Výkon Flashe a HTML5 je prý rovnocenný

Výkon Flashe a HTML5 je prý rovnocenný

Srovnání rychlosti streamingu přes Adobe Flash a HTML5 formáty různými prohlížeči na Macovi a Windows produkovalo velmi rozdílné výsledky podle operačního systému a prohlížeče. Ani jeden však nebyl jasným vítězem.

V testu provedeném Streaming Learning Centerem v odpovědi na obvinění, které řekl Steve Jobs, když nazval Flash "nenažraným CPU". Zatímco na Macovi testy ukázaly, že HTML5 je výrazně efektivnější než Flash na Macovi u prohlížeče Safari, tyto výhody nejsou na dalších Macovských prohlížečích či ve Windows.

"Závěr, že Flash je neefektivní je nepřesný," říká autor testu Jan Ozer. "Přesněji řečeno, Flash je efektivní na platformách, kde má přístup k hardwarové akceleraci a méně efektivní tam kde ji nemá. S Flash Playerem 10.1, Flash může být velmi rychlý a funkční na platformách, které dovolují hardwarovou akceleraci."

"Podle zprávy, Apple nedovolil napojení na GPU akceleraci pro H.264 dekódování videa. Anand Lai Shimpi, zakladatel AnanndTech  dodal: "je na Apple aby povolil možnost využití hardwarové akcelerace, aby Adobe mohla zvýšit efektivnost přehrávání Flashe."

Aktualizace Flashe 10.1 na Macovi zvýšila efektivnost CPU o 5 procent, ale formát stále ztrácí za HTML5 díky hardwarové akceleraci. S Google Chrome ani jedno nebylo příliš efektivní. Firefox byl lehce rychlejší než Chrome.

Na Windows Safari nepřehrává HTML5 obsah. Ale Google Chorme přehrává obsah ve Flashi o 58 procent efektivněji než HTML5.

HTML5 není nativně podporováno Firefoxem ani Internet Explorerem, ale aktualizace Flashe 10 na 10.1 vylepšila výkon CPU v prohlížečích o 733 procent a 35 procent. Flash 10.1 ve Windows nabízí hardwarovou akceleraci.

"Když se bavíme o efektivnosti přehrávání videa, přístup k hardwarové akceleraci je klíčovým faktorem pro zatížení procesoru. Na Windows, kde Flash může přistupovat k hardwarové akceleraci, požadavky na CPU klesají na zanedbatelnou úroveň."

"Lze rozumně předpokládat, že pokud by Flash přehrávač mohl přistupovat k hardwarové akceleraci na Macovi (nebo iPodu/iPhone/iPadu), rozdíl mezi nároky na CPU u HTML5 a Flashem by byli velmi podobné či zcela shodné."

Google přidal podporu HTML5 na youtube v lednu. Zkoumání alternativ Flashe v posledních měsících vzrostlo, když Apple představil multimediální iPad zařízení, které nepodporuje formát Adobe. Místo toho má podporu HTML5.

Osobně si myslím, že test je trochu nefér. Flash není přeci jen o streamování obsahu, kde se skutečně musí projevit využívání hardwarové akcelerace. Nejsem si tak úplně jistý, že Apple zakazuje přístup k hardwarové akceleraci. Podle mne jde spíše jen o způsob přístupu k této akceleraci. Ale možná se mýlím.

Poslat Výkon Flashe a HTML5 je prý rovnocenný na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License