Používáte Open Source? Pak jste piráti!

Používáte Open Source? Pak jste piráti!

Na stránkách Guardian se objevil zajímavý příběh. Podle něj, lobovací skupiny v US se pokoušejí přesvědčit vládu, aby považoval open source jako ekvivalent pirátství. International Intelectual Property Aliance (IIPA) je společnost, která zastřešuje americké publikační, softwarové, filmové, televizní a hudební asociace. Ta požádala zástupce amerického obchodu (USTR - US Trade Representative), aby začlenila země jako Indonésie, Brazílie a Indie do seznamu Special 301 Watchlist, protože používají open source software. Special 301 je podle Bobbie Johnson z Guardianu zpráva, která prošetřuje adekvátnost a efektivnost dodržování intelektuálního vlastnictví - prakticky však seznam zemí, které americká vláda považuje za nepřátele kapitalismu. Je často využívána jako forma obchodního nátlaku - často na farmaceutické a podvodné zboží - aby se pokusil přimět vládu ke změně chování.

Open source je často srovnáván s socialistickými idejemi, ale lze jej také srovnat s příkladem volného trhu v praxi. Když společnost nemůže soupeřit s velkou konkurencí, najdou cestu okolo ní a naleznou jinou cestu jak redukovat náklady a soupeřit. Většina otevřeného software není vlastněno konkrétní osobou či organizací, využívá elasticitu cen a používá slovo zdarma jako hlavní konkureční výhodu. Asi je těžké si představit společnosti jako Google, Red Hat či IBM, které dávají své produkty zdarma, jako antikapitalistické.

A pokud si myslíte, že se na tento seznam dostávají jen "banánové" republiky, tak se tam také v minulých letech dostala také Kanada.

Poslat Používáte Open Source? Pak jste piráti! na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License