Problémy systému Mac OS X 10.6.3

Problémy systému Mac OS X 10.6.3

Mac OS X 10.6.3 začal být považován za poměrně stabilní aktualizaci systému, avšak přeci jen se objevilo několik problémů. Následující článek je sumarizací problémů, které se objevily po jeho instalaci:

Potemnělé obrazovky a špatné rozlišení externího monitoru

Při řešení problémech s grafikou, se Apple podařilo zavléci problém nový - někteří lidé si stěžují, že nemohou získat na svém externím monitoru nativní rozlišení a v některých případech jim monitor nefunguje vůbec. Pokud je monitor připojen a rozpoznán, systém použije rozlišení, které je o jeden krok níže než je nativní rozlišení monitoru, což pochopitelně způsobí větší a rozostřený text.

Problém se děje více s monitory Samsung, ale lidé si stěžovali také na problémy s monitory BenQ a Dell. Lidé také zkoušeli rozlišení a úpravy monitorů pomocí nástrojů jako SwitchResX, ale bez úspěchu, což znamená že problém je ještě někde jine než v pouhém omezení ovladače. Bohužel dosud se nenalezla žádná možnost jak problém opravit, doporučují se jen obecné věci:

  • Reset PRAM - prvním krokem při řešení jakéhokoliv problému hardwarové povahy bývá reset PRAM, jak je to i v tomto případě. Důvodem je, že PRAM si ukládá informace o nastavení monitoru, včetně základní "startovacích" rozlišení. Pokud počítač nestartuje s druhým monitorem nebo je displej nefunguje, může to pomoci
  • Spustit základní údržbu - Nastartujte do Bezpečného režimu (podržte Shift při startu) a spusťte opravu práv (permission fix) pomocí aplikace Disk Utility, můžete vymazat boot.cache pomocí utilit jako OnyX. Boot cache obsahuje nastavení ovladačů a driverů, které může způsobovat problémy.
  • Vyzkoušet různé adaptéry - Mnoho monitorů a některé Macy mají více výstupů a vstupů pro monitor. Pokud používáte DisplayPort to DVI adaptér, zkuste použít DisplayPort to VGA adaptér pokud monitor podporuje také VGA. Můžete také vyzkoušet jinou značku adaptéru, a uvidíte jestli to pomůže. Někdy i jen malé rozdíly v adaptérech mohou způsobit nekompatibilitu.
  • Zkusit smazat Display Overrides - systém obsahuje nastavení specifické pro zařízení pro bitovou hloubku, rozlišení, gamu a další pro jednotlivé displeje. Ty jsou umístěny v /System/Library/Displays/Overrides/, takže jděte do této složky a vhoďte ji do koše. (musíte se kvůli tomu autorizovat). Nevysypávejte koš, ale restartujte systém. Pokud je problém opraven, vysypte koš. Pokud ne, můžete obnovit soubory z koše označením souborů/složky a vybráním "Put Back" z kontextové nabídky.
  • Odstranit předvolby windowserver - je možné, že se poškodily předvolby windowserveru. Zkuste smazat soubor "com.apple.windowserver.plist" z "/Macintosh HD/Library/Preferences/". Smažte soubor "com.apple.windowserver.COSI.plist" (Kde COSI je řetězec čísel a psímen), uložených v /jmenouzivatele/Library/Preferences/ByHost/. Restartujte a uvidíte jestli se problém vyřešil.
  • Reinstalovat Combo aktualizaci - Stáhněte a aplikujte 10.6.3 "Combo" aktualizaci, když máte nastartován Bezpečný režim po té, co jste spustili opravu práv souborů na pevném disku. To zajistí, že všechny soubory, které byly změněny od vypuštění Mac OS X 10.6.0 budou nahrazeny čerstvými kopiemi, což by mělo opravit všechny poškozené a vadné nastavení.
  • Obnovit systém zpět na 10.6.2 ze zálohy a aktualizovat znovu - pokud jste zazálohovali systém před aktualizací (což je doporučeno), poslední možnost je vrátit se zpět k fungujícímu systému a zkusit aktualizaci znovu. Tentokráte pomocí Combo aktualizace při spuštěném Bezpečném režimu (Safe mode) po té, co jste opravily všechna práva. Případně můžete zůstat u staré verzi systému.

