Úprava firmwaru převede 2009 Mac Pro na Maca pro z roku 2010

Úprava firmwaru převede 2009 Mac Pro na Maca pro z roku 2010

Apple aktualizoval Mac Pro v roce 2010 Westmere Xeon procesory, včetně verze s podporou dvou šestijaderných procesorů, které dokáží pracovat pomocí vícevláknových operací. Pokud však nechcete utrácet za nového Maca Pro, objevila se možnost jak upravit firmware tak, aby efektivně přeměnil starého Maca Pro z roku 2009 na Maca pro z roku 2010, včetně kompatibility s Westmere procesory, rychlejší pamětí a audio výstupem přes Mini DisplayPort.

Jeden ze členů fóra netkas.org - kde se setkává mnoho uživatelů, kteří si upravují macy a vyměňují tipy - objevil mechanismus, jakým Apple instaluje EFI firmware. Využitím tohoto postupu pak uživatel MacEFIRom byl schopen vyvinout skripty, které přinutily starší Macy Pro z roku 2009, aby akceptovali firmware pro Macy Pro z roku 2010. Firmware pak umožní, že Mac pak funguje stejně jako Mac Pro z roku 2010.

Aktualizace firmware tak umožní tři základní věci, které uživatelé Maca Pro z roku 2009 neměli. Mohou do počítače dodat 32nm Westmere Xeon procesory, včetně dvou šestijaderných procesorů používaných v high-end verzi Maca Pro 2010. Jednosocketové macy mohou použít W-series proceosry, dvou socketové stroje pak dual-QPI čipy včetně E5600 a X5600 series čipy.

I když neplánujete upgrade CPU, stále může být upgrade firmwaru přínosem. Některé Nehalemovské CPU podporují 1333 MHz DRAM rychlosti, ale byly omezeny na 1066MHz ve starších Macích Pro. Firmware umožní plnou rychlost, pokud máte kombinaci pamětí a CPU, která to umožňuje. Aktualzovaný firmware také umožní odeslat audio signály přes Mini DisplayPort na instalované grafické kartě a usnadní tak použití HDMI.

Tento trik funguje pouze proto, že Nehalem a Westmere Xeon architektury používají stejné čipové sady a sokety. Vnitřnosti Maca Pro z roku 2009 a 2010 se tak liší pouze v nabízených procesorech a firmware.

A ještě jedno varování. Ačkoliv tento trik využilo hodně uživatelů, je zde pár zádrhelů. Apple považuje procesory ve svých strojích za nedílné součástky počítače a jejich výměnou porušíte záruku, stejně jako instalací nepodporovaného firmware. Nástorj který MacEFIRom vypustil dovoluje se vrátit zpět k původní verzi firmware, a je možné tak před sevisem vrátit vše do původního stavu, nicméně některé stroje mají speciální revizi firmware (zejména ty refurbrished) která není veřejně k dispozici a pak nebude možné se vrátit zpět k původnímu firmware.

Dále díky tomu, že se aktualizované Macy Pro budou tvářit jako novější, nebudou fungovat originální systémová DVD. Budete potřebovat systémová DVD od Maca Pro z roku 2010.

Nové Macy Pro mají novější verzi System Managment Control firmwaru. SMC ovládá (kromě jiných věcí) také chladící ventiáltory a novější verze v Macích Pro 2010 tak může lépe chladit některá GPU. Podle dosavadních zkušeností, firmware 2009 u Maca Pro však tyto věci neovlivňuje.

Poslat Úprava firmwaru převede 2009 Mac Pro na Maca pro z roku 2010 na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License