Zajímavé nekonzistence mezi zprávami o Samsungu a Apple

Zajímavé nekonzistence mezi zprávami o Samsungu a Apple

Apple Insider upozornil na zajímavé nesrovnalosti, nebo spíše neobjektivní zprávy při podávání informacích o prodejcíh Samsungu a Apple. Konkrétně se jedná o články tipu Samsung S4 se prodával báječně - více než 10 miliónů kusů za méně než měsíc. Zatímco Apple prodával "neuspokojivých" 5 miliónů iPhone 5 během 3 dnů. Je zajímavé, že jmenované články vyšly z pera jednoho autora. A aby to bylo ještě zajímavější, srovnávají se zde jablka s hruškama. Zatímco Samsung uvádí "shipment", tedy telefony, které odešly z továrny. Apple uvádí "prodeje", tedy telefony, které si objednali zákazníci. Ač se to na první pohled nezdá, jsou to rozdílné termíny.

Shipment je zde ve významu dodání do obchodní sítě, tedy k dealerům, mobilním operátorům a samozřejmě také zákazníkům. Jinými slovy, V tomto čísle je také zahrnuto množství telefonů, které se vyrábí "na sklad". Oproti tomu Apple uvádí množství skutečně objednaných telefonů zákazníky, čísla která byly ještě navíc značně zkreslená tím, že Apple omezil objednávky, protože nestihl vyrobit dostatečné množství nových telefonů.

Další legrace je v tom, že zatímco Apple spouštěl iPhone 5 pouze v 9 zemích a teprve o týden později přidal zbytek 22 (převážně v Evropě), i to je však pouze poloviční počet zemí oproti Samsungu. 

Samsung odmítá zveřejnit kolik počty zařízení, které prodal. IDC odhaduje čísla okolo 70,7 miliónů kusů v prvních čtvrtletí 2013, což je 2x tolik co Apple. Na druhou stranu se však většinou jedná o levné a staré chytré telefony. Podle odhadu Galaxy S4 dělá pouhých 14 % celkového počtu, což je asi polovina toho, co ve stejném segmentu trhu s chytrými telefony prodává Apple.

Jinými slovy, marketingové oddělení Samsungu odvádí mimořádně skvělou práci. Analytici se také podivuhodně shodují že Galaxy S4 není hrozbou pro iPhone 5, minimálně rok nebude mít žádný smysluplný vliv na prodeje iPhone 5 nebo vliv v high end segmentu. Očekává se však od něj, že bude přebírat podíl na trhu od jiných telefonů s Androidem.

Poslat Zajímavé nekonzistence mezi zprávami o Samsungu a Apple na facebook
Publikováno 30.11.2012
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License