Pomalý vstup z USB zařízení třetích stran

Jedním z vylepšení v Mac OS X 10.6.3 je kompatibilita se vstupními zařízeními. Zatímco však tato aktualizace některé problémy vyřešila, některé nové přinesla. Konkrétně se objevily problémy s některými myškami a klávesnicemi, které se na 10 - 15 vteřin odmlčely. Problém se objevuje "náhodně" u různých Maců i aplikací, což ukazuje na problém se softwarovými ovladači než na konkrétní hardware či aplikaci.

Zjišťování problému můžeme začít Bezpečným startem (start s klávesou shift). Tento režim zabrání spuštění doplňků třetích stran, takže pokud je zde nějaký konflikt mezi ovladači Apple a čímkoliv jiným, mělo by to být okamžitě odstraněno (alespoň dočasně, než nastartujete se všemi doplňky). Můžete také vytvořit nový účet, čímž můžete zjistit jestli za stav může nekorektní nastavení ovladače.

Pokud se vám problém nepodaří vyřešit, můžete vyzkoušet obecné rady:

  1. Resetujte PRAM - opět klasický první krok při řešení problémů tohoto typu. PRAM se udržuje mnoho vstupních nastavení a je možné, že právě tyto hodnoty dělají problémy s nastavením ovladače. Pro reset PRAM restartujte systém zatímco držíte klávesy Alt-Jablíčko-P-R najednou a držte je stisknuté, dokud systém neprojde několika cykly restartů. Po uvolnění kláves systém normálně nastartuje.
  2. Přeinstalujte nebo aktualizujte ovladače třetích stran - pokud máte ovladač myši tří strany, odstraňte je a znovu nainstalujte. Můžete zvážit aktualizaci ovladače, protože zde může být nějaká nekompatibilita se změnami, které Apple udělal ve své implementaci USB v systému. Zkontrolujte nekompatibility na webu výrobce.
  3. Použijte alternativní ovladač - Na Maca je k dispozici celá řada alternativních ovladačů, jeden z nich je například USBOverdrive.
  4. Použijte generické ovladače Apple - ačkoliv to nemusí být nejpopulárnější možnost, odinstalalování všech ovladačů třetích stran může zprovoznit počítač, alespoň do doby než výrobce uveřejní fungující ovladač.
  5. Odstraňte Global account preferences - Global prefefrence file je skrytý soubor, který obsahuje nastavení tracpadu, myši, klávesnice společně s dalšími položkami jako nahrazování textu, poslední položky a nastavení jazyka. Odstranit soubor lze přes terminál příkazem (na jednom řádku)
    mv ~/Library/Preferences/.GlobalPreferences.plist  
    ~/Desktop/GlobalPreferences.plist
    Po té se odhlašte a přihlašte znovu. Zkontrolujte nastavení systému pro myš a klávesnici a otestujte chování. Pokud jste problém vyřešili, nezapomeňte si nastavit časové zóny a další nastavení pro váš účet. Jestliže tento tip nezabral, můžete vrátit změny příkazem (na jednom řádku)
    mv -f ~/Desktop/GlobalPreferences.plist 
    ~/Library/Preferences/.GlobalPreferences.plist

Problémy s SMB

Od instalace Mac OS X 10.6.3 řada uživatelů si stěžovala na omezené připojení SMB (Microsoftí protokol sdílení souborů). To pak vyústilo s problémy práv při pokusech o kopírování souborů na disky NAS, které jsou připojeny přes SMB.

