Steve Wozniak brání svobodný internet

Steve Wozniak brání svobodný internet

Spoluzakladatel Apple, Steve Wozniak psal otevřený dopis americké federální komunikační komisi (FCC u nás tomu nejlépe odpovídá Telekomuniční úřad), ve které podporuje otevřený internet.

Podle dopisu, Wozniak neměl kabel nebo DSL v žádném ze svých 4 domů, které vlastnil. Lokální telefonní operátor neměl povinnost obsloužit všechny majitele telefonu službou DSL a neměl ani povinnost obsluhovat všechny lidi žijící v oblasti na kterou měl monopol.

Wozniak prý dokonce nabídl lokální kabelové společnosti, že zaplatí cenu pokládky 3/4 míle kabelů, ale jeho žádost byla zamítnuta, protože kabelová společnost rozhodla, že se jí nevyplatí udržovat "kabely na telefonních sloupech."

Jako dítě se Wozniak učil, že Ústava a Listina práv vytvořili z Ameriky skvělou zemi. Nicméně "během svého života jsem viděl, jak jsou tyto práva zanedbávána v každém kroku." píše Wozniak.

"Počátky Internetu byly náhodné, ale byl také volný a svobodný ve svém smyslu," pokračuje Wozniak. "Internet se stal důležitý jako cokoliv jiné co kdy člověk vytvořil. Tato svoboda je však kousek po kousku odstraňována."

Wozniak pak zesiluje hlas a snaží se přesvědčit FCC, aby zachovala neutralitu sítě. "Prosím, velmi prosím, otevřete své smysly myšlenkám lidí, kteří chtějí udržet Internet tak svobodný, jak je to jen možné. Lokální ISP by měly poskytovat připojení k Internetu, ale s tím by se mělo nakládat jako by jste vlastnili tyto kabely a vybrat si co s nimi budete dělat a jak to budete dělat, pokud je nebudete ničit.

Nechci zjišťovat, který poskytovatel obsahu má nejlepší spojení na vládu nebo platit peníze na to, aby někdo jiný určoval na co a jak se mám dívat. To je monopolistický přístup a nereprezentuje skutečně volný trh v případě dnešního Internetu."

Wozniak dále cituje svou roli v zakládání Apple: "Představte si, že bychom začali Apple tak, že bychom účtovali kupujícímu naše počítače podle počtu bitů, které používají. Revoluce v oblasti osobních počítačů by byla opožděna o desetiletí."

Když žádal o podepsání síťové neutrality, Wozniak dále píše: "pokaždé a jakoukoliv cestou získal telekomunikační operátor možnost volby, lidé tím utrpěli."

Wozniak dále napsal: "Máme velmi málo vládní agentur, které populace vidí jako dobré. FCC je jednou z agentur, které stále nosí bílý klobouk. Nejen že je současná volba síťové neutrality jednou z nejdůležitějších pro FCC, ale je také největší a nejsledovanější akce vládní agentury od nepaměti z pohledu nastavení našeho vnímání, zda vláda reprezentuje zdravou sílu pro průměrného občana, zda je vláda dobrá či špatná."

Bohužel FCC Wozniakově žádosti zcela nevyhověla v úterý schválila omezení síťové neutrality pro bezdrátové sítě, včetně možnosti "bezdůvodné diskriminace" - možnosti platit za rychlejší přístup k určitým serverům. Komise tak rozhodla při hlasování v poměru 3:2. Podle všeho však rozhodnutí FCC půjde k soudu.

Poslat Steve Wozniak brání svobodný internet na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License