Windows 7 versus Sněžný Leopard

Windows 7 versus Sněžný Leopard

Ne, nepřehlédli jste se. Windows 7 ještě nejsou ani v beta verzi a už se na internetu objevila první srovnávací recenze Mac os x 10.6 (Snow Leoparda) a Windows 7. Tedy alespoň podle papírových parametrů.

Nový desktop

Windows 7 mají mít "nový a vylepšené" GUI, hlavně co se týká možnosti úprav barevných schémat, oken atp. Poslední změny spíše dohání Apple v tom, co již prezentoval v Leopardovi. V novém GUI Microsoftu je vidět silný důraz na to čemu angličani říkají tabs, česky se to překládá různě někdy panely, někdy záložky v každém případě to je to co je ve Firefoxu přístupné zkratkou jablíčko-T a tuším že v Safari taky.:-) Nový vzhled Windows je však stále otázka vkusu, takže zde nerozhodně.

Nový a starý taskbar

Taskbar ve Windows 7 je reminiscencí doku v OS X, můžete je zvětšovat a upravovat jeho obsah, ukazuje náhledy oken pokud ukážete na ikonu aplikace. Taskbar nyní má aktivní i neaktivní aplikační ikny a obsahuje kontextovou nabídku s užitečnými volbami pro přístup k seznamu otevřených oken a naposledy otevřeným dokumentům a další. Po první demonstraci to vypadá slibně.

Ačkoliv OS X spravuje aplikace efektivněji, má výhodu v visuálním podání (minimálně nebyla vidět animace ve Windows 7). Apple by se měl podívat jak vypadají náhledy oken ve Windows 7. To jak vypadají okna pod Exposé již přestává být vyhovující (Já osobně jsem dosud Exposé nepřišel na chuť, co vy?) Výhodu získává Microsoft.

Koš a stavové okno

Windows 7 poráží OS X ve dvou funkcích: Možnosti přinést ikonu koše na desktop a způsobem oznamování událostí. Nové notifikační centrum (Action center) dovoluje nastavit globální nebo individuální nastavení zpráv a jak se má zobrazit. Můžete dokonce potlačit jakoukoliv zprávu a kontrolovat je pouze přes Action center. Pokud víme, Snow Leopard postrádá centrální systémovou notifikaci zpráv, což by Apple mohl zavést. Bod pro Microsoft.

Upřímně řečeno, autor původního článku má docela pravdu. Existuje sice "náhrada třetí strany", která se jmenuje Growl, nicméně jak již to tak bývá, musí být podporována aplikací. Myslím, že i Applovskému systému by pomohlo, pokud by se objevil systém jak oznamovat události pro uživatele (příchod nového emailu, dotaz z chatu, dokončení stahování souboru, dokončení automatizované úlohy atd.)

Multi-touch

Winodws 7 v tomto bodě opět povede. Microsoft se totiž snaží porazit Apple na jeho vlastním poli a Windows 7 bude prý prvním, který umožní multi-touch technologie na desktopu a přenosných počítačích. Technologií nabízí podporu pro vícedotyková gesta pro pohyby myší, což dovolí starším aplikacím pracovat v souladu s touchscreen funkcemi. Aplikace, které specificky využívají multitouch schopnost, jako Paint nebo Microsoft Earth, zcela jistě získají pozornost. Gesta jsou trochu komplikovanější než ty, které Apple uvedl v iPhone. OS X má limitovanou podporu multitouch v MacBoocích, a není žádná indikace toho, že by Apple plánoval přinést tuto technologii na úroveň systému. Microsoft přijal tuto technologii jako vstupní metodu pro klávesnice a myši, je tedy otázkou zda se ujme, nicméně faktem zůstává, že v této oblasti bude Microsoft na technologické špičce. Bod pro Microsoft.