Ačkoliv prohlížení souborů na NAS discích funguje bez problémů, kopírování nových souborů na NAS disk končí většinou chybou "The operation can't be completed because you don't have permission to access some of the items". I přes tyto chyby, alternativní možnosti (jako třeba kopírování přes Terminál) fungují dobře.

To indikuje problém s Finderem a způsobem, jakým pracuje s natavením práv na NAS. Zde jsou možné způsoby řešení problému:

  1. Resetovat práva NAS, pokud je to možné - Většina NAS zařízení používá lokální účty pro administraci. Jestliže má NAS zařízení jakékoliv rozšířené nastavení pro práva a přístup ke sdíleným složkám, zkuste resetovat tyto nastavení pro sdílenou složku ke které se pokoušíte připojit.
  2. Zkuste resetovat a znovu vytvořit klíče (keychains) - Otevřete aplikaci "Keychain Access" smažte záznam k NAS zařízení. Pak se připojte k NAS zařízení a vložte znovu vaše údaje.
  3. Resetujte NAS a Sdílení souborů - Odpojte NAS od počítačů a vypněte jej. Nechte jej vypnutý a jděte na nastavení sdílení. Vyberte si "File Sharing" (Sdílení souborů), klepněte na "Options..." (Možnosti...) a odškrtněte volbu "share with SMB" (Sdílet pomocí SMB). zavřete okno a odškrtněte volbu "File Sharing" v hlavním okně předvoleb a pak opakujte opačný postup, aby jste sdílení zapnuli. Nastartujte a připojte NAS zařízení.
  4. Vyčistěte předvolby Finderu a cache - Obstarejte si čistící utilitku jako například OnyX a restartujte počítač do Bezpečného režimu. Pak spusťte čistící operaci pro cache a dočasné soubory, najděte a smažte předvolby Finderu (jmenují se "com.apple.Finder.plist", najdete jej v /jmenouzivatele/Library/Preferences/ Restartujte systém a zkuste znovu spojení.

A nakonec otestujte NAS účty tím, že vytvoříte nový účet a vyzkoušíte jestli tento uživatel je schopen kopírovat soubory. Pokud ano, poslední možností pak bude resetovat účty na NAS. To pravděpodobně smaže všechny soubory na zařízení, takže se ujistěte, že jste si je zazálohovali (problém se týká kopírování na NAS, nikoliv z něj). Když budete mít soubory zazálohovány, smažte NAS účet, případně zformátujte či resetujte NAS zařízení, nastavte svůj účet a zkopírujte data zpět.

Co dělat se zamrzlou aktualizací

Nezávisle na tom, jaký typ aktualizace zvolíte (Software Update, Delta či Combo), můžete se dostat do problému kdy systém zamrzne při instalaci. Ačkoliv vyskytnutí tohoto problému s Mac OS X 10.6.3 je velmi vzácné, pokud se stane můžete čekat do nekonečna před točícím se barevným kolečkem nebo se vráti k modré, černé nebo šedé obrazovce a vynutit si restart. I kdy systém vypadá, že je v pořádku, je zde stále možnost že nekteré soubory mohou být poškozeny. V tomto případě se doporučuje znovu aplikovat Combo aktualizaci.

Většina zamrznutí se stává při spouštění více údržbových rutin nebo provádění příkazů jako restart, takže systém nemusí být v nepořádku, nicméně je zde vždy šance, že soubory jsou poškozeny přerušení instalačního procesu. Pokud tedy počítač zamrzne, zkuste následující kroky:

