Podle Kasperskeho je Apple 10 let pozadu za Microsoftem

Podle Kasperskeho je Apple 10 let pozadu za Microsoftem

Flashback se stává noční můrou Apple, protože díky tomuto mallware se z něj stává dobrý terč všech antivirových společností. Na jednu stranu mají pravdu, že Apple reaguje na bezpečnostní hrozby laxně. Nedomnívám se však, že by se v tom lišil více než Microsoft. Faktem je, že Windows jsou viry tak prolezlé, že Microsoftu opravdu nezbývá než tyto problémy řešit seč může.

Flashback je nebezpečný zejména tím, že je jedním z mála virů, kterým se povedlo nabourat operační systém bez toho, aby mu laskavý uživatele povolil přístup napsáním hesla. Je ostudné, že Apple začal problém řešit až 2 měsíce po té, co byl Oraclem vydán opravný balíček. Není ale podivné, že tvůrce této bezpečnostní chyby - Oracle, není vláčen v tisku. Ten byl přece tak hodný, že problém již vyřešil. To že kdyby si lépe ošetřil bezpečnost svého produktu, neměl by Apple tento problém je věc jiná.

Pokud se však podíváme trochu více pod kapotu operačního systému, domnívám se, že ten rozdíl může být opravdu deset let za Microsoftem, pokud žebříček sestavíme vzestupně (tedy od hůře zabezpečeného systému k zabezpečeným). Apple v počítačích nikdy nepoužíval BIOS, který považoval poměrně správně za nesmysl. Dokonce i s přechodem na Intel platformu začal raději používat EFI, než BIOS. Co to s bezpečností dělá je zřejmé. Dále vezměme v úvahu 64-bit adresování, které Windows do dnešního dne zcela nezvládla a které přináší nezanedbatelné výhody z hlediska bezpečnosti atp. Ano i u Windows to lze zapnout, ale ruku na srdce, kolik například běžných uživatelů běhá Windows ve 32-bit režimu kvůli tomu, že v 64-bit režimu mu nefungují hry či jiné aplikace?

Poslat Podle Kasperskeho je Apple 10 let pozadu za Microsoftem na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License