Proč se vlastně Apple soudí se vším co má v sobě Android?

Proč se vlastně Apple soudí se vším co má v sobě Android?

Patentové války, spory o obchodní značky a podobné věci, které Apple využívá ve svém tažení proti všem chytrým telefonům s Androidem má v sobě určitý důvod. Apple samozřejmě tvrdí, že chrání sebe a svou značku - a do jisté míry má pravdu. Bohužel ostatní to vidí trochu jinak a pravdu mají taky.

Ruku na srdce, přestože jsou iPhone, iPad ale i iPod jsou skvělá zařízení, jsou přeci jen drahá a je rozdíl dát za iPad 9990,- Kč, když za Prestigio Multipad zaplatíte 2500,- kč. Netvrdím, že totéž co na iPadu svedete na Prestigiu, ale to je věc preferencí uživatelů a některým prostě bude stačit si chvíli počkat na poštu, zobrazit si stránku z webu a přečíst si knížku. Prostě víc věcí nepotřebují a prostě oželí, že nejsou "in" s iPodem.

To je také důvod, proč Apple nikdy nepřišel s levnější verzí tabletu a soustřeďuje se na ten vyšší "a dražší" segment trhu. Pak to dopadá tak, že ztrácí na trhu s tablety či chytrými telefony, protože někteří lidé chtějí ušetřit a nechtějí za jedno zařízení dát svůj minimální měsíční plat.

Není se potom čemu divit, že IDC oznamuje, že 68,1 % prodaných chytrých telefonů (ve 2. čtvrtletí 2012) jsou telefony s Androidem. Apple prostě nemá na to a ani nechce, aby vyráběla hromadu levných telefonů, u kterých vydělá z každého dolar, když může mít drahý telefon u kterého vydělá 40 % ceny (trochu přeháním). Stejný princip zde fungoval také u stolních počítačů. Apple se však příliš nepoučil. Stejně jako byla doba, kdy měl Apple špičkový počítač a byl bez konkurence a vydělával ohromné množství peněz. Konkurence Apple dohonila a nyní se podíl na trhu smrskl na nějakých 5 %.

Obávám se že, že tentýž osud čeká Apple v blízké budoucnosti s telefony. Android a iOS se postupně sbližují a už dávno to není zase tak velký rozdíl mezi Androidem a iOS a to je to co Apple začíná pálit. Jako každá velká firma se tak začíná ohánět patenty, obchodními značkami a vším ostatním co mu jen trochu pomůže zvýšit zisky nebo alespoň snížit zisky konkurenci. Viz například HTC, které díky problémům s patenty muselo přestat prodávat telefon One X, zaznamenalo tak nejhorší čtvrtletí v nedávné historii a někteří se začínají ptát, jestli vydrží v konkurenci na trhu s chytrými telefony.

Poslat Proč se vlastně Apple soudí se vším co má v sobě Android? na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License