Není všechno Apple, co se třpytí

Není všechno Apple, co se třpytí

Živě upozornilo na klienta serveru aukro.cz, který nabízel MacBook Air za úžasnou cenu 17 999,- Kč (běžně se cena MacBooku Air pohybuje okolo 40 000 Kč s DPH +/- podle varianty). Notebook byl zde prodáván v anglické verzi.

Na stránkách nonstop-pc (uživatel se jmenoval NONSTOP-PC.CZ) je k tomu však vysvětlení. Díky neznalosti obchodníka se stalo, že v dobré víře objednal 10 kusů této kopie a publikoval počítač a cenu na internetu ještě před tím, než jej fyzicky měl u sebe, shodou okolností i na portálu aukro. Je třeba přiznat, že stejným způsobem funguje řada dealerů Apple a málo který si drží skladem všechny varianty počítačů. Je jen s podivem, že se dostal počítač na aukční server v okamžiku, kdy jej dovozce ještě fyzicky neměl.

Na této situaci mne zaujaly dvě věci:

  1. Podle obchodníka byl na serveru aukro počítač vystaven cca 20 minut, než byl stažen. Za tuto dobu si novináři již stihli vytvořit článek (měl v tom prsty twitter).
  2. Kopíruje se vše, tak proč by měl být Apple výjimkou. Jednou mi vyprávěl kamarád, že k němu do obchodu přišla paní reklamovat iPod a odešla naštvaná s tím, že ten Apple stojí za houby a že jeho servis je k ničemu. Kamarád se ji snažil vysvětlit, že to co má v ruce hraje jako iPod, vypadá jako iPod ale není to iPod. Bylo to zřejmé jen podle špatně umístěného loga Apple a software pro ovládání iPodu (byl to jeden z prvních generací). Pro laika je to v podstatě nerozlišitelný detail. To co mne však zde zaujalo byla otázka poběží na tomto klonu Mac OS X?

Neváhal jsem a napsal jsem Jakubovi Dostálovi z nonstop-pc.cz, který mi do emailu napsal, že kopie počítače jsou na cestě a podrobné reference budou na stránkách nonstop-pc.cz. Počítače by měly dorazit do týdne. Samozřejmě pokud, protože je možné, že se počítač k obchodníkovi nedostane, kvůli celníkům, kteří je mohou rovnou zabavit.

Podle technických parametrů, které byly na aukro zveřejněny, technicky neodpovídá ani parametrům prvního MacBooku Air. Má sice stejně jako Applovský počítač frekvenci 1,6 GHz (aktuální model je již na frekvenci 1,8 GHz a 2,13 GHz). Stejně jako první MacBook Air i kopie používá integrovanou grafiku Intelu, takže nikoliv NVidii jako je to u aktuálního modelu. Stejně tak můžete být překvapeni u sítové vybavenosti. Má podporu Ethernetu 10/100 (Žádný MacBook nemá Ethernet, existuje pouze redukce pro USB - Ethernet), a Wifi 802.11g (Všechny MacBooky mají podporu 802.11n). Uživatelé se mohou těšit (dokud nepřijdou na to, že mají kopii) tím, že mají 160 GB disk (i nejnovější MacBooky Air mají 120 GB/128 GB disk) a čtečku SD karet. A perlička na závěr. Apple nikdy nevyrobil žádný MacBook Air jiné barvy než stříbrné (alumininum). Přesto je prý možné získat klon v barvách černá, růžová a bílá.

Tak si to shrňme. Pokud máte neznámý počítač před sebou, zkontrolujte jeho technické parametry a zejména se podívejte na:

  • barvu počítače, pokud má jinou barvu než stříbrnou odpovídající hliníku, nejedná se o výrobek Apple (pokud si někdo nedal tu práci s přestříkáním atp.)
  • zkontrolujte technické parametry počítače pomocí aplikace Profil, zde se podívejte zejména na
    • frekvenci počítače (ta by měla odpovídat tomu, co o něm píše Apple nebo moje maličkost)
    • typ grafické karty (opět by měla odpovídat specifikacím)
    • typ síťových karet (mělo by se jednat o karty vyhovující stejným normám)
  • síťový adaptér - Apple má vlastní způsob jak připojit adaptér k počítači, pomocí MagSafe. Zjednodušeně řečeno, konektor který napájí váš počítač drží na místě pouze magnet, takže když zakopnete o kabel, neshodíte počítač. Pokud tam nic takové neuvidíte, je to kopie.
  • zkontrolujte porty, které máte k dispozici, pokud jsou jiné než má uvedeno Apple, jedná se o kopii
  • z fotografií je zřejmá ještě jedna věc, tlačítko jablíčko na sobě nemá známý emblém, ale Windows
Poslat Není všechno Apple, co se třpytí na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License