Zjištění hesel hrubou silou a komplikovanost hesla

Zjištění hesel hrubou silou a komplikovanost hesla

Na security worldu vyšly dva zajímavé články - no ono jich tam je více, ale tyto dva vyčnívaly. Jednou z nejzajímavějších informací bylo, že délka hesla je důležitější než jeho složitost. Druhou zajímavou informací bylo, že dnešní čipy grafických karet jsou natolik výkonné, že je možné lámat hesla právě s jejich pomocí.

Moc mne nepotěšilo, když jsem pomocí tohoto online formuláře zjistil, že mé oblíbené heslo, lze za předpokladu rychlosti 100 000 000 pokusů za sekundu prolomit do 500 hodin. Může mne jen těšit, že se jedná o třídu E. No, myslím že je na čase heslo zase trochu obměnit a hlavně prodloužit.

Informace o možnosti využít grafickou kartu k prolamování hesel však není přiliš nová. Již v roce 2007 si požádala společnost Elcomsoft o patent, který využívá masivně paralelního zpracování dat grafického procesoru. Zde také uvádí, že pomocí GeFroce 8800 Ultra je možné urychlit prolamování hesel 25x.

Podle společnosti Elcommsoft za pomoci mnohem méně výkonné karty v ceně tehdejších 150 dolarů  je možné heslo, které odolává standardním pokusům o prolomení měsíce, prolomit s využitím GPU během několika dnů. Méně komplexní hesla je možné zjistit během minut či hodin. Stále však mluvíme o prolamování hesel hrubou silou.

Poslat Zjištění hesel hrubou silou a komplikovanost hesla na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License