Potřebujete hudbu ke své aplikaci nebo pro svůj projekt?

Potřebujete hudbu ke své aplikaci nebo pro svůj projekt?

S hudbou, která by podkreslovala vaši prezentaci, aplikaci atp. je vždy trochu potíž. Vždy si můžete koupit práva pro nějakou konkrétní skladbu, ale stojí to čas a peníze. Můžete si také něco stvořit pomocí GarageBandu, ale ne každý je schopný hudebník. Další možnost se nabízí díky serveru MusOpen.

Ten před 2 roky začal projekt na serveru Kickstarter, kde požadoval 13 000 na nahrání symfonií od Beethovena, Brahmse, Sibeliuse a Čajkovského. Ačkoliv práva na skladby jako takové již dávno vypršela, na skladby, které běžně získáte na CD mají práva vyhrazeny orchestry, které skladby hrají. Sever MusOpen však chce nahrané skladby uveřejnit pod Public Domain licencí. Tým serveru MusOpen také nabídl, že za každých 1000 dolarů, které se nasbírají nad částku 13 000, budou nahrány další skladby. Pro všechny na světě je jistě dobrou zprávou, že se před 2 lety na tento účel vybralo 68 360 dolarů.

Ještě lepší zprávou je, že se server MusOpen opravdu rozjel a nabízí skladby nejen legálně zdarma, ale také pod public domain licencí, což znamená že můžete kopírovat, upravovat, distribuovat a pouštět tyto skladby bez vyžadování schvalování a i pro komerční účely. Stále však platí jistá morální pravidla, takže by jste měli alespoň uvést zdroj, odkud jste hudbu stáhli, případně autora.

Jako absolvent klasického hudebního vzdělání gratuluji MusOpen k úspěchu a přeji mnoho štěstí do budoucna. A mimochodem, server i po ukončení KickStarter projektu nahrává nové skladby, na které vybírá peníze.

Poslat Potřebujete hudbu ke své aplikaci nebo pro svůj projekt? na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License