdy i za zvýšenou cenu.

V posledním vyhlášení hospodaření Apple, Tim Cook prozradil, že Apple investoval 3,9 miliardy dolarů ze svých téměř 60 miliard dolarů v hotovosti na zajištění dlouhodobých kontraktů. Odmítl prozradit do kterých komponent Apple investoval peníze, a citoval obavy z konkurence, ale řekl, že tento strategický krok velmi dobře umístí Apple.

Analytici tehdy předpokládali, že Apple investoval právě do dotykových panelů, které jsou základem pro iPhone i iPad. Podle odhadů, by tato investice zajistila Apple 136 miliónů iPhone displejů nebo 60 miliónů iPad touch panelů.

V roce 2005 Apple udělal podobný krok kdy se dohodl se Samsungem na dlouhodobé dodávce flash pamětí NAND. NAND flash se stala hlavní součástkou pro iPhone, iPad, ale také MacBook Air.

Poslat Apple nabízí platbu předem, aby si zajistit dodání komponent, také tím blokuje konkurenci na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License