Novinky z WWDC 2012

Novinky z WWDC 2012

Včerejší keynote prakticky potvrdil informace, které kolovaly na internetu ještě před ním. Přeci jen však stojí za to, si je projít.

Asi největší novinkou byl nový MacBook Pro, který dostal do vínku Retina displej. Blížší informace k tomuto stroji na jeho stránce zde.

Byl představen iOS 6, který by se měl objevit někdy na podzim. Apple ukázal novinky v mapách (Opravdu budou 3D mapy), aktualizovanou Siri (umožňující mimo jiné také získávát informace o sportu, vyhledávat restaurace a jejich hodnocení a reagující na dotazy typu ve kterých filmech hrál Jan Werich). Zvýšila se integrace s facebookem, objevila se aplikace Passbook (pro ukládání kupónů, lístků či karet), Mail získal drobná vylepšení, takže se od určitých osob může dostat email na úvodní obrazovku.

Asi nejpříjemnější novinkou v iOS 6 je FaceTime, který bude nově fungovat i ve 3G sítích. Není bez zajímavosti, že na telefon budete moci nově odpovídat iMessage nebo SMS pomocí předdefinované zprávy (Tohle mi docela chybělo, protože to fungovalo již u mého starého telefonu P1i). Napak funkce o které jsem začal velmi přemýšlete je Do not Disturb. Můžete si nastavit, že v určité hodiny potlačí telefon všechny příchozí hovory a upozornění.

Safari, kromě toho že má podle tvrzení Apple opět nejrychlejší Java engine, navíc hezky synchronizuje záložky a navštívené odkazy, takže to co vidíte na svém Macovi můžete po chvíli také vidět na svém iPhone nebo iPadu.

Novinku v accessibility ocenění nejen lidé s hanicapem, ale také rodiče, kteří nechtějí aby jejich ratolest měnila aplikaci. Je totoiž možné vypnout tlačítko home a přinutit tak ratolest, aby používala pouze jednu aplikaci. Stejně tak bude možné potlačit funkci dotykové obrazovky na určitých místech atp.

Find My iPhone dostala také drobné vylepšení. Nově je možné aby se na iPhone zobrazilo telefoní číslo, které může kdokoliv zavolat aby se s vámi spojil. K ostatním částem iPhone však přístup mít nebude.

Oproti těmto informacím je však OS X Mountain Lion trochu popelka. Nicméně i zde se objevily dobré zprávy. Nový OS X dorazí v červenci, bude opět k dispozici přes Mac App Store a bude stát 19,99 dolarů. O samotném systému se však neobjevilo příliš mnoho novinek. Pochopitelně nechybí podpora pro Retina displeje, ale to se dá čekat. Notifikační centrum není žádnou velkou novinkou. Nový iMessage má v beta verzi nainstalováno již hromada lidí, Gatekeeper byl také již představen.

Safari bylo z části představeno již s iOS 6. Jediné dvě novinky, které mne zaujaly byl PowerNap. V době, kdy Mac spí, je schopen kontrolovat poštu, aktulizovat aplikace z iCloudu (Kontakty, Kalendáře, Upozornění, Poznámky, PhotoStream, Find My Mac a Documents in the Cloud). Pokud je Mac připojen k napájení, je schopen si stáhnout aktualizace software a vytvářet zálohy s Time Machine. Během této doby je počítač potichu, bez světel nebo ventilátoru, který by vás rušil.

Druhou zajímavou novinkou byla možnost diktovat  text. Bohužel, zatím pouze v angličtině, Francouzštině, Němčině a Japonštině.

Poslat Novinky z WWDC 2012 na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License