Začne Apple řešit bezpečnost OS X?

Začne Apple řešit bezpečnost OS X?

Poněkud překvapivě se objevila zpráva, že se Apple obrátil na společnost Kaspersky Lab, aby prověřila bezpečnost OS X. CTO Kaspersky Lab, Nikolai Grebennikov to prohlásil v rozhovoru v Computing News. Apple prý požádal jeho společnost aby analyzoval OS X kvůli zvýšení bezpečnosti tohoto operačního systému. Podle mého názoru je to geniální tah. Kromě zvýšení bezpečnosti samotného operačního systému, Apple také "umlčí" jednoho z největších kritiků bezpečnosti na OS X.

V zápětí nato se však objevila oficiální zpráva z Kaspersky Lab, které poněkud upravuje tvrzení Nikolaie Grebennikova. Podle oficiální zprávy, Kaspersky Lab provádí hlubokou analýzu Mac OS X chyb, avšak nezávisle na Apple. Apple však spolupracuje s Kaspersky Lab hlavně ve vztahu k novým zranitelnostem OS X a malware, které identifikují během analýzy.

Podle Nikolaie Grebennikova, je prý OS X "velmi zranitelný" a velmi pomalý v rekaci na bezpečnostní chyby. Podle Grebennikova, Apple stále nebere bezpečnost dostatečně vážně. Argumentuje trojským koněm Flashback, který nakazail více než 600 tis. Maců. Vzniklá síť takto napadených počítačů (botnet) pak je důkazem, že Apple potřebuje pomoci s bezpečností a že bezpečnostní model Apple není dokonalý.

Mimo jiné také predikuje, že ačkoliv nebyl dosud k dispozici žádný iOS specifický malware, během několika málo let se nějaký objeví. Vzhledem k tomu, že se již v minulosti povedlo jailbreaknout iOS pouze návštěvou www stránky, je pravděpodobné, že malware půjde právě touto cestou.

Poslat Začne Apple řešit bezpečnost OS X? na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License