SprouteCore představuje nové vývojářské nástroje pro HTML 5

SprouteCore představuje nové vývojářské nástroje pro HTML 5

Open source framework SproutCore do kterého Appple investovaloval a používá je ve svých verzích MobileMe aplikacích, získal HTML5 funkce které mu umožňují vývoj novými směry. Nechybí nový interface builder, podpora pro multitouch a balíčkovací systém pro sdílení JavaScript kódu mezi projekty.

Tento víkend se konala JSConf ve Washington DC, kde byly demonstrovány různé nástroje pro JavaScript, které konkurují Adobe Flashi v oblasti vytváření bohatých webových aplikací, ale zcele pomocí HTML5, bez potřeby proprietárních doplňků pro prohlížeč.

JavaScript frameworky jako SproutCore jsou používány k usnadnění vývoje plnohodnotných webových aplikací. Na rozdíl od Flashe, který je často používán jen pro vytváření interaktivních animací, videí nebo reklamy na web stránce, SproutCore je zamýšlel pro vytváření bohatých Internetových aplikací, postavených zcela na web standardech, bez potřeby dalších doplňků.

Apple demonstroval co může být vytvořeno se SproutCore v jeho MobileMe aplikacích, které se poprvé objevily uprostřed roku 2008. SproutCore bylo použito pro velmi interaktivní uživatelské rozhraní pro uživatel, webové aplikace pracují v moderních prohlížečích a hovoří s Apple servery na pozadí kvůli prezentaci mailů, kalendářů, kontaktů, foto galerií a dalších funkcí MobileMe.

SproutCore se vyvíjí jako produkt inženýrů Apple a ostatních, kteří přispívají k tomuto otevřeném projektu. Projekt byl založen Charlesem Jolleyem, který přišel se Sprout Systémem v roce 2005 a který byl následně najat Apple jako starší architekt pro jeho HTML5 Web Aplikace a MobileMe koncem roku 2006.

SproutCore Touch

Na JSConf, tým prezentoval sérii nových nástrojů, které využívají HTML5. SproutCore Touch zahrnuje podporu pro touch událost a hardwarovou akceleraci na iPhone a iPad. Plánuje se rozšíření podpory pro Android a Web OS od Palmu.

Nový framework zjednodušuje přidání funkcí touch či přesunutí do standardní HTML5 stránky uvnitř Safari, Chrome či Firefoxu s chybami které se řeší pro Internet Explorer. Skupina demonstrovala verzi nativní NPR aplikace pro iPad, která byla zcela vytvořená uvnitři SproutCore Touch jako web aplikace.

Demonstrace SproutCore Touch je dostupná na adrese http://touch.sproutcore.com/hedwig, která obsahuje také ukázkový kód a příklady využívající gesta, seznamy se setrvačností či podporu pro orientaci iPadu.

Seeds.js: správce balíčků pro JavaScript

Tým SproutCore také pracuje na vyřešení problému, jak mohou vývojáři JavaScriptu pracovat s kódem, jako s knihovnou, něco co je běžné u iiných jazyků jako Ruby či Python.

Instalace a integrování aktualizovaných verzí sdílené knihovny je jednoduché v jiných prostředích díky správci balíčků, ale to je oblast, kam se JavaScript až dosud nedostal. A je to pro webové vývojáře problém, protože JavaScript slouží jako jazyk pro klientskou stranu kódu, běžící na prohlížeči.

Řešení SproutCore se nazývá Seed.js. Je postaveno na již existujícím CommonJS modulu, ale přidává flexibilního správce balíčků, který slouží jako univerzální CommonJS modul, nástroj pro instalace, aktualizace, mazání a větvení JavaScript balíčků a JavaScript-runner který nahrává kód v různých příležitostech.

SproutCore tým hlásil, že pracuje s týmem Mozilla Bespin na Seed CommonJS runtimu již několik měsíců a "jsou nadšení". Bespin je webové editor kódu postavený pomocí HTML5 a speciálních značek.

Greenhouse: vytvoření rozhraní pro web

SproutCore tým pracuje také na grafické rozhraní pro vývoj SproutCore. Podrobnosti o novém rozhraní jsou velmi skoupé, ale podle zprávy od Ajaxiana "SproutCore byl již navržen s myšlenkou umožňující pracovat s nástroji. Například, nástroj může nahrát vaše SproutCore aplikaci, potlačit hlavní smyčku a získat přístup do zvláštních zobrazení."

Postup SproutCore eliminuje hlavní argument uživatelů, kteří propagují Flash, že HTML5 nenabízí žádné nástroje pro vytváření obsahu. Zatímco je zde jen pár aplikací typu "Creative Suite" pro prezentace v HTML5, skutečným záměrem HTML5 není vytvářet samostatné animace, ale postavit reálný obsah webu, založený na sémantickém jazyku. Tento originální záměr dovolí webovým prohlížečům interpretovat stránky jak bude potřeba, aby vyhovovaly optimalizovaným prostředím od mobilních zařízení až po zařízení vybavené čtenáři se speciálními potřebami.

To znamená, že zatímco společnosti jako Adobe by rádi přidali podporu pro výstup HTML5 do svých aplikací typu Dreamweaver, většina legitimního HTML5 vývoje bude pokračovat stejnou cestou s novými technologiemi jako AJAX: www stránky postavené vývojáři pomocí kódovacích nástrojů, místo designérských nástrojů, které automaticky generují kód zamýšlený pro vytváření obsahu, který vypadá stejně, nezávisle na médiu na kterém jej prohlížíte.

Poslat SprouteCore představuje nové vývojářské nástroje pro HTML 5 na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License