Vyšel Mac OS X 10.8 - Mountain Lion

Vyšel Mac OS X 10.8 - Mountain Lion

V úterý Apple oficiálně vypustil Pumu, alias horského lva alias Mountain Lion alias systém 10.8. Systém je přístupný přes Mac App Store, a přestože někteří uživatelé hlásí problémy s jeho stahování (více než 4 GB), daří se jim jej instalovat. Na rozdíl od předchozího operačního systému nebude OS X 10.8 k dispozici na USB flashdisku, ale všichni si jej budou moci stáhnout a případně na flashdisk nakopírovat sami. Cena je příjemných 19 dolarů a licence umožňuje instalaci systému na všechny podporované Macy ve vašem držení.

Pokud Vás zajímá, co je v systému nového, můžu vám jen doporučit článek Johna Siracusy na Ars Technice, který se systému věnovuje velmi podrobně. Pro ty, co jsou zvědaví, tak pan Siracusa hodnotí nový operační systém velmi kladně. Podle něj je vidět, že Apple funkce zavedné v předchozím operačním systému vylepšil a začistil růžky, v některých věcech však zůstal tvrdohlavý (například funkce natural scrolling, pokud používáte na Macovi kolečko myši, standardní nastavení funguje zcela obráceně než jste byli zvyklí v OS X 10.6 a ve Windows). Řada problémů s uživatelským rozhraním byla vyřešena lépe než v předchozím systému, některé novinky vyloženě potěší, jako například širší posuvníky u oken, než známe z OS X 10.7.

Jako vždy je však pan Siracusa opatrný a doporučuje počkat s instalací operačního systému až na dobu, než Apple vychytá dětské nemoci, někdy po prvním, ale spíše druhé či třetí aktualizaci. Tehdy už bude jasno, zda vaše aplikace funguje pod novým operačním systémem.

Poslat Vyšel Mac OS X 10.8 - Mountain Lion na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License