  1. Dejte mu čas - mnohokrát systém zůstává v modré či černé obrazovce, takže mu dejte čas před závěrem, že je systém poškozen. Raději počkejte pul hodinky aby jste měli jistotu, že se systém nezotaví sám.
  2. Tvrdý restart pouze tehdy, pokud systém opravdu nic nedělá - Jestliže systém neodpovídá po čekání, ujistěte se, že nepracuje pevný disk. Dejte ucho na počítačovou skříň a poslouchejte. Pokud neslyšíte pevný disk, můžete zkusit stisknout napájecí tlačítko.
  3. Okamžitě nastartujte do bezpečného režimu - Jakmile je systém vypnutý, nastartujte jej se stisknutou klávesou Shift. To spustí některé diagnostické skripty a nastartuje systém do minimálního režimu. Po spuštění spusťte Disk Utility a opravte práva na pevném disku a spusťte utility pro smazání systémových cache souborů.
  4. Znovu aplikujte Combo aktualizaci - I když systém vypadá že pracuje správně, při jakékoliv chybě při instalaci je vždy nejlepší znovu spustit Combo instalátor. To zajistí, že instalované soubory budou funkční a zabrání použití poškozených souborů, které by mohly způsobit problémy později. Doporučuje se stáhnout Combo aktualizace a pak ji spustit v bezpečném režimu.
  5. Zkontrolujte práva po instalaci - Pokud jste dokončili instalaci s Combo aktualizací, spusťte Diskové nástroje a zkontrolujte práv na pevném disku. To zajistí, že všechny aktualizované soubory jsou správně přístupné systémem a zabrání zpomalování a zamrzání systému v případě, že práva na soubory jsou nastavena špatně.
  6. Začněte znovu ze zálohy - Jestliže instalace stále nepracuje správně, dokonce ani po aplikace Combo aktualizace, pak se doporučuje začít znovu. To může být provedeno návratem předchozího stavu pomocí zálohy, kterou jste udělali před aktualizaci na 10.6.3 (Ať již pomocí Time Machine nebo klonování disku) nebo reinstalací operačního systému pomocí DVD Snow Leoparda.
  7. Plná reinstalace - obnova systému ze zálohy je zcela jistě preferovaná možnost, protože udrží všechny vaše nastavení a instalace programů v pořádku, nicméně někteří lidé zálohu nemají, v tom případě je nutná reinstalace. Snow Leopard umí provést archivaci a instalaci, což by mělo uchovat data uživatelů a instalované aplikace, v tomto případě pak reinstalace by měla udržet většinu nastavení v pořádku.

Řešení drobných problémů s aktualizací

Většina aktualizací Mac OS X 10.6.3 proběhla bez závažnějších problémů, mnoho lidí uspělo a hlásili lepší výkon u OpenGL aplikací, které vypadají, že fungují rychleji, ale pár drobností se s každou aktualizací najde vždy.

Aplikace třetích stran

Několik lidí mělo problémy při startu aplikací v novém systému. Někteří hlásili problémy s Adobe CS3 a FontExplorerem X, které nenastartovaly, některé programy padaly či běhaly pomalu.

Tyto problémy mohou pocházet z nekompatibility aplikací s aktualizací, pokud ano, většina uživatelů těchto programů by mělo mít stejné problémy. Většina těchto problémů však byla způsobena izolovanými chybami, což spíše napovídá, že problém bude u konkrétního nastavení aplikace. To zahrnuje nekompatibilitu s doplňky třetích stran pro programy, poškození předvoleb nebo dalších důležitých souborů aplikace.

Pokud potřebujete opravit tyto problémy, zkuste spustit program bez doplňků, umístění těchto doplňků bude jiné pro každý program, tak si prosím přečtěte dokumentaci. Můžete zkusit také smazat předvolby a další nastavení programu. To je zpravidla umístěno v /jmenouzivatele/Library/Preferences ale může být také ve složce /jmenouzivatele/Library/APLIKACE/ nebo /jmenouzivatele/Library/Application Support/APLIKACE/. Odstraňte tyto soubory a zkuste spustit aplikaci znovu. Pokud problém přetrvává, zkuste aplikaci smazat a přeinstalovat.

Problémy s aplikacemi Apple

Několik lidí mělo problémy s programy, které Apple dodává s OS, jako iCal či Mail. Jejich rozhraní může mít problémy, aplikace se mohou chovat neočekávaně, pomalu nebo padají. V tomto případě, první metodou pro opravu bude přeinstalovaní systému pomocí Combo aktualizace. Tím zajistíte kompletní výměnu změněných souborů během aktualizace.