Knihovny versus Smart Search

Windows 7 má podporovat komplexní hledání souborů, které se rozšíří na lokální, externí a síťové disky. Bude zde čisté UI a náhledy jako na webu, dále hledací pole bude zobrazovat často používaná klíčová slova. Leopardí Spotlight již tyto funkce má dávno a umí vyhledávat i v obsahu na jiných počítačích či dokonce internetu pomocí Back to My Mac. Spotlight dovoluj také pokročile hledání booleanovského typu; Smart Search složky se automaticky aktualizují se změnou obsahu, takže zde zůstávají body u Apple.

Domácí síť

Windows 7 přináší celou řadu zajímavých funkcí pro domácí síť a zjednodušují bolestivý proces, kdy se potřebujete připojit k síti a pracovat s jejím nastavením. Nové Windows 7 se mohou připojit k síti pomocí jednoho klepnutí a nastavení - jako tiskárny - jsou obslouženy automaticky. Můžete přistupovat k obsahu síťových disků a streamovat obsah z jiného síťového zařízení na další zařízení na síti tak dlouho dokud je součástí domácí skupiny. Nová funkce Device Stage obsahuje seznam specifických funkcí zařízení. To u Sněžného Leoparda chybí, což je podivuhodné vzhledem k tomu, že síť je jedna z největších předností OS X. Bod pro Microsoft.

Tady bych si dovolil nesouhlasit. Nastavení sítě je otázkou nastavení IP adresy nebo nastavení DHCP serveru. Při troše štěstí, není na Macovi nutné nastavovat vůbec nic - pokud mluvíme o připojení k síti. Připojení síťových zařízení jedním kliknutím? Myslím že Apple této technologii říká Randevouz a uvolnil ji volně pro kohokoliv, kdo ji chce implementovat. Mimochodem zkoušeli jste na lokální síti chatovat iChatem? Není nutné nic nastavovat, jen staci si vybrat Randevous síť a může komunikovat. Osobně si myslím, že zde Microsoft znovu spíše dohání Apple a možná se mu podařilo implementovat nějakou novou funkci o trochu dříve.

Vylepšení kódu

Pokud čekáte postupné vylepšování kódu Windows 7,k můžete být zklamáni. Pod kapotou se sice objevuje vylepšení jako menší náročnost na paměť, rychlejší starty, snížené nároky na I/O disku díky menším indexování souborů a méně dotazům na registry, akceleraci 2D grafiky z GPU a animaci pro rychlejší uživatelské rozhraní. Nicméně se očekává, že na tom OS X bude lépe. Již víme, že OS X má extrémně malou náročnost na pamět, rychlé starty a OpenCL GPU akceleraci. Pokud je možné výkon zvýšit, Apple dělá co může aby odlehčil svůj software. Rozhodnutí Microsoftu zůstat na základech Visty a jejího modelu ovladačů může být klíčovou výhodou. Může totiž přenést veškerý vývoj a ovladače pro Visty do velkého ekosystému Windows 7. Nicméně Apple by měl mít zde bodík.

Závěr

Samozřejmě je stále ještě příliš brzo na jakékoliv závěry o tom, který operační systém bude lepší a výše zmíněná srovnání jsou jen velmi omezeným pohledem na funkce budoucích operačních systémů. Apple má výhodu v tom, že pracuje na mnohem lepším základě než Microsoft, nicméně Windows 7 budou velkým vylepšením Visty. Budeme muset počkat do 1. čtvrtletí 2009, kdy bude k dispozici první beta verze se všemi novými funkcemi a na RC v 2. nebo 3. čtvrtletí abychom zjistili, jak rychlý nový systém opravdu bude. Sněžný Leopard se má objevit v červnu 2009.

Dobrou zprávou pro uživatele je, že Microsoft pravděpodobně vyslyšel prosby a stížnosti uživatelů a velmi se zamyslel nad funkcemi Vist, zatímco jádro operačního systému ponechal prakticky nezměněno. Zbývá jen vyřešit otázkou jak bude vypadat válka operačních systémů, když jeden se zaměřil na nové funkce a druhý na na optimalizace.

Poslat Windows 7 versus Sněžný Leopard na facebook
Publikováno 30.11.2007
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License