Vědecká analýza tvrdí, že iPhone LCD je lepší než OLED u Nexus One

Vědecká analýza tvrdí, že iPhone LCD je lepší než OLED u Nexus One

Ačkoliv LCD obrazovka iPhone 3GS má daleko k dokonalosti, je stále výrazně lepší než AM-OLED displej u Google Nexus One.

Dr. Raymond Soneira, prezident DisplayMate Technologies publikoval první ze série tří studií porovnávacích AMOLED displeje Google Nexusus One a iPhone 3GS. Druhá a třetí část má být publikována na stránkách displaymate.com a displayblog.com. Bavil se také s AppleInsider o jeho čase s Nexusem One a je srovnáním s iPhone 3GS.

Pohled Dr. Soneiry o horších kvalitách obrazovky Nexus One je zajímavý. Hodně lidí totiž tvrdí, že Nexus One má displej lepší.

Kvůli svým testům měl vedle sebe postavený Nexus One, iPhone 3GS a profesionální studiový monitor. Stejný obrázek byl zobrazen na všech třech zařízeních a oba telefony byly porovnávány s monitorem.

Výsledek? Nexus One může být jasnější, oči lákající dipslej, ale má také mnoho šumu a artefaktů a prostě není přesný. Dr. Soneira tvrdí, že mnoho uživatelů je nadšených z displeje Nexusu One kvůli stejnému důvodu, jako proč si lidi kupují TV v obchodě podle nejjasnějšího a přehnaného zobrazení - vypadá to hezky v obchodě, ale doma již ne.

"Nexus One má skutečně přebuzené barvy a když se na něj podíváte poprvé, vypadá skvěle," řekl Soneira AppleInsider. "Ale jestli víte, jak by měl obrázek vypadat, tak již nevypadá tak dobře, protože je zde příliš mnoho barev."

Většina kvalitních displejů, včetně iPhone mají minimálně 18-bit barvy a emulují 25-bit barvy rozostřením. V testu ale Soneira přišel na to, že Nexus One používá pouze 16-bit barvy, které dovolují 32 možných intenzit pro červenou a modrou a 64 pro zelenou.

"To je typické pro levná koncová zařízení, ale není akceptovatelné pro drahé výkonnostní zařízení, "Super Telefon" jak o něm hovoří Google." psal dále. " Všechny barvy obrazovky jsou derivátem intenzity základních RGB barev - s tak málo úrovněmi barev, se kterými může telefon pracovat je výsledek nepřesný a produkuje zřetelné falešné okraje ve mnoha obrázcích a fotografiích."

Soneira také zjistil, že displej u Nexus One je dobrý v zobrazování textů, ikon a grafiky nabídky. Ale obrázky či změnu rozlišení zobrazuje velmi špatně. Demonstroval to také na fotografii NASA, které zobrazoval na iPhone a Neux One.
Nexus One byl s velkými fanfárami představen v lednu jako Google telefon vyráběný HTC s mobilním operačním systémem Android. Jeho jednou z nejdražších komponent by měl být displej s cenou okolo 23,50 dolarů, hned po procesoru, jehož cena se odhaduje na 30,50 dolarů.

Soneira tvrdí, že displej Nexus One lze při nejlepší označit jako "lákavý pro oko", ale má spíše dojem, že budí známky spíše prototypu než finálního produktu. S tak velkou saturací barev a mizerného zmenšování obrazu je hardware také mizerný ve smyslu tovární kalibrace a kontroly kvality. Bez barevné nebo šedé kalibrace Soneira tvrdí, že "bylo prostě přiloženo k telefonu tak jak je, což je časté u továren, které se zajímají o maximalizaci produkce a minimalizaci výrobního času a nákladů."

Obrazovka získala výjimečně špatné hodnoty za jas, odrazy obrazovky a hodnocení přirozeného kontrastu. Na druhou stranu má však OLED displej úžasné hodnoty pro černou barvu a kontrast.

Ačkoliv iPhone 3GS má lepší displej než Nexus One, Soneira tvrdí, že zdaleka není dokonalý. Kontrast je příliš nízký, stejně jako saturace barev. Ve skutečnost barevný gamut ukazuje, že iPhone jej má menší, zatímco Nexus One větší než je standardem. V tomto ohledu iPhone a Nexus One se zaměřili jiným směrem.

Stejné problémy se objevují v mobilních zařízení Apple celá léta. Vypadá to, že Apple tak dělá kompromisy, aby dostal jasný displej do svých produktů.

Soneira také tvrdí, že iPhone potřebuje velkou změnu displeje, ale Apple by neměl dělat nic drastického. V současnosti je rozlišení příliš nízké a kontrast okolo 100. Dobrý LCD displej má kontrastní poměr okolo 1000 nebo výše.
Ačkoliv je technická komunita nadšená s OLED displeji, Soneira tvrdí, že by si raději vybral pozici Apple, počkal než nově rozrůstající odvětví trochu povyroste. Během dvou let by se měly současné problémy s OLED vyřešit a mělo by se jednat o lepší řešení ve srovnání s LCD.

"Apple musí přemýšlet opatrně, protože konkurence je nažhavená. Bude to zajímavé. Nemyslím si, že mohou ponechat LCD v iPhone s rozlišením 480x320 bodů s jeho mizerným výkonem. Doufám, že Apple zůstane u kvalitního LCD a přeběhne k OLED za dva roky, až bude připraven."

Pokud by jste chtěli mobilní telefon s nejlepším displejem, podle Soneiry by jste se měli podívat po Motoroly Droid. Ačkoliv Soneira nedělal žádné testy, tvrdí že podle jeho odborného názoru, má tento telefon nejlepší displej.
Ačkoliv je Soneira exper na technologie displeje, telefon je mnohem více než jen displej. Pokud to vezmeme ze širšího pohledu, iPhone se dostává opět před Nexus One -- o kterém říká, že obsahuje chyby. Zatímco práce s iPhone 3GS je na špičkové úrovni, Soneira by si přál aby totéž mohl říci i o displeji.

"Displej iPhone 3GS," tvrdí, "není ve stejném standardu jako zbytek telefonu. iPhone"

Poslat Vědecká analýza tvrdí, že iPhone LCD je lepší než OLED u Nexus One na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License