WWDC: Vývojáři her reagují na novinky o Intelu v Macích

WWDC: Vývojáři her reagují na novinky o Intelu v Macích

Vývoj macovského software se brzy přesune na Intelovskou architekturu. A jak tato velká změna zastihne vývoj her pro Maca? Experti na Macovský herní bussiness vidí pozitiva ale i negativa.

Vedoucí dvou největších společností v Macovském herním průmyslu souhlasí, že krok Apple přinese velký krok kupředu, pokud bude Apple hrát správně.

Peter Tamte z MacSoftu nazval tah Apple "agresivním krokem" pro zvětšení trhu s Macy. "Přechod k Intelu nám také pomůže vyrovnat propast mezi hrou vypuštěnou na Windows a na Macovi."

Glenda Adams z Aspyr Media věří že Apple může "explodovat se svým podílem na trhu" s tahem na konkurenční trh s hardwarem Intelu. "Jestliže OS X bude mít podíl na trhu 20%, možný zisk z nativních her pro maca může mnoho věcí změnit."

Apple prý prohlásil, že nebude zakazovat Windows aby běhaly na Macovi s Intelem, přesto však nebudou prodávat nebo podporovat Windows na svých strojích. Z toho byl učiněn závěr, že Windows na Intelovském Macovi poběží nativně nebo alespoň mnohem rychleji než s Virtual PC.

Je tedy možné, že se někteří Macovští vývojáři rozhodnou vytvořit systém, který by přestartoval do Windows pokud by si uživatel chtěl hrát jejich hru. To může devastovat Macovský herní business, protože je závislý na konverzi PC a konzolových her. "To pak povede k tomu, že vývojáři nebudou mít zájem na utrácení peněz při portování her pro Maca", prohlásil Andrew Welch z Ambortsia Software.

S tímto názorem nesouhlasí Ryan C. Gordon z Epic Games (který pracoval na portování Unreal Tournamentu 2004, America's Army či Postal 2). Argumentuje tím, že portování her na Linux stále pokračuje a nezastavily ho ani projekty jako WINE. Lidé přeci jen stále upřednostňují nativní porty před dvěmi systémy.

President Pangea Software, Brian Greenstone, upozorńuje že Macovský herní vývojář bude mít těžký život při práci s Intelovským Macem. "Je to mnohem, mnohem horší než přecho z 68000 na PowerPC před deseti lety," říká Greenstone. "To byla ve své podstatě pouze rekompilace. Současná změna vyžaduje kompletní přepracování práce s daty."

Tento názor sdílí i Brad Oliver, který pracuje s Glendou Adams v Aspyr Studiu: "Chyby v přehazování bytů jsou velmi bolestivé a těžko se hledají."

Oliver také připoměl, že herní výrobci, kteří spoléhají na Codewarrior - vývojářské prostředí vyvíjené firmou Metrowerks. Budou muset přejít na Xcode poku chtějí přejít na Macy s Intelem. "Při portování je Codewarior hlavní volbou,k ačkoliv se přesováme k Xcode" říká Adams.

Další záležitostí je, že Rosetta není vhodné řešení pro herní vývojáře. Jen pro připomenutí Rosetta je kódové označení emulačního řešení které dovolí novým Intelovským Macům spouštět neupravený PowerPC kód. "Rosetta nebude pracovat s aplikacemi, které využívají AltiVec."

Je to právě AltiVec neboli Velocity Engine který programátoři využívají pro akcelerování zobrazení grafiky a dalších operací. AltiVec operace se musí převést na podobné funkce podporované v Intelovském hardware. "Rosetta bude téměř jistě nepoužitelná pro hry," tvrdí Gordon.

Poslat WWDC: Vývojáři her reagují na novinky o Intelu v Macích na facebook
Publikováno 30.11.2004
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License