Proč Apple opustil ZFS?

Proč Apple opustil ZFS?

Snahy Apple o opuštění ZFS souborového systému byly zřejmé už v tom, že se nedostal do Mac OS X 10.6 Snow Leoparda. V pátek také Apple oznámil, že vývoj tohoto souborového systému byl ze strany Apple ukončen.

Krátká zpráva na Mac OS Forge uvádí pouze „ZFS projekt byl ukončen. Mailing listy a repozitář bude brzy smazán.".
Mac OS Forge sama sebe prezentuje jako „určenou pro podporu vývojářské komunity okolo open source komponent specifických pro Mac OS X." Publikuje zdrojové kódy a informační repozitáře okolo skupiny otevřených projektů, které platí a udržuje Apple, včetně:

  • Darwin Calendar Server (použivaný jako iCal Server)
  • Darwin Streaming Server (používaný jako QuickTime Streaming Server)
  • libdispatch (používaný jako Grand Central Dispatch)
  • WebKit (Používaný v Safari)
  • XQuartz (používaný pro Apple X11)
  • a donedávna ZFS


ZFS mánie

Apple měl zájem o portování ZFS poprvé v roce 2006, když se spojil se Synovským OpenSolaris projektem. V srpnu 2007 se objevil první port ZFS formátu určený pouze pro čtení a podpora příkazového řádku byla přidána do Mac OS X Leoparda.
Komentáře od Sunu rozběhly divoké spekulace, že ZFS se stane základním souborovým systémem pro Mac OS X a také trochu pošpinila vlastní technologii Apple, podle které začali mít uživatelé dojem, že je příšerná a potřebuje nahradit open source projektem. Praxe je však taková, že mnoho software třetích stran pro Mac OS X je hodně závislá na HFS+ a ZFS by poskytl velký potenciál pro serverové uživatele. Mnoho domácích uživatelů však nemají ani více pevných disků aby je spojili do ZFS.

V únoru tohoto roku se objevily zprávy, že se Apple snaží přidat podporu čtení a zápisu do Snow Leopard Serveru a podporuje je v Disk Admin rozhraní. Nové funkce byly také velmi hlasitě oznamovány světu při reklamě na Snow Leopard Server.

V červnu však Apple zrušil veškeré zmínky o ZFS ze svých stránek funkce zmizela z vývojářských buildů.

Vidlička v ZFS

Za odstoupením Apple od ZFS je oznámení Oraclu v dubnu 2009, že kupuje Sun. Ačkoliv by toto prohlášení nemělo mít vliv na další technogloie Sunu, které si Apple půjčil jako Strace nebo MySQL. Vlastnictví a další vývoj ZFS je riskantní, protože Oracle již má svůj vlastní výkonný otevřený souborový systém: BTRFS.

Je tedy velmi nepravděpodobné, že by Oracle toužil udržovat vývoj dvou navzájem se překrývajících souborových systémů, navíce ZFS se dostalo pod palbu patentových právníků z NetApp. NetApple tvrdí, že ZFS porušuje patenty WAFL, ale Sun navrhl ZFS úmyslně aby poskytoval unikátní funkce WAFL.

To zanechává Apple nepohodlný, patentovými spory zamořený souborový systém bez korporátního partnera, který by pracoval na dalším vývoji ZFS. Pokud by Apple pokračoval s vývojem ZFS na svoje triko, stálo by ho to nemalé úsilí.
Otázkou zůstává, zda se Apple spojí s Oracle na portování BTRFS nebo bude pokračovat v přidáváním nových funkcí do HFS+, zatímco bude monitorovat obzor pro nový nadějný souborový systém. V každém případě, ZFS vypadá že je již mrtvé.

Poslat Proč Apple opustil ZFS? na facebook
Publikováno 30.11.2008
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License