Pokud Combo aktualizace problém nevyřešila, nezbývá než stejně jako u aplikací třetích stran zkusit odstranit předvolby programu. Můžete také program vyzkoušet v jiném (nebo novém) uživatelském účtu, aby jste ověřili, že problém je v předvolbách

Kernel Panic a problémy OS

Někteří lidé hlásili, že jejich systém spadl s panikou kernelu, zejména při startu systému. To může být způsobeno nekompatibilitou s externím zařízením. Zkuste nastartovat do Bezpečného režimu s odpojenými zařízením a uvidíte, jestli systém bude panikařit i nadále. Pokud ano, aplikujte znovu Combo aktualizaci při spuštěném Bezpečném režimu, bezpečnější však je obnovit sytém ze zálohy a znovu aplikovat Combo aktualizaci.

Aby jste to mohli provést, bude nejlepší nastartovat z DVD Snow Leoparda a vybrat si volbu obnovit systém (restore) z nabídky "Utilities". Vyberte si předchozí Time Machine zálohu a nechte systém zcela obnovit předchozí instalaci. Pokud máte klon disku, připojte jej, nastartujte se stisknutou klávesou Alt, vyberte klonovaný disk a nastartujte z něj. Pak použijte klonovací nástroj, aby jste disk naklonovali zpět na hlavní disk. Vyberte tento disk jako startovací (V předvolbách Startovací disk "Startup disk") a restartujte.

Když máte obnovený systém ze záloh, stáhněte si 10.6.3 Combo aktualizaci, nastartujte do Bezpečného režimu a spusťte základní údržbu (opravu práv, kontrolu disků, atd). Pak spusťte znovu aktualizaci. Proveďte to bez připojených periferních zařízení a po té co je aktualizace aplikována, několikrát restartujte a jinak zkontrolujte instalaci před připojením periferních zařízení.

Změny priority DNS serverů

Apple upozornil, že se v 10.6.3 změnilo chování DNS serverů. V Mac OS X 10.6 prohledávání DNS serverů v síťových předvolbách je dynamické, takže servery, které neodpovídají jsou přesunuty na konec prohledávacího pořadí. To vylepšuje výkon a spolehlivost oproti předchozím verzím systému, ale vede to také k neočekávaným výsledkům, pokud je vyžadováno striktní pořadí DNS serverů v Mac OS X.

V Mac OS X 10.6.3 a pozdějším je možné používat striktní pořadí, změnou v mDNSResponder.plist souboru jako administrátora:

  1. Pokud nejste administrátorem, přihlašte se jako administrátor
  2. Pokud jste to již neudělali, zazálohujte si mDNSResponder.plist soubor
    1. Otevřete si terminál (Applikace/Utilities/Terminal)
    2. Spusťte tento příkaz (na jednom řádku):
      sudo cp /System/Library/LaunchDaemons/
      com.apple.mDNSResponder.plist
      /System/Library/com.apple.mDNSResponder.plist_bckp
    3. Zavřete terminál
  3. Otevřete com.apple.mDNSResponder.plist v textovém editoru
    (soubor je umístěn v /System/Library/LaunchDaemons/)
  4. Najděte následující klíč:
    < key > EnableTransactions < / key >
    < / true >
    < /dict >
  5. Mezi true a dict vložte
    < key > EnableTransactions < / key >
    < / true >
  6. Uložte soubor
  7. Otevřete terminál
  8. Restartujte mDNSResponder příkazy (pozor, příkazy patří na jeden řádek):
    sudo launchctl unload  
    /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.mDNSResponder.plist
    a
    sudo launchctl load  
    /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.mDNSResponder.plist

Odkazy z novinek:

Poslat Problémy systému Mac OS X 10.6.3 na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License