Privántí klíč Apple AirPlay se dostal ven, což může vést k neautorizovaným využitím AirPlay

Privántí klíč Apple AirPlay se dostal ven, což může vést k neautorizovaným využitím AirPlay

Jednomu z vývojářů se podařilo zjistit soukromý klíč Apple, který se používá v AirPlay wireless audio streaming protokolu. To otevírá dveře pro počítače a další zařízení, které se mohou integrovat s AirPlay u kterých to dříve nebylo možné.

Klíč AirPlay byl pomocí reverse engeneeringu zjištěn vývojářem Jamesem Lairdem, který tuto informaci publikoval v open-source emulátoru pojmenovaném ShairPort. Nástroj umožňuje přijímat zařízení AirPlay streaming obsah pomocí nativních integrovaných vlastností iTunes a iOS zařízení.

Laird rozložil AirPort Express a přečetl si AirPlay klíče přímo z read-only paměťového čípu.

Audio streaming je možný z Apple AirPort Express hardware, stejně jako z Apple TV. Před tím iTunes mohly streamovat hudbu na oficiální Apple AirPort express zařízení, či zařízení třetích stran, které jsou k  dispozici pro Maca a Windows, které se však musely připojovat k audio výstupu AirPort Express nebo Apple TV zařízení.

Nyní, pomocí ShairPortu je možné, aby jakékoliv zařízení přijímalo streaming přímo z iTunes, bez nutnosti využívat jakékoliv jiné zařízení. Pomocí soukromého klíče AirPlay, software nebo hardware třetí strany bude rozpoznán iTunes nebo iOS zařízením a umožní mu tak streaming bez nutnosti dalšího rozšřování.

Apple licencuje AirPlay standard třetím stranám jako Denon, Bower & Wikins,k Marantz, JBL a dalším, kteří vytváří přenosné stereo, které je schopné akceptovat AirPlay stream. Apple nabízí licenci pro AirPlay zdarma.  Trochu to připomíná způsob rozšíření brambor v evropě. Tehdy se brambory úmyslně hlídaly, aby začalo lidem šrotovat, co to je tak vzácného, že je to třeba hlídat . Strážím bylo nařízeno, aby lidi nechali brambory ukrást. Těm zachutnaly, a postupně je začali pěstovat na vlastních polích a výsledek již známe.

Další možností je, že se Apple zachová podobně jako Sony a vývojáře, který publikoval veřejný klíč AirPlay, zažaluje.

Poslat Privántí klíč Apple AirPlay se dostal ven, což může vést k neautorizovaným využitím AirPlay na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License