Mountain Lion - Mac OS X 10.8 se zdá být rychlejší

Mountain Lion - Mac OS X 10.8 se zdá být rychlejší

Podle článku na Ars Technice se zdá být nový operační systém Apple asi o 10 % rychlejší, než jeho starší bráška. Důvodem není to, že by snad z počítačového CPU vyždímal další MHz, ale vylepšené grafické ovladače a nízkoúrovňové grafické subsystémy. Podle testů Ars Techniky zvyšení grafického výkonu je asi o 10 %. To pak zapříčiní, že se vám zdá že současný hardware vypadá jako rychlejší. Změny tak postavily základy pro aktualizaci podpory OpenGL, což povede k dalším zlepšení grafického výkonu v budoucnosti.

Ars Technica provedla testy pomocí programu GeekBench, který zjistil naprosto zanedbatelnou variabilitu okolo 1 %. Nicméně i tak bylo zřejmé, že Mountain Lion byl v CPU/paměťových testech o chloupek pomalejší. Nicméně novější verze testovacího nástroje zkompilovaná pomocí novějšího Xcode může ukazát jiné výsledky.

Totéž platí také pro Cinebench 3D, který může napovědět jak to vypadá s relativním CPU výkonem. V testech byl Mountaion Lion o téměř 3 % pomalejší než Lion. Platí zde však totéž co pro předchozí test. Po překompilování a aktualizaci může tento nástroj ukázat trochu jiné výsledky.

Proč však Mountain Lion vypadá rychlejší? Odpověď nalezneme v OpenGL rendering testech v Cinebenchi. Zde je znatelné vylepšení výkonu GPU s NVIDIA GT 650 o 4,4 procenta a Intelu HD4000 o 9,3 procenta. Každý z těchto GPU byl schopen renderovat Cinebench testovací scénu o pár rámečků za vteřinu rychleji. Změny se tedy projeví v hrách a aplikacích, které využívají GPU akceleraci, jako Adobe Photoshop.

Část zrychlení je pravděpodobně způsobena lepšími grafickými ovladači. Ovladače mohou snadněji zvýšit výkon asi o 10 procent.

Podle anonymního zdroje z Apple, byla výrazně upravena architektura grafického subsystmu v Mountain Lionovi, bylo vyčištěno rozhraní mezi OpenGL a ovladačem aby bylo možné implementovat podporu pro OpenGL 4.2. Operační systém v současnosti podporuje verzi 3.2. Nedostatek podpory poslední verze OpenGL je pak vidět při srovnání výkonu s Windows.

Windows jsou co se týčen OpenGL na stejném stroji rychlejší a je tak zřejmé, že ačkoliv Mountain Lion snižuje rozdíl v grafickém výkonu mezi OS X a Windows, stále má však co dohánět.

Aktualizace: Podle informací z konference OS X, změny zaznamenají spíše uživatelé, kteří používají modernější/rychlejší grafické CPU ve svých počítačích. Na nejnižším podorovaném Macovi mini, není vidět žádný velký rozdíl v rychlostech.

Poslat Mountain Lion - Mac OS X 10.8 se zdá být rychlejší